1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Overheid leert niet van gemaakte pgb-fouten

23 Reacties

8210230879_b08c0696cc_z Foto: Partij van de Arbeid (CC)

De overheid leert niet van eerder gemaakte fouten. Dat concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn kritische rapport ‘pgb-trekkingsrecht en de (niet)lerende overheid’. De rode lijn in het rapport is dat de overheid weer tekort is geschoten, dit keer tijdens de invoering van de nieuwe pgb-wet.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) erkent inderdaad dat er bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem niet is voldaan aan de verwachtingen van de burgers.  Daarom belooft hij dat de aanbevelingen van de ombudsman om het pgb-systeem te verbeteren, maar vooral te vereenvoudigen, ter harte genomen zullen worden.

Door de invoering van het trekkingsrecht op 1 januari van dit jaar zijn zowel zorgvrager als zorgaanbieder financieel afhankelijk van de overheid, en in veel gevallen kwamen betalingen veel te laat, of zelfs helemaal niet.

Ook de politiek staat kritisch tegenover Van Rijn. De SP wil een debat met Van Rijn over het rapport van de ombudsman. Renske Leijten van de SP noemt het rapport ‘onthutsend’ en Mona Keijzer van het CDA noemt het op Twitter een ‘vernietigend rapport’. Volgens haar zou  Van Rijn moeten aftreden. Henk Krol van 50PLUS staat achter haar, en ziet geen enkele reden meer om Van Rijn te steunen.

23 Reacties

  • Rob zei:

    Hadden we wat anders verwacht dan?, je wordt gewoon van de ene overheid (gemeente) naar de andere gestuurd (CIZ)en vervolgens omdat je loopt te klagen ( bij de gemeente, over het "keukentafelgesprek") omdat je onheus bejegend word, zetten ze zomaar net voordat je de declaratie van je zorgverlener hebt ingediend je budget stop, gevolg geen zorg meer!!!!!

    Ga nou maar weer terug naar het oude systeem, en controleer de fraude beter, is volgens mij goedkoper en minder stress vol als watr er nu allemaal gebeurt

  • BWC zei:

    Inderdaad geen verrassing. Niet alleen het systeem loopt fout ook gemeenten lopen met hun protocollen weg bij het primaire proces. De aansluiting bij zorg op maat wordt als reclamebord opgehouden maar dat is het niet. Dit wordt het volgende wat aansluitend naar voren zal komen. Het “keukentafelgesprek” is een ordinair bezuinigingsgesprek. Dat het minder kan is duidelijk maar dan niet ten koste van de mensen die zorg nodig hebben. De overhead van de grote organisaties is het financiële probleem. Fraude in witte boorden.

  • gwehkamp zei:

    Het blijft opmerkelijk, dat de zorgkantoren onbesproken blijven en daarmee de rol van mevr. Schippers.
    Fraudebestrijding was het doel en laat dit nu juist niet gebeuren: De SVB houdt nog steeds geen belasting in en doet net of de budgethouder dom is, omdat die het niet zou snappen. Laat ik dat nu dom vinden.
    Ondertussen is de belastingdienst begonnen aangiften uit 2013 te controleren.
    Zij beweerden andere gegevens te hebben dan ik heb; zucht!

    Is trouwens inmiddels ook geregeld; die van mij klopten!

  • Tonny kuppens zei:

    Onze reactie is hetzelfde, geen betalingen tot mei 2015 uiteindelijk spoedbetaling laten uitvoeren tot mei dan na veel subaltern met gemeente breda geen budget meer voor zorgverleners en het budget is al stopgezet op 5-4-2015. Nu is er weer geen betaling vanaf juli wanneer wel?? Waarschijnlijk eind augustus. Als mijn zus het geweten had was ze er nooit aan begonnen fijn hè de overheid kan je eindelijk eens de zorg in eigen regie hebben. Ik wordt er boos, razend nee woedend of misschien wel alledrie tegelijk. Ben inmiddels een bekende aan huis bij de svb bank en gemeente breda. Ik probeer die dingen mijn zieke zus uit handen te nemen maar weten ze wel hoe gek je van iedereen wordt met al hun regeltjes.

  • margriet zei:

    Fraude kan nog steeds
    En nu is het niet de budgethouder of de zorgverlener.
    Maar nu is er iemand die een contract stuurt en rekeningen naar het svb. daarna een spoedbetaling vraagt die direct gehonoreerd word. ondertussen is er dus heel veel geld van jouw budget weg zonder dat je van iets weet want ik kan nog steeds geen overzichten zien.
    Ik heb nog nooit zoveel werk van de pgb gehad in de 10 voorgaande jaren als de laatste 4 maanden.

