1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Gemeente teruggefloten bij stoppen huishoudelijke hulp

17 Reacties

8700747421_944ff84bfe_b Foto: Flickr/Benjamin Reay (CC)

Heeft u nu een indicatie voor huishoudelijke hulp? Goed nieuws! De rechtbank van Groningen heeft dinsdag besloten dat een huishoudelijke hulp niet zomaar, als de situatie van de zorgvrager hetzelfde is gebleven, opgezegd mag worden. Er moet eerst onderzoek gedaan worden naar de omstandigheden van de zorgvrager. Dat is het vonnis van de zaak die het bejaarde echtpaar uit het Friese Dantumadiel had aangespannen tegen de gemeente.

Het echtpaar besloot, samen met hun dochter en Ieder(in), een zaak aan te spannen toen zij te horen kregen dat zij geen recht meer hadden op huishoudelijke hulp volgens de nieuwe Wmo 2015. Zonder de huishoudelijke hulp zouden de ouderen van 88 en 98 jaar niet meer thuis kunnen wonen. Het oordeel van de rechter luidt nu dat de hulp niet stopgezet mag worden op basis van een algemene bezuiniging op de Wmo, die van toepassing is op alle inwoners van de gemeente.

Volgens Ieder(in) overtreedt zeker een kwart van alle gemeenten de wet door het opzeggen van de huishoudelijke hulp van bejaarden en mensen met een beperking. Ouderenorganisatie ANBO reageert opgelucht: “Gemeenten zijn nu hopelijk gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek zomaar de huishoudelijke hulp mogen schrappen”, aldus directeur Liane den Haan tegen Zorgvisie. De gemeenten die de wet overtreden lopen nu het risico dat zorgvragers die hun huishoudelijke hulp per 1 januari kwijtraken, massaal naar de rechter stappen.

Ook staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) is blij met de uitspraak. De uitspraak is volgens hem in lijn met de wet. “De wet is helder. Gemeenten weten wat hen te doen staat”, aldus Van Rijn.

17 Reacties

  • asjemenou zei:

    Maar ze mogen wel zelf een eigen bijdrage per uur bepalen en die de hoogte van het uurloon van de medewerker geven, heb ik begrepen. Ik hoop dat ik dot verkeerd begrepen heb..... , want ik heb een PGB voor nu 7 uren per week, doordat ik 2 jaar geleden al zo 'handig' ben geweest om ter wille van de crisis spontaan genoegen te nemen met 2 uren minder, doordat ik geleidehondloos en immobiel ben (en dus een bankzitter, waardoor het huis minder vies wordt). Nu komt er in 2015 een nieuwe hond en wordt ook ik dus weer mobiel en het huis vies.....

  • Nelleke Leutscher zei:

    Hoe zit het met de ZZper,mag de Gemeente Veendam zomaar een contracht met een zorginstantie afsluiten,en alle ZZ[per,s in de zorg weigeren voor PGB

  • F.L. de wit zei:

    Een ieder die zijn stem heeft uitgebracht op een van de partijen in dit kabinet en de meelopende gedoog partijen had toch kunnen weten dat de volledige gezondheidszorg uitgekleed werd. De nieuwe fopspeen heet dan ook participatie. Met andere woorden geen geld geen zorg..De staatssecretaris van Rijn kan wel vermelden dat de de gemeenten nu weten wat hun te doen staat, hij heeft dit duidelijk dus niet geweten. Zelfde geldt voor de AMBO, waar was deze tijdens dit proces.

  • frank zei:

    Het bestreden beleid was in strijd met de Algemene beginselen van behoorlijk bestuur, m.n. het zorgvuldigheidsbeginsel, art. 3.2 en 3.4 Awb, en deze zijn NORM voor ieder bestuursorgaan, toetsingsgrond voor de bestuursrechter, en beroepsgrond voor de appellant met vrucht !

    particeren impliceert dus doe het zelf privatiseren.

  • Helena Delissen zei:

    H.W.J. Delissen

    Gewoon bezwaar indienen! Onze gemeente in Oosterhout NB en de Zorgaanbieder Thebe, gaan nu kennelijk ook met de zorgverzekeraars in onderhandeling. Het is allemaal niet meer te bevatten, tenzij je een universitaire opleiding hebt voltooid. Fijn dat onze kinderen die wij op de wereld hebben gezet, daarmee wel uit de voeten kunnen!

    Niet alleen de zorg veranderd in 2015, maar geheel Nederland zal veranderen. En Nederland loopt al een halve eeuw Amerika achterna. Denk maar aan de euro.

