1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Protestmars Den Haag: weg met de pgb-chaos

21 Reacties

screenshot-nos nl 2015-05-13 11-19-15 Foto: still van 20 uur journaal van 12 mei 2015 (CC)

Afgelopen dinsdag lieten zorgvragers en zorgaanbieders die zich kwaad maken om de chaos bij de SVB, zich horen in Den Haag. In een protestmars liepen zij van het Centraal Station in Den Haag naar het Spui waar zij zich lieten horen aan de politiek en de media. Deze demonstratie, georganiseerd op de Dag van de Verpleging, werd georganiseerd door Pgb Nu, in samenwerking met de Nationale Hulpgids en de Zorgprofessional.

De beweegredenen van de aanwezigen logen er niet om: ‘’het hele jaar nog geen salaris gehad’’, vertelt één van de deelnemers. ‘’Ik red het nu nog met een wat minder luxe levensstijl en door hulp van vrienden, maar binnenkort is het gewoon op’’, vreest ze. Vanuit een andere hoek klinkt: ‘’Mijn hulp kan haar rekeningen niet eens meer betalen, en dat met vier kinderen’’. Een trieste en onhoudbare situatie vinden de protesteerders.

Na de protestmars overhandigde organisator Jacqueline Woudenberg de petitie ‘Weg met de chaos’ aan Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA), Henk van Gerwen (SP) en Henk Krol (50Plus). Van Gerwen (SP) is de hoop in Van Rijn verloren, en heeft weinig hoop in een goede afloop. ‘’Hij heeft nu al voor de zoveelste keer gezegd dat hij het gaat oplossen, en nu houden we hem eraan’’, vertelt Van Gerwen stellig. Krol (50Plus) weet het goed gemaakt: ‘’Laat Van Rijn maar een paar maanden zijn salaris inhouden, dan is de situatie zo opgelost’’. Ook Mona Keijzer van het CDA vindt dat het zo niet langer verder kan. Zij vindt dat Van Rijn moet komen met een structurele, houdbare oplossing. ‘’Het probleem groeit nog steeds elke dag’’.

Directe uitbetaling van 70% van de achterstallige uitbetalingen, dat eisen de protesteerders. Het is afwachten hoe Van Rijn zal reageren op deze stem vanuit de protesteerders en de politiek.

21 Reacties

  • Linda Brouwer zei:

    Ik had hier graag bij aanwezig willen zijn maar mijn zoon is afgelopen maandagavond opgenomen met een longontsteking... Ook wij hebben te lijden onder deze chaos.. Inmiddels maar een advocaat ingeschakeld maar zelfs hem staan ze niet te woord.. Een grote schande! Ik nodig hierbij mijnheer van Rijn uit om eens een weekje mijn zorgtaken over te nemen, misschien heeft hij dan een idee wat wij doormaken en hoe hard wij het PGB nodig hebben. Wij hebben het hier niet over een overbodige luxe.

  • Mariel Carré zei:

    Beste initiatiefnemers van de Nationale Hulpgids,

    zet er in politieke acties vooral toe aan, het gezonde boerenverstand zijn rechtmatige plaats terug te geven, d.w.z.

    1. steek niet langer tijd, geld en menselijk vernuft in een onafzienbaar moeras van nieuwe formulieren;
    2. laat voor de uitbetaling van gewerkte uren een door de cliënt ondertekende factuur en een daarmee
    overeenkomende urenregistratie voldoende zijn om uitbetaling binnen twee weken te garanderen;
    3. erken het recht van de zorgvrager op een eigen vrije keuze wat betreft zijn / haar zorgverleners;
    4. stel geen VP- en PV-diploma-eisen aan praktisch ervaren, maar anders-opgeleide HBO-zorgverleners;
    5. faciliteer zorgbemiddelaars met een Keurmerk (lid AEP) om zieke en oudere budgethouders te helpen:
    zowel in de keuze van vakkundige en geschikte zorgverleners, als bij het voeren van een verantwoorde
    zorgadministratie.

    Met vriendelijke groet,
    Mariel Carré / Pallium Portam

  • Lies2 zei:

    Anders opgeleide HBO zorgverleners zonder zorgdiploma`s laten werken?
    Hoe zie je dat? Ik heb Spaans gestudeerd en mag nu injekteren en wonden verzorgen en morfinepomp aanzetten???

