1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Ouderen verlangen terug naar het gezellige bejaardentehuis

15 Reacties

Foto: Flickr/TheArches (CC)

Een vijfde van de ouderen zou het liefst in een verzorgingstehuis oude stijl wonen, zelfs liever dan thuis blijven wonen. Dat blijkt uit onderzoek door Kennisorganisatie Platform31. Dit is opvallend omdat het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aantal ouderen dat dit ook daadwerkelijk wil, wordt dus overschat door het kabinet.

De ouderen zien zich vooral zitten in een verzorgingstehuis door de 24-uursalarmknop, en door de gezelligheid. “Deze ouderen willen veiligheid, dat er hulp komt als ze vallen. En ze houden van de reuring van zo'n complex. De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ook de behoefte van de ouderen eraan verdwenen is”, zegt adviseur Penny Senior van het Aedes-Actiz-kenniscentrum Wonen-Zorg tegen Volkskrant. “De zorgorganisaties proberen nu met minder geld toch deze ouderen hun beschutte woonplek te bieden”.

Ter vervanging van de verzorgingstehuizen oude stijl moeten zorgaanbieders creatief omgaan met het aanbieden van de combinatie wonen en zorg voor de ouderen en moeten zij voordelige pakketten aanbieden, want de gemiddelde 65-plusser kan nu eenmaal niet duizend euro in de maand betalen van zijn of haar AOW. Zo'n pakket houdt dan bijvoorbeeld in: een alarmeringsmogelijkheid, maaltijden en wat schoonmaak tegen een scherpe prijs. De zorgorganisaties moeten daarnaast creatief zijn door zelf nieuwe cliënten te werven, want die komen niet meer automatisch binnen met een zorgindicatie.

Platform31 deed al eerder onderzoek naar deze zogenaamde beschutte woonplekken, en toen bleek dat er 30.000 te weinig beschutte woonplekken zijn. Dit tekort vraagt volgens de onderzoekers om een soepele aanpak door minister Blok (wonen). Momenteel maken de regels rondom huurtoeslag en gemeentelijke heffingen het de ouderen alleen maar moeilijker om een beschutte woonplek te kunnen betalen, en dat moet anders vinden de onderzoekers.

15 Reacties

  • gwehkamp zei:

    Van gemeentelijke zijde blijft het merkwaardig stil. Na de transitie komt de transformatie.
    De nieuwe formule wordt: huur betalen met huursubsidie. Persoonlijke verzorging ZVW. begeleiding, schoon huis en toezicht gemeente.
    De EB voor ouderen wordt zo een stuk lager, want formeel wonen zij zelfstandig.
    Of dit voor de overheid goedkoper uitkomt, valt nog te bezien.
    Veel ouderen bleven al veel langer thuis dan verantwoord was. Die zorg thuis wordt dus duur.

    Het wordt tijd, dat gemeenten, ZVW en beschutte woonvorm tot een geïntegreerd woon/zorgaanbod komen, waardoor gegadigden weten, waaraan zij beginnen.

  • asjemenou zei:

    Mijn broer gaf na zijn intrede in een verpleeghuis- vanwege een verwaarloosde lymfekliertumor en daardoor gebroken heup met opgevreten heupbeen- aan 'eindelijk niet meer eenzaam te zijn, wat hij de 15 jaren ervoor, sinds zijn prepensioen wel geweest was'.
    Nu, een jaar later, heeft hij eindelijk zijn nieuwe heup, maar moet weer thuis wonen en vandaaruit revalideren, na anderhalf jaar immobiel geweest te zijn. Hij is nu 79 jaar...
    En ja, ik vind dit heel erg!

  • Antsje zei:

    Ntuurlijk verlangen ouderen terug naar het ouderwets gezellige bejaardenhuis.... lijkt me heel logisch...... daar had ik ook wel voor willen kiezen..... ben 51....... zal er wel niet inzitten dat ik gezellig oud kan worden gezellig met andere ouderen, dat zal tegen die tijd ook nog wel niet bij de mogelijkheden horen waaruit je kan kiezen....... nu wordt er voor je gekozen en mogen mensen tussen de 30 en 60 alles lekker zelf doen, mantelzorg noemen ze dat geloof ik; zelf je ouders opvangen..... zelf je manische man opvangen..... zelf je autistische kind begeleiding bieden..... en de GGZ s avonds sluiten, want ja mensen tussen de 30 en 60 zijn echte bikkels, kunnen naast hun werk (wat ze wel moeten doen wegens schulden, hypotheek, etc.) echt ook wel even dit allemaal erbij doen.......veel meer burn-outs? vooral bij vrouwen? Werkdruk? ? Vakantie, die ben je natuurlijk allang weer vergetentoen je weer die heftige clienten waaronder ouderen in de thuiszorg mocht gaan begeleiden en ook de werkzaamheden van je collega's er nog even bij over mocht nemen tijdens hun vakantie! