1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Patiënt ziet af van vervolgzorg door eigen risico

17 Reacties

6793817419_5bafb78aab_b Foto: Flickr/ 401kcalculator.org (CC)

Een deel (14%) van de patiënten die een medische behandeling krijgt, ziet af van een vervolgbehandeling omdat die kosten onder hun eigen risico vallen. Daarnaast blijkt dat bijna de helft van de patiënten niets begrijpt van de rekeningen die zij ontvangen, terwijl bijna alle patiënten inmiddels inzicht hebben in hun gemaakte zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek door patiëntenfederatie NPCF, platform GGZ en gehandicaptenorganisatie Ieder(in).

Één van de conclusies van het onderzoek was dat vooral mensen met een lichamelijke beperking of met psychische problemen afzien van een vervolgbehandeling zoals medicijnen bij de apotheek, een bezoek aan een specialist of een laboratoriumonderzoek. ,,Mensen met chronische ziekten als diabetes maken gegarandeerd hun eigen risico op, maar deze groepen - met toch al een kleine portemonnee - niet. Hun zorg beperkt zich veelal tot de huisarts.", aldus een woordvoerder van de NPCF.

De afnemers van het onderzoek zijn van mening dat hiermee bewezen wordt dat het eigen risico wel degelijk zorgmijding stimuleert, terwijl dit volgens minister Schippers (VVD) niet het geval is.

Een andere conclusie van het onderzoek was dat bijna de helft van de patiënten amper iets begrijp van de rekeningen. Het overgrote deel van de patiënten wil echter wel degelijk weten hoeveel de zorg kost, en hebben daar ook inzicht in, maar hebben niets aan dat inzicht zolang zij er niets van begrijpen. Opvallend aan de onderzoeksresultaten was de reden waarom patiënten hun rekeningen willen begrijpen. Die reden was dat zij niet alleen hun eigen bijbetalen willen voorkomen, maar dat zij ook de totale nationale zorgkosten in Nederland willen drukken.

17 Reacties

  • cora zei:

    Wat een warrig verhaal.De helft van de patienten begrijpt de rekening niet maar ze hebben wel inzicht in de zorgkosten maar hebben niets aan dat inzicht als ze er niets van begrijpen. Huhh? Je hebt inzicht maar je begrijpt er niets van???Welk inzicht heb je dan?
    En het antwoord "ik wil de totale zorgkosten drukken" heeft volgens mij een hoog gehalte sociale wenselijkheid.

  • marcel zei:

    Zorg wordt steeds duurder en komplexer. Dat komt vooral omdat de heren en dames bestuurs leden van de zorgverzekeraars steeds meer hun portomonaie vullen en aan de onderkant afromen. dit gedrag heb ben we al gezien bij de woning corporaties.

  • M.Hemmen-Karten zei:

    Ik begrijp het wel: Iedereen kan zien op de nota hoeveel iets kost, en ook hoeveel er voor eigen rekening komt. Maar dan ga je verder kijken.
    In de voorwaarden staat een bepaalde vergoeding maar die krijgen mensen meestal niet. Er wordt een eigen bijdrage op ingehouden, of het eigen risico is nog niet vol, of er wordt onverwachts toch zorg afgenomen van een arts of instantie die toch geen contract ondertekend heeft met de zorgverzekeraar.... Daar wordt het echt niet beter van hoor! En wat te denken van de codes die op de nota staat als verduidelijking van het soort behandeling... voor een beetje normaal mens absolute abacadabra.

    En geen zorg afnemen vanwege het eigen risico is inderdaad een heel logisch gevolg. Neem bijvoorbeeld orthopedische schoenen.
    Allereerst geldt hiervoor een eigen bijdrage ( soms een vastgesteld bedrag, soms een percentage van de aanschafprijs). De vergoeding komt uit de basisverzekering dus dan geldt ook het bedrag van eigen bijdrage. Voor iemand die bijna geen andere zorgkosten heeft, maar vanwege de handicap wel aan de onderkant van de loonlijsten staat een bijna onmogelijk op te hoesten bedrag. Rond de € 200,= eigen bijdrage, omdat iedereen nou eenmaal schoenen moet kopen, en dat als redelijk gezien wordt + het volledige eigen risico is toch mooi even bijna € 600,= dat uit eigen zak betaald moet worden.... Hetzelfde gaat op voor mensen die een nieuw hoortoestel of een nieuw gebit nodig hebben. Dat kan niet zomaar, daar moet voor gespaard worden van een inkomen dat nu al aan krapte onderhevig is. Ook mensen met een grotere zorgafname zijn de pineut: Fysio moet , ook met een chronische behandeling , eerst een aantal keren vanuit e basisverzekering komen. Dat wil dus zeggen dat een flink aantal behandelingen gewoon voor eigen rekening komen. Daar moet men dan wel financiële ruimte voor hebben. Inzicht hebben in de getallen wil niet zeggen dat die getallen ook echt goed begrijpbaar zijn. En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn voor wie het lezen en begrijpen van nota's geen hobby is of gewoon niet haalbaar is. Maar veel mensen kunnen het best, als er maar niet zoveel gereken en nakijken van polisvoorwaarden en gebruik van rekenmachines bij nodig was. En dat niet afnemen van wel noodzakelijke zorg? Ik vind het echt een schande dat voor iedereen gewoon maar besloten is dat dit hoge eigen risico moet kunnen en nodig is om bewustzijn voor de kosten te activeren. Mensen die het kunnen betalen accepteren het meestal wel met tegenzin. Maar mensen die dat niet kunnen, en dat zijn er heel veel, worden hierdoor onnodig afgesloten van zorg.

  • Margriet Doornbos zei:

    De declaraties van het Zorgkantoor komen vaak pas maanden na behandeling en de informatie summier. Het is schunnig hoe duur de zorg aan het worden is, het is haast niet meer te betalen. Een groot deel van onze betaalde zorgkosten verdwijnt in de staatskas en hier worden anderen dingen mee bekostigd dan zorg.

  • Galop zei:

    Ik kijk er anders naar!

    Het verdien model artsen is de laatste jaren behoorlijk ingeperkt door diverse acties.

    Door vervolgzorg aan te bieden krijgt men toch weer hun geld binnen.

    Maakte dit zelf mee door dit aan de kaak te stellen kreeg ik stotterende

    antwoorden.

    Vragen mail me

  • Hanny zei:

    Wij zijn tot ons grote verdriet nu afnemers van zorg geworden i.v.m. dementerende echtgenoot. Bij alles wat ons in optie wordt gegeven als behandeling of consult bij wat voor een specialist dan ook, vraag ik eerst uit welk potje dit komt, of er uitzonderingen op bestaan (chronischer ziekte) et cetera. Ook wat betreft medicatie ben ik zo eigenwijs. Als er geen bijwerkingen zijn bij een bepaald merk, dan eis ik dat merk en als ik dan moet bijbetalen, so what. Ik heb het echt niet breed als 70+, maar medicijnen zonder bijwerkingen zijn ons wat waard.
    Waar ik me wel aan erger is de late inning van het eigen risico. Ik kreeg begin dit jaar een afrekening over februari 2014. Daarmee wordt het door ons te betalen bedrag dit jaar hoger dan, want linksom of rechtsom, het zal na ruim een jaar toch geind worden.

  • Myriam zei:

    Ach Cora je kunt inzicht hebben in de totale kosten, maar de kosten worden dusdanig omschreven dat je nog niet weet wat iets kost. Je weet dus wel welk bedrag je kwijt bent maar waaraan blijft onduidelijk. En heldere omschrijving bezoek specialist, röntgenfoto, laboratoriumonderzoek, echo, gipskamer etc.etc. zou helpen om inzicht te krijgen aan wat die verschillende aspecten nu daadwerkelijk kosten. En daar komt nog bij dat je vaak pas maanden later, soms haast een jaar later de kosten onder ogen krijgt. Niet erg verhelderend deze werkwijze.