  • Peter de J zei:

    Staatssecretaris van Rijn kan nu wel gauw gaan roepen dat het precies in de lijn is met de wet, de uitspraak, maar deze kan ook niets anders meer dan dit te roepen. Want waar was hij geweest als deze uitspraak er niet was geweest?
    Nergens dus.
    Wat een rampenkabinet en nog achterbaks ook!

  • José zei:

    Nederland is zo veranderd dat de eigen bevolking het eigen land niet meer kent.Het is allemaal anders geworden met dit kabinet. Ze hebben ons totaal uitgekleed. Zowel psychisch als financieël. De mensen kunnen het niet meer vatten wat met de zorg gebeurd. Wat eens zo geweldig was, is nu een ramp. Ouderen begrijpen helemaal niet meer wat er aan de hand is. Ze zijn bang en raken in de put. Er zijn zelfs veel ouderen die niet meer verder willen door deze chaos in de zorg. Ze hebben er genoeg van. De angst om niet meer verzorgd te worden, de angst om uit huis of verzorgingstehuis te moeten, de angst om alleen te zitten zonder geregelde verpleging, de angst voor de financiën en ga zo maar door. Ik ben ZZPer in de huishoudelijke zorg. Ik doe dit werk al ruim 10 jaar, je krijgt een band met de mensen omdat je er elke week verscheidene uren bent. De mensen storten hun hart uit, elke week opnieuw. Elke week nieuwe vragen, verdriet, angst en zorgen hoe het verder moet met hun zorg en hulp. Je probeerd ze gerust te stellen en zaken uit te leggen, maar de laatste tijd weet ik zelf af en toe niet meer waar het heen moet. Als ZZPer krijg je bijna geen cliënten meer met PGB. Mijn werk is sterk teruggelopen. Alleen van de belastingen kun je op aan. Ze houden gewoon elke maand het belasting bedrag van de rekening. Over zekerheid gesproken!!!!

  • Nicole zei:

    Inderdaad verschrikkelijk wat er nu gebeurd.
    Voor de ouderen, maar ook voor de thuishulpen.
    Ik werkte op contractbasis, was zo blij dat ik eindelijk werk had, maar door de nieuwe regels is mijn contract opgezegd en zou ik als zzp-er verder moeten.
    Maar dat mag niet, omdat ik in de wsnp zit.
    Er zullen gerust meer mensen in deze situatie zitten en dat zijn nou net de mensen die het al niet makkelijk hebben.
    Cliënten vragen bij mijn oude werkgever naar mij, ze willen graag een vertrouwd iemand die komt schoonmaken.
    Het is zo dubbel, het maakt in dit land niet uit hoe graag je aan de slag wilt, je wordt telkens tegengewerkt.
    Al meer dan drie jaar tegenslag na tegenslag en nog steeds geen zicht op werk.

  • José zei:

    Ja, Nicole. Het is heel erg dat je ook met deze tegenslagen te maken hebt. Ik kan het begrijpen. Omdat ons werk vaak (door de buitenwereld) al niet voor vol aangezien wordt, is het nog erger. Wat als wij het niet deden? Het is vaak niet zo'n prettig werk en niet zo hygiënisch en niet fijn om te doen. Vaak ook heel vies werk. Maar je kunt de oude mensen niet kwalijk nemen dat ze zelf niets meer kunnen. Hoe vaak heb ik in al die jaren niet Urine, ontlasting, braaksel vieze toiletten, wasbakken, douches, aanrechtbladen en keukenkastjes schoongemaakt, dat ik er zelf soms niet goed van werd. Nu wil de regering ook nog schrappen in de budgetten. Hoe wordt het ooit nog schoon bij de ouderen , die op zichzelf wonen. Het bedrag dat wij per uur krijgen, is een schijntje tegenover wat we doen. Mensen realiseren zich niet hoe erg sommige situaties zijn. Je houdt alles zo goed mogelijk bij in de paar uurtjes, maar je weet al dat als je weg bent , sommige cliënten alweer hun ontlasting of plas niet kunnen ophouden en te laat op het toilet zijn en dus op andere plekken alles vervuilen. de week erna staat je weer hetzelfde te wachten als voorheen. Maar ja, werk is werk. Je zou zelf ook niet in hun plaats willen zijn. Medeleven houdt ons aan het werk voor onze senioren. Kreeg de regering maar een s een helder zicht op alle zaken in de zorg die zo belangrijk zijn voor de nationale en economische gezondheid.