  • Jeanne zei:

    En wat ik nog het ergste vind als hulpverlener. (Ik ben volledig afhankelijk van SVB qua betalingen, omdat ik een aantal budgethouders als cliënt heb.) Als je dan rekeningen van de overheid niet op tijd kunt betalen, omdat SVB me in de steek laat, dan hebben de ambtenaren TOTAAL geen begrip en krijg je ook nog eens een keer boete.
    Ze zeggen gewoon door de telefoon: "Ja, mevrouw iedereen moet op tijd betalen, dus u ook".
    Lekker is dat! Ik heb niet gevraagd om een totaal ander systeem......

  • meut zei:

    Mijn collega zit nog op haar geld te wachten en bij mij lopen ze 3 maanden achter....en als je belt zeggen ze, mevrouw wat in het vat zit verzuurd niet

  • Irma zei:

    Belachelijk een overheid die het werk wat budgethouders wel konden doen, niet in staat is tijdig en fatsoenlijk af te wikkelen.
    De gemeente is nog een ander geval. Totaal ondeskundig personeel die vervolgens belangrijke beslissingen moeten gaan nemen. Resultaat na drie maanden wordt er eens groen licht gegeven maar dan begint de ellende van het herstarten van het pgb. Je wordt moedeloos van de zorg.

  • Elly Remmers zei:

    Ik ben vertegenwoordiger van twee budgethouders, zij zitten in het overgangsrecht. Wij hebben tot op heden nog niets van de gemeente gehoord..... We hebben wel een aantal mensen in dienst voor de begeleiding. Toentertijd is de indicatie begeleiding dagdelen ingezet voor besteding thuis; dat kon toen. Hiermee kunnen deze twee zwaar gehandicapte mensen een redelijk zelfstandig leven leiden, bij Fokus. In heel 2014 meegedaan met de Pilot Trekkingsrecht; was toen heel veel werk om op zeer korte termijn alle formulieren en zorgplannen op tijd klaar te krijgen. Voordeel zou een soepele overgang per 1 januari 2015 zijn.
    Toen werd er ineens niemand meer betaald, declaraties digitaal indienen bleek onmogelijk.
    Helaas, de SVB was alles kwijt.
    Ondanks de inzet van de mensen van de WMO, het Zorgkantoor en per Saldo werd er niets teruggevonden en moest ik alles opnieuw doen....
    Pas na 5 maanden liep alles weer redelijk normaal.

    Ik heb nog nooit zoveel werk gehad aan de administratie van de PGB's.

  • Paul Stolwijk zei:

    Ik ben niet verrast door reactie van de ombudsman. Dit wist iedereen al . Kennelijk eerder dan de staatssecretaris zelf.
    Wel viel de felle toon van de ombudsman mij op. Ik denk dat de politiek maar een conclusie kan trekken wil ze nog geloofwaardig naar de burgers overkomen. Rutte heeft sinds de Griekenlandcrisis al veel krediet verspeeld !

  • Linda zei:

    Onze hulp heef weer haar geld niet gehad
    vorige keer na drie maanden en nu weer wachten
    Het belijd slaat nergens op
    Heb hier geen goed word voor over
    Mijn advies is als u het kan missen om zelf
    u hulp te betalen heef u alle daar baat bij
    Hoe een kan van de belasting aftrekken .
    twee u hoef ook het CAK niets te betalen
    En drie bepaal zelf de aantal uren die u nodig denk te hebben .
    En vier niet onbelangrijk rust aan u hoofd
    Ik zelf stop ook met de gemeente en het CAK
    Krijg steeds meer problemen zo wel lichamelijk als geestelijk .
    Door hun . Succes en sterkte met alles .

  • Marjanne de Boer zei:

    Het hele proces is natuurlijk op te huilen, maar we moeten natuurlijk wel reëel blijven wat betreft dhr. van Rijn. Hij wordt, net als wij overigens, geïnformeerd door vele verschillende mensen met hun eigen expertise,gaat er van uit dat deze informatie correct is en handelt hiernaar.
    Deze man, waarvan ik persoonlijk vindt dat hij wel degelijk integer is, een schop geven na disfunctioneren van een systeem is zelfs helemaal niet handig.
    Makkelijk..dat wel, maar gaat ons geen helderheid geven.
    Bij de invoering waren alle processen van A tot Z niet in orde en niet op elkaar afgestemd. Het grootste verschil waren de processen rondom kwaliteitsnormen binnen de AWBZ, waar het PGB wel uit betaald werd. Er ontstond wildgroei van aanbieders, waarvan de meesten bezield, geschoold en verantwoordelijk. Uiteraard ook zeer mal luxe appartementen voor mensen waarvan op voorhand nooit gedacht was aan ooit "op zichzelf wonen" doordat het gewoonweg niet reëel was dit te verwachten, laat staan te ontwikkelen. Maar als het systeem de ruimte geeft de mazen in het net te vinden, dan worden ze gevonden en dan is het altijd te laat om dit dan weer terug te draaien en weer alles onder de loep te nemen en aan te passen.
    Dat kost tijd en deze tijd is benut door velen om met het PGB te werken, ten goede, maar ook ten kwade. Nu is de tijd aangebroken dat de mazen zijn gevonden en het is aangepast en kost het weer tijd om alles af te stemmen. Wat gewoon walgelijk en niet helder wordt gezegd is dat het gaat om alle processen en gevolgen aan de top! de overheid, provincie en gemeenten zelf! Het wordt verkeerd uitgelegd en naar buiten gebracht alsof het de mens achter het PGB de veroorzaker is van al het leed nu. Dat deze mens de schuldige is voor het feit dat de goeden onder de kwade moeten lijden.
    NEE dus...men, aan de top, heeft verzuimd de processen correct af te stemmen en ongecontroleerd in te zetten, terwijl fraudeurs welke bekend zijn bij Zorgkantoren nog steeds (h)eerlijk kunnen declareren, aanbieders zonder enige vorm van kwaliteitskeurmerk of scholing op het overgangsrecht meeliften en/of inmiddels naar de gemeenten zijn overgeheveld.
    En dit gaat nog heel lang duren want wederom wordt er weer niet gezegd waar men al die jaren mee bezig is geweest en waar zij nu middenin zitten; het samensmelten van het gehele sociale domein.
    Ineens dienen ze onnatuurlijk samen te moeten werken vanuit de ministeries SoZaWe en ZWS, dan ook nog eens alles doorvoeren in alle departementen onder hen om uiteindelijk uit te komen bij de cliënt, verwanten, aanbieders, etc
    Ik kan hier wel een boek over schrijven inmiddels....

  • Marjanne de Boer zei:

    Die Z en andere onregelmatigheden krijg ik niet meer uit het bericht. Ik vertrouw er maar op dat het hier niet FB is waar men voorbij gaat aan de intentie en inhoud van een bericht....

  • Greetsche zei:

    Door met een p.g.b te werken hebben we niet voor de gemakkelijkste weg gekozen,wel voor de menselijke,goede,weg waar je voldoening door hebt.Waar stond ook al weer p.g.b.gaat aan zijn eigen succes ten onder.Wie zou zich bedacht hebben HOE krijgen we nu minder p.g.b. Gebruikers? Dit alles is gewoon een vuil politiek spelletje.

  • Wilma zei:

    Clienten die stoppen met de zorg vanwege de toegenomen forse eigen bijdrage, overbelaste mantelzorgers. Zorgverleners die niet of veel te laat betaald krijgen en toch zorg blijven leveren....de processen moeten op orde komen. Dan pas is aftreden een optie.
    Met z'n allen schouders eronder en ons werk op de eerlijke manier uitvoeren zoals we altijd hebben gedaan. Dit is ook wat SVB, gemeente en overheid heeft te doen. Laten ze maar het voorbeeld geven dat er eerlijk met zorggelden wordt omgegaan.
    Ik heb al te maken gehad met voorstellen van de instanties die PGB beheer hebben overgenomen die absoluut niet kloppen. Ik heb geweigerd hier aan mee te werken. Overheidsgelden moeten eerlijk worden besteed en eerlijk worden verantwoord. De verantwoordelijke instanties mogen nu zelf aan de slag!

  • RonW zei:

    Het interesseert deze overheid geen enkele lor of het volk nu last heeft van hun beslissingen.
    Wie maakt hen wat, we doen in Den Haag gewoon wat we willen.
    M.n. uitdragen van de V.V.D. gedachte, de rijken rijker en de armen armer.
    En, oh ja, het debiele broertje de P.v.d.A doet hier vrolijk aan mee en voert de rechtse orders van de V.V.D. gewoon uit of doet er nog een schepje bovenop, stelen van hun eigen gelijkgezinden
    Of, is de P.v.d.A. óók gewoon een aristocratische rechtse partij geworden.
    Van mij krijgt die laatst genoemde partij nooit weer een stem.
    Ik werk zelf óók in de zorg, met óók PGB.
    Het is om te kotsen

  • maan zei:

    de overheid is gek

    gestoord dus

    en daar is de burger de dupe van

  • ex- pgber zei:

    er is veel overheidsleed aan kwetsbare hulp- en zorgafhankelijke mensen toegevoegd

    de macht van de overheid is schadelijk gebleken voor de burger

    alleen de dommen leren niet van hun fouten

  • WAM van Loenen zei:

    Willen we nog pessimistischer worden over de zorghervormingen die hebben plaatsgevonden: Lees het 'Toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis'
    https://www.zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=408092672
    van Zorgverzekeraars Nederland. In principe gaan zorgkantoren (lees zorgverzekeraars) via gecontracteerde zorgaanbieders of huisbezoeken bepalen wat goede pgb zorg voor de budgethouder is en of dat thuis mag. Eigenlijk willen ze uitsluitend nog wat met 'professionals' te maken hebben en noemen ze al het andere Informele Zorg (€20/uur)of mantelzorg.