  • Margreet zei:

    Niet iedereen heeft dat soort hulp nodig Lies2. Ik denk niet dat iemand daarvoor een putjesschepper inhuurt hoor. Maar men weet wel zelf proma te bepalen wie men wel wil inhuren.
    Eerst kon mijn dochter logeren bij 2 (uitstekend opgeleide en bekwame) dames maar nu moeten ze ineens een keurmerk hebben? Hoezo vrije keus?
    Ik weet niet wat voor mensen de SVB heeft ingehuurd, zijn die wel daarvoor opgeleid, het lijkt er niet bepaald op.
    Om de haverklap moetik weer bellen vanwege hun fouten. Ze spreken elkaar zelfs tegen.

  • antje adema zei:

    Misschien is het een idee om de leden van de 2e kamer op 16 mei een mail te sturen omdat men de 15e mei nog geen loon heeft ontvangen. De heer van Rijn wordt daar natuurlijk beslist ongeloofwaardiger van.

  • Henk Botzen zei:

    Het contract met de ambtenarenorganisatie SVB had alleen maar tot stand mogen komen na een goed doortimmerd prestatiecontract, waarin de prestaties en de kosten van de uitvoering zouden zijn vastgelegd. Het is onthutsend, dat een dergelijke opdracht gewoon over de schutting van de SVB is gegooid. Dat onze politieke vrienden wel hun mond vol hadden over de zeer beperkte fraude met PGB-gelden, wat ook nog eens te wijten was aan het falen van de overheid zelf, en vervolgens vele miljarden verspilt aan volledig mismanagement, geeft aan, dat de politiek absoluut incompetent is. De grote geldverslinder is de overheid zelf. Hopelijk komen er binnenkort cijfers vrij, die aangeven wat het SVB-avontuur de samenleving heeft gekost. We zullen ons dan doodschrikken en ons vertwijfeld afvragen hoe het mogelijk is dat onze overheid weer vele miljarden heeft verkwist door absoluut knoeiwerk. Dat daarbij de zwakken in de samenleving ongeveer worden afgeslacht is werkelijk onvoorstelbaar.

  • Feenstra zei:

    Mijn hulpen moeten nog geld ontvangen van de laatste maanden van 2014.
    Ik werkte altijd al met met de svb maar dit jaar is het een war boel.
    Ik heb PV en mijn zekeraar heeft heeft de maand april netjes uitbetaald.
    Nu begeleiding valt onder de gemeente en hier willen ze een maatje protect voor mij.
    Maar de svb en zorgkantoor en ciz moesten vorig jaar alles controleren.
    Ik altijd netje via de svb gedaan en maar opeens moest ik veel geld inleveren want de ciz ging mij 4 klassen lager doen zonder mij te spreken.
    Ik ben er heel ziek van geworden, dus meer dokters onkosten en ik kan niet demostreren jamer genoeg daarvr is mijn gezondheid te slecht.
    Heb hulpen die hier al 10 jaar werken met de pgb en de administratie deed de svb. Maar wie nu achter de telef. zit bij de svb weet ik niet ????

  • Simone Matthijs zei:

    Ik zit net als velen ook nog te wachten op mijn geld. Ik maak mij grote zorgen, diverse vaste lasten via automatische incasso worden door de bank terug geboekt. Er liggen nog veel meer rekeningen op een stapel die nog betaald moeten worden. Mijn zoon met Coeliakie heeft dieet producten nodig, zijn erg duur, heb ik nauwelijks nog geld voor. Hij loopt met gaten in zijn schoenen, ik heb geen geld voor nieuwe. Binnenkort moet ik zijn schoolreis betalen maar daar heb ik ook geen geld voor. Ik doe een driejarige opleiding maar heb geen geld voor het derde jaar, twee jaar weg gegooid dus. Leg je twaalfjarige zoon dit allemaal maar uit. Hij begrijpt niet waarom ik zo vaak boos ben en gestrest. Straks staan we nog op straat, de huur en energie rekening kan ik ook niet meer betalen. Mijn zoon moet waarschijnlijk van voetbal af omdat ik de contributie niet kan betalen. Van Rijn heeft geen idee wat voor impact dit heeft op zoveel mensen. Ik snap niet dat hij niet al lang uit zichzelf is opgestapt. Contact met de SVB krijg je niet, telefonisch kom je er niet door, mailtjes en brieven worden niet beantwoord. Schandalig dat je zo wordt behandeld in je eigen land, dit is ook de reden waarom ik al een paar jaar niet meer naar de stembus ga. Al die loze beloftes aan de burgers die nu in de kou staan, en er als politicus lekker warmpjes bij zitten. Geniet er maar "lekker" van hoge heren en dames.