  • Lianne zei:

    Ben afgelopen week voor het eerst in tijden in een ziekenhuis geweest. Als alleenstaande moeder, die altijd eerst zal proberen iets op natuurlijke manier op te lossen, kom ik zelden bij een dokter of ziekenhuis gelukkig en heb daardoor een zeer groot eigen risico genomen en aanvullend verzekerd. Nu werd ik doorverwezen vanwege een flinke borstontsteking net voor mijn vakantie. Ik zei nog tegen mijn stiefvader: er wordt maar gedaan: bezoek verpleegkundige, co-assistent, laborante, mamma-verpleegkundige met co-assistent, dan naar de echo met consult dokter; gelukkig geen opname nodig, dan naar de apotheek.
    Eigenlijk moeten ze me eerst vertellen wat elk bezoek en handeling en medicijn kost en of ik ermee akkoord ga, want dit gaat allemaal af van mijn eigen risico van 875 euro. Ik vraag me eigenlijk af of ze daar een antwoord op gehad hadden...

    Maar ja, elke andere dienstverlening weet je ook tevoren wat het kost en onder welke voorwaarden, waarom hier dan niet?

  • Kristiane zei:

    Het lijkt me uiterst nuttig alle behandelingsvoorstellen door professionals te achtervragen. Ook het kostenplaatje.
    Denk ook aan je medicatie: hoeveel medicatie ligt er in kastjes die nooit worden opgemaakt puur omdat er te veel wordt voorgeschreven/ en of niet werkt.
    Het is handig de bijsluiter eerst te lezen in de apotheek voordat je medicijnen meeneemt waar niemand meer iets mee doet als die terug gaan naar apotheek en KCA depots. Los van het milieuvervuilende aspect.
    Er zijn zo veel wegen om je gezond te houden, die zijn vele malen goedkoper dan medische behandelingen.
    Eigen verantwoordelijkheden nemen lijkt me een goede zet om mee te beginnen.

  • lara zei:

    helemaal mee eens kristiane mensen moeten in eerste instantie zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen. die houding moet je binnen je mogelijkheden
    ook aan willen pakken......

  • asjemenou zei:

    Wat fysiotherapie betreft, de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering is wat mij betreft oké.
    Maar indien iemand 3 dingen van de lijst Borst heeft en voor alle drie die dingen fysiotherapie nodig heeft, dan moet er 60 x uit de aanvullende verzekering betaald worden, terwijl er bij de meeste mensen maximaal +/- 27 in dat pakket zitten.
    Of je breekt na die 20 x je benen, dan moet ook dat uit de aanvullende verzekering die al verplicht is opgesoupeerd is...

  • Patiënt ziet af van vervolgzorg door eigen risico | www.supportmagazine.nl zei:

    [...] (Bron: Nationale Hulpgids) [...]

  • Wil zei:

    Wat een toestand weer M. Hemmen-Karten.

    Ik weet niet bij wie je verzekerd bent maar orthopedische schoenen worden in zijn geheel vergoed en de eigen bijdrage wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

    Fysio therapie voor chronisch zieken kost ook geheel niets.

    Ik weet niet waar je die info. vandaan haal maar mocht het idd zo zijn dan zou ik snel overstappen naar een andere verzekeraar.

    Zelfs de homeopathische(genees)middelen voor chronisch zieken worden in zijn geheel vergoed en dus ook geen eigen risico.

    Dan het eigen risico nou die ligt bij ons al in maart in volle glorie op de deurmat of je maar even euro 375.00 wil betalen een heel duidelijke rekening met 0.00 vergoeding maar het volle pond betalen, en tja Lianne als je een eigen risico neemt van euro 875.00 en dat al jaren doet dan heb je ook jarenlang weinig premie betaald tja en dan krijg je nu de rekening logisch toch. Die voorstellen van de verzekeraar voor verhoogd eigen risico en dus minder premie is alleen ten gunste van de verzekeraar want onverwachte dingen komen onverwachts en dan is het voor hen KASSA en ben je in een klap je voordeeltje kwijt het is zuur dat er nog zoveel mensen intrappen NIET DOEN zij zijn slimmer dan wij in het leeghalen van een ander zijn portemonnee.

  • Galop zei:

    u KUNT HET NOG SLIMMER DOEN?

    DIT GELD NATUURLIJK NIET VOOR ONVERWACHTE ZAKEN.