  • pgb-er zei:

    als je zelf 10 euro per uur bij moet betalen voor hulp in huis kun je beter n student inhuren voor n paar centen meer ben je van veel burocratisch-gezeik papperassen-srtess en instantie bemoeienis af

    mijn ervaring met studenten is
    ze zijn prettig in huis en pakken lekker aan
    en zijn blij met n fexibel bijbaantje

  • pgb-er zei:

    ps

    het moet natuurlijk zijn PAPPERASSEN-STRESS

  • pgb-er zei:

    ja jose

    er wordt veel zorgleed [en wie weet nu ook nog gemeenteleed ]toegevoegd aan hulpbehoevende en kwetsbare mensenlevens
    het prijskaartje van al dat zorgleed zoals bv de onzekerheids-stress en de armmoede-stress ed
    neem nou
    de onzekerheids stress
    de papperassen stress
    de burocratisch mishandelings schade
    de onbetaalbaarheids-schade voor de gezondheid omdat veel mensen de eigen bijdragen niet kunnen betalen van hun inkomen
    kortom al die ellendige stress van dit [rot]zorg systeem wat zou dat wel niet kosten in gezondheids-schade uitgerekend

    wie gaat DAT een berekenen??

  • José zei:

    Inderdaad. Het kostenplaatje wordt uiteindelijk nog veel groter doordat mensen niet meer of vaak minder snel naar de huisarts gaan. Daardoor worden zaken alleen maar erger en is het uiteindelijk nog een hoog kostenplaatje. de hele regering snapt er totaal niets van. ze laten zich adviseren door mensen die er ook niets van snappen en deze krijgen hun informatie ook weer van een delegatie personen die het alleen uit de boekjes lezen en niet weten hoe de praktijk werkt.
    Als we in Nederland weer een normale levensstandaard willen krijgen en werk voor de jongeren en wat oudere werknemers en een economisch gezond zorgstelsel, dan zal deze regering moeten verdwijnen en er andere slimmere mensen voor in de plaats komen. Zeg nou zelf, deze regering denkt dat ze het weten, alles moet op de schop. de hele sociale zekerheid is met dit kabinet verdwenen en zal niet meer terug komen. de werkgelegenheid is zo verminderd, en wat zegt deze regering: "Bedrijven moeten banen creëren voor gehandicapten en mensen met een geestelijke achterstand", er zijn niet eens banen voor "gezonde"mensen en gediplomeerden, hoog afgestudeerden, enz. Waar moet het naar toe?

  • Annet zei:

    Heb zo het bovenstaande meegelezen.
    Ook ik werk bij cliënten. Het zwaard van Damocles hangt boven hun hoofd.
    Ik zie reacties bij hun, die ik niet eerder heb gezien.
    Depressieve gevoelens. Onzekerheid. Hun kwaal wordt erger.
    Mensen die beslist niet aan hun lot kunnen worden overgelaten. Maar wel de brief hebben gekregen dat de hulp stopt.
    Iemand heeft zelfs gezegd dat ze pillen wil opsparen, want als ik niet meer mag komen, hoeft het voor haar niet meer.
    En wij, wat gaat het goed met de economie, hoor je net in het nieuws.
    Ik geloof er geen barst van.
    Al die ontslagen die volgend jaar op stapel staan dan?
    Maar goed, we laten ons niet uit het veld slaan.
    We zullen strijdend ten onder gaan? Of ben ik nu ook al depressief?
    De bezwaarschriften zijn geschreven, dus we geven gehoor aan de oproep, uit de kranten ,nieuws en de nationale hulpgids.
    En nu maar weer afwachten...........alle goede dingen duren even!
    Is er nog hoop?

  • gwehkamp zei:

    Volgens mij wordt er te vroeg gejuicht. De rechter heeft de gemeente gemeten naar de huidige Wmo-wet. Die loopt dit jaar af en op basis van de nieuwe wet wordt het allemaal weer anders.
    Ook onder de nieuwe wet moet de gemeente zorgvuldig handelen. Dat blijft.

  • Helena Delissen zei:

    Minder, minder, minder: waar heb ik deze kreten meer gehoord? Het is nog steeds de ketel die de pot verwijt dat ie zwart ziet!

  • 8-01-2014 zei:

    Op 5 Januari nieuwe hulp na 3 jaar een betrouwbare hulp te hebben gehad van 15 uur naar 6 uur zonder gesprek Ga overstappen dan vervalt mijn indicatie die tot november 2016 is en dit dus een overgangsjaar is, dit wordt veranderd bij de nieuwe indicatie geld dat niet meer,dit vertelde de wmo mij gisteren.mag dat zomaar.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.