    Een groot recht van een budgethouder was altijd dat je zelf bepaalde wat goede zorg voor je was en dat je 2x zoveel uren met je budget kon inhuren buiten het professionele circuit.

  • Babs zei:

    al heel regelmatig heb ik contact met SVB gehad over het uitblijven van ( vaak gedeeltelijke ) betalingen.
    steeds weer krijg ik verschillende redenen aangereikt waarom de betalingen niet goed verlopen.

    de nieuwste ontwikkelingen geven nu aan dat elke gemeente een uurtarief voor begeleiding door ZZP-er
    heeft vastgesteld.
    er zijn per gemeente grote verschillen daarin.
    nu blijkt uit een reactie die ik van een gemeente heb gekregen dat het verschil in uurtarief moet worden
    bijbetaald door de cliënt zelf.
    voorheen kon men dan gewoon minder uren inkopen, maar nu moet het verschil per uur via het CAK bijbetaald worden.
    ten eerste is dit zo niet duidelijk gecommuniceerd naar cliënten en daarnaast zullen veel cliënten schrikken van de rekening die ze achteraf gepresenteerd krijgen.
    ik kreeg het advies dat cliënten dan naar ZIN kunnen overstappen, maar dit is veel duurder en er zijn weinig organisaties gespecialiseerd in begeleiding in de psychiatrie.
    hoe dit nu allemaal opgelost moet gaan worden is mij een raadsel.

  • pim zei:

    Geld Geld geld, Een belangrijke middel om te leven.
    ik ervaar al jaren geen geld druk omdat ik insteek in de eigen kracht van de cliënt. Wij hulpverleners zijn er om te ont-zorgen. en niet in de slachtofferrol te springen met zijn allen.
    What you Give Is what you Get !.
    Ga efficiënt te werk, ben creatief en spreid je financiële risico's
    kies of je deel uit maakt van de oplossing of het probleem.
    Ik hoor iedereen maar over rechten die ze hebben. maar als er gevraagd word om net even iets meer, zijn hulpverleners niet thuis, valt het onder de eigen regie van de cliënt of hebben ze het te druk. wij hulpverleners hebben dit over ons zelf af geroepen!!!!!!!!!!!!.
    en nou uit de slachtoffer rol, de overheid is een bondgenoot zei creëren de zorgstaat. Wij hebben de plicht deze barmhartig hoog te houden.
    rechten zijn er om minder gefortuneerde te beschermen. HIER HOREN HULPVERLENERS NIET BIJ.

    sorry voor mijn scherpe tong, maar stop met zeuren en doe een stapje extra. het komt wel goed !

  • RonW zei:

    Ik denk dat Pim van de gehele ontwikkeling totaal niets begrijpt, gezien zijn reactie.
    Helaas lopen er al teveel van deze mensen rond

  • Yo-an zei:

    Ik merk dat er vaak wordt genoemd dat de hulpverleners die via het PGB werken de dupe zijn van de slechte organisatie van de SVB door de te snelle doorvoering van de veranderende regelgeving omtrent de betalingen van de PGB-gelden. (even kort samengevat).
    Ik mis echter iets heel belangrijks: juist de hulpvragers hebben enorm gekleden onder deze PGB veranderingen. Zij hebben hun administratie compleet (vaak meermalen) moeten inleveren, soms aanpassen vanwege deze bureaucratie. Ik weet niet exact hoeveel cartridges, pakken printerpapier,, postzegels, aangetekende verzendingen, uploaden via internet, maar vooral tijd hierin door mij en mijn hulpverleners erin is gestoken. Ik weet wel dat het meer is dan 500! uur. Nu heb ik het ook over twee hulpvrager in ons gezin en in totaal 14 hulpverleners, maar toch. Dit heeft mij veel geld, tijd en energie gekost, en kost nog steeds veel tijd, geld en energie want nog steeds verloopt het niet vlekkeloos. Nu wordt er gesproken over een schadevergoeding voor hulpverleners, terecht! Echter een schadevergoeding voor hulpvragers met een PGB lijkt mij ook meer dan terecht. Het trekkingsrecht dekt namelijk nog niet eens een kwart van mijn gemaakte onkosten.
    Vriendelijke groeten, een sinds 2015 een vaak wanhopige en gestresseerde hulpveger vanwege de PGB-problemen

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.