    MAAR WEL VOOR BIJZONDERE ZAKEN ZOALS BRILLEN TANDARTS EN ANDERE HULP MIDDELEN.

    iK DOSSEER MIJN BEHOEFTE EN DE HOOGTE VAN MIJN VERZEKERING ZEKER VOOR ORTHOPEDISCHE SCHOENEN, ZOLEN, BRILLEN, TAND PROTEGÉS.

    DIT KAN OOK HELPEN UW PREMIE TE DRUKKEN EN UW GELD VOLUME BIJ U TE HOUDEN.

    BV MIJN VROUW GEBRUIKT AL JAREN HAAR EIGEN RISICO, IK AL 10 JAAR NIET WAARVAN IK ALTIJD DE HOOGSTE EIGEN RISICO NEEM MAAR DIT JAAR NIEt WANT IK MOEST WAT ZAKEN HEBBEN EN ZO GAAT HET.
    Let op eigen risico kosten zijn erg verschillend bij de Zorg verzekeringen.

  • WAM van Loenen zei:

    Ik snap niet zo goed dat de politiek zich ongerust maakt over zorgmijding vanwege het Eigen risico. Ze hadden dit kunnen weten in hun bezuinigingsdrift. Weer een bewijs van hun afstand tot de samenleving, chronisch zieken, lagere sociale klassen.

  • BWC zei:

    De praktijk is dat mijn klanten afgezien van zorg. Eigen risico en een laag inkomen gaan niet samen. Naïef om te denken dat het geen effect heeft. Werk 30 jaar in de zorg. In het verleden zijn er ook tal van eigen bijdragen geweest. Toen had het effect en waren de bijdragen lager. Minister Schippers is een tijd niet buiten geweest.

  • Annet zei:

    De rekening van de zorgverzekeraar is niet duidelijk.
    Mijn moeder kreeg in juli een rekening over jan, febr, mrt, april.
    Per maand verschillende bedragen.
    Bij de apotheek wisten ze niet waar het voor was.
    De data klopten ook niet. Januari was gedateerd op 1 januari!
    Dus de zorgverzekeraar gebeld. Je moet eerst al gemachtigd zijn om te mogen bellen en vragen te stellen. De data, daar moest ik niet naar kijken!
    Nu blijkt, dat incontinentie materiaal in 2014 nog werd vergoed maar in 2015 niet meer. De apotheek weet dat niet. En die verschillende bedragen komt omdat luiers een dagwaarde hebben. Belachelijk toch?
    Dus ga ik de volgende keer bij de apotheek vragen of ik op een gunstige dag zit.
    Bij de nieuwe polis met bijlage zijn de luiers nergens te vinden.
    Daarvoor moet je op internet kijken bij hulpmateriaal.
    Mijn moeder heeft geen internet. Ze zou het niet eens kunnen.
    Als je op internet zoekt, moet je eerst luiers intikken om een antwoord te krijgen. Het is gewoon een onoverzichtelijke bende.
    En weer worden onze oude mensen gepakt.
    Een oud dametje, zei pas, ons durven ze wel te pakken, want wij kunnen toch niet meer demonstreren. En staken kunnen we niet meer, want we zijn toch boven de 65.
    Mijn man heeft pas bij de apotheek gezegd, moet ik het zelf betalen?
    Wisten ze niet, (andere apotheek trouwens) hij heeft gezegd, als ik het zelf moet betalen, hoef ik ze niet, ik ga nog liever dood.
    Ik betaal elke maand genoeg, en dan nog eens buiten het no-claim extra betalen?
    En dan die 6 euro voor uitleg voor een nieuw recept. Hoezo uitleg? We hebben toch bijsluiters? En dan die lange wachttijden bij de apotheek, onze tijd is ook geld waard. Of je komt en er ligt niets klaar. Want kennelijk gaat er altijd iets fout met de receptenlijn. Dus nog langer wachten.
    Wij slikken te veel denk ik. En de managers en de directeuren in de zorg
    leven nog steeds in extra weelde, zoals ik deze week weer in de krant las.
    Personeel 25% minder verdienen en de directeur meer verdienen. 392000, euro
    Schandelijk zorg is geen zorg meer maar ordinaire commercie geworden.
    Lang leve de zorg!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.