  • paul stolwijk zei:

    Weer een bewijs dat gestudeerde heren meer problemen veroorzaken dan oplossen. Weg met Van Rijn, dat is pas fijn !!
    Vind je het gek dat mensen vertrouwen in de parlementaire democratie kwijtraken ?
    En het ergste is dat politici nog een behoorlijke vergoeding mee krijgen. Als ik door mijn fouten ontslagen word dan moet ik genoegen nemen met een magere transitie vergoeding volgens de nieuwe WEt Werk en Zekerheid. Onzekerheid zullen de politici noemen. Zullen we ons aansluiten bij de studentenprotesten in Amsterdam ?

  • Frank Jenniskens {Aubade bij u Thuis/Sound-Heart} zei:

    Was er met veel plezier bij afgelopen dinsdag.
    De demonstratie was qua aantal beschamend klein - is er dan toch helemaal niet zo'n groot probleem???- maar had wel heel veel media-uitstraling:
    NOS-journaal, 'Dit is de Dag' op de radio en zelfs leerling journalisten van de Erasmus-universiteit (http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2015/05/12/klein-protest-tegen-groot-pgb-probleem/).

    Erg jammer dat de in mijn ogen meest wezenlijke verhaal die middag door mede-organisator van ZorgProfessionals niet breder in de media is gekomen:

    "Ben gisterenavond gebeld door de SVB. Zijn natuurlijk niet blij met al die negatieve publiciteit. Wel aan ons de vraag: "Kunt u ons namen en gegevens geven van de mensen die nu nog betalingsproblemen ondervinden?"
    Mijn reactie daarop: "Dat zouden jullie toch moeten weten?"
    Antwoord SVB-vertegewoordiger: "Dat krijgen we helaas nog niet uit onze systemen..."
    Als u ons namen en relevante gegevens kunt geven van mensen die nog onbetaalde facturen van voor april hebben, betalen wij ze meteen !!!"

    Daarom is er nu op de website van ZorgProfessionals een formulier geplaatst waarop iedereen die een onbetaalde factuur heeft van voor april zijn/haar gegevens kan invullen en dan spoedbehandeling krijgt.
    VUL DIT FORMULIER DUS METEEN IN ALS JIJ NOG NIET BETAALD BENT:
    http://www.dezorgprofessional.nl/svbdeclaratie/

    Dank iedereen die betrokken is geweest bij de organisatie van deze geweldige actie !

  • Helinda Rijnbout zei:

    Helemaal mee eens, Paul! Waar blijven de protesten? Hoe kunnen zorgverleners de afbraak van de zorg zó lang laten duren! Altijd maar weer aanpassen aan de eisen van hogerhand! Geen geld? Sorry hoor, er zijn altijd nog keuzes te maken! Staken, zoals de politie onlangs, is lastig als je voor mensen zorgt. Toch moeten er voldoende middelen zijn om van de daken te schreeuwen dat het zo niet langer kan en eindelijk een op de voorbladen van de kranten te verschijnen! Welke organisatie pakt dat nou eens op???

  • Paul Stolwijk zei:

    Hallo Helinda,

    Misschien samen iets gaan opzetten.

    Een lobbynetwerk in het Binnenhof in Den Haag ?

    Politieke partijen bekogelen met onze ervaringen ?

    Ik hou niet zo van protesten want dat is alleen maar lawaai maken . De politici doen alsof ze er begrip voor hebben en gaan vervolgens weer verder met praten en plassen.
    Misschien met Prinsjesdag met zo veel mogelijk in verpleeguniformen zwijgend langs de kant van de route naar het Binnenhof staan ? Ik stel voor dat we na het ritueel in de Ridderzaal een stille cordon maken , hand in hand, rondom het tweede kamer gebouw op het Plein en op het plein in het Binnenhof !
    Ik denk een sympathieke actie waarvoor de zorgvragers begrip hebben. En ze ook niet erg vinden dat ze die dag minder zorg ontvangen.
    Zorginstellingen en ziekenhuizen roep ik op om op Prinsjesdag zondagsdiensten te draaien.
    Media zat aanwezig op die dag.

    Idee ?
    Wie doet er mee ?
    Makkelijk te organiseren.
    Is iemand van jullie lid van en vakbond: vraag hulp van de vakbond !!

  • Helinda Rijnbout zei:

    Wat supergoed, Paul! Ook ik heb het een idee van een stille actie, hoeven niet alleen zorgverleners te zijn, want de zorg gaat iedereen aan, vroeg of laat, dat wordt wel eens vergeten! Iedereen zo veel mogelijk in het wit inderdaad! Prinsjesdag geweldig idee! Ja, dat er eens geluisterd gaat worden naar de ervaringen op de werkvloer! Heb al diverse organisaties benaderd: Vilans (gesprek gehad), V&VN, bij kranten en tv de noodklok geluid. Nursing ziet een artikel in mijn verhaal en daar word ik volgende week over gebeld. Ook de FNV gebeld met de vraag naar wie ik mijn mail kon sturen. Nou, naar niemand dus! Waarschijnlijk omdat ik geen lid ben, geen vertrouwen meer in! Wil Nu91 nog contacten en hopelijk dat het breder wordt opgepakt. Ben erg blij met jouw reactie en zie het zeker zitten om er samen voor te gaan!!

  • JACQO zei:

    PGB mogen ze van mij helemaal afschaffen. Er wordt nog steeds fraude mee gepleegd. Dit systeem is niet waterdicht. Alhoewel ik geloof dat er geen een systeem waterdicht is!?
    Het is prima dat de hulpvrager zelf zijn zorg kan regelen, maar dan een eenvoudiger controleerbaar systeem.
    Nu is het z'n chaos door alle veranderingen waardoor ze dachten meer controle te hebben!! Ik geloof dat ze door de bomen het bos niet meer zien of is het door het bos de bomen! Maak hier een eind aan dit alleen al kost klauwen met geld. Wat is Nederland toch een rommelig land op het moment met alle regelgeving die wel en niet werkt. De regelmakers maken er een nog grotere zooi van.

  • Pieter zei:

    Beste Lotgenoten, PGB houders,zorgverleners, wie weet van deze staatssecretaris woont, dan wordt het eenvoudig pak allemaal jullie koffers en ga logeren bij "geweldige" zorgenbrenger. Deze staatssecretaris komt eenvoudigweg praktijkervaring tekort. Niemand in heel Den Haag van de Eerste en Tweede kamer die dit in de gaten heeft. Graag allemaal tot volgende week bij de familie Van Rijn. Laat tevoren even weten wie er komt dan kan mevrouw Van Rijn met de boodschappen alvast rekening houden.

  • gwehkamp zei:

    "PGB mogen ze van mij helemaal afschaffen. Er wordt nog steeds fraude mee gepleegd."

    Het eerste mag U vinden. Voor de tweede bewering is nauwelijks bewijs.
    Door het trekkingsrecht is de kans bovendien sterk verminderd.
    VWS heeft hooguit 3% als verdacht geoormerkt en wil dit niet verder uitzoeken wegens gebrek aan middelen/capaciteit.
    Dit percentage is aangetroffen, nadat een voorselectie is gemaakt van situaties, waarin zij de kans op fraude hoog inschatten.
    Ondanks deze farce stuurt WVS het bericht de wereld in, dat de meeste PGB houders het systeem niet snappen. Dat baseren ze op hetzelfde onderzoek.
    Veel is dus gebaseerd op stemmingmakerij van WVS en dat terwijl VWS alleen nog maar kan dromen van het moment, dat de SVB een lager foutpercentage haalt dan de PGB houders voor 1-1 scoorden.

  • Mariel Carré zei:

    Enkele feiten:
    PGB-zorg PV kost per zorguur ruim € 20,00 minder dan het bedrag dat de Zorgverzekeraar per zorguur
    aan een reguliere thuiszorginstelling betaalt.
    PGB-zorg VP kost per zorguur ruim € 30,00 minder dan het bedrag dat de `Zorgverzekeraar per zorguur
    aan een reguliere thuiszorginstelling betaalt.
    en een vraag:
    Hoe waterdicht zijn eigenlijk de reguliere thuiszorginstellingen, waar op de werkvloer, d.w.z. de concrete zorgverlening, bezuinigd wordt, maar waar
    de salariëring van directie en hoger management
    en het middle-management,
    de ICT voor (de waanzinnigste) contrôlesystemen,
    de gebouwen,
    de inrichtingen,
    het ingehuurd advies
    en de reorganisatie-kosten
    handenvol geld blijft kosten?
    Vooral daarheen stroomt het geld van de Zorgverzekeraar, dat naar de zorg aan het bed zou moeten.
    We horen toch zeer regelmatig vreemde verhalen over de praktijken van thuiszorg-directies.
    Tot slot nog een feit:
    de ZZP'er is gemotiveerd goede zorg te leveren en zijn/haar belastinggeld stroomt terug in de staatskas.

  • Davien zei:

    Hallo lieve lotgenoten
    Ook ik al het hele jaar geen loon gehad en word van katje naar de muur gestuurd dus ondertussen echt radeloos want ik heb geen reserves meer en ik krijg de ene betaal herinnering na de andere plus fijn boetes eroverheen en wie mag daar voor opdraaien? Weet me echt geen raad
    Ik had mee willen doen met de demonstratie maar dat ging dus niet omdat ik geen geld had voor de trein
    Hopelijk komt snel alles goed

  • Helinda Rijnbout zei:

    Maar dit laten we toch niet langer meer gebeuren?!? Ben zzp'er geweest, werk nu voor een uitzendbureau. Kreeg vandaag weer een lijst met nog 95! openstaande diensten voor volgende week! PGB niet betaald, geld dat niet naar de zorg aan bed gaat, zwaar overbelaste zorgverleners: hoe in godsnaam kun je de kwaliteit nog waarborgen? Waar blijft het protest of toch maar bij van Rijn gaan logeren?

  • Martin zei:

    Volgens van Rijn gaat het nu veel beter met de betalingen....hoe kan het dan dat ik op een bepaald moment deze maand 10 x zo veel aan openstaande posten heb dan vorig jaar? Waarom worden er bedragen overgemaakt die (net) niet overeenkomen met ons factuurbedrag. Ook worden er bedragen overgemaakt zonder factuurnummers of met verkeerde factuurnummer. We hebben er administratief nog nooit zo'n puinhoop van gehad sinds het SVB de betalingen doet. Daarnaast voelen we ons bijna bezwaard dat we onze cliënten moeten vragen om het met de SVB op te lossen want de wachttijden zijn belachelijk lang, ze worden onprofessioneel te woord gestaan en beloftes worden niet nagekomen. Er wordt niet teruggebeld en mail wordt niet beantwoord (behalve door het automatisch antwoordapparaat van de SVB die je verteld dat je binnen 5 werkdagen antwoord krijgt...niet dus, ook niet binnen 5 weken) Voorheen hoefden we nauwelijks achter de betalingen aan en nu is het een drama. Dat beeld is t.o.v. januari nog bij ons nog niet veranderd dus als van Rijn zegt dat de problemen opgelost zijn dan zullen we wel de enige zijn die nog dagelijks de problemen ondervinden. Da een vriendelijk verzoek om het voor ons ook nog even te regelen dan zijn we klaar. Ter verduidelijking; ik ben een voorstander van het trekkingsrecht maar de manier waarop het geregeld is is zo amateuristisch dat als het niet zoveel heftige gevolgen had, het eigenlijk heel lachwekkend is voor een overheidsinstantie... We hopen op betere tijden maar ik hou mn hart vast....

  • Helinda Rijnbout zei:

    Kwam via de 50+ Partij deze petitie tegen: http://www.fnvvoorzorg.nl/forms/volkspetitie-red-de-zorg/
    Hoe komt het dat dit niet meer in het nieuws is? Teken en zegt het voort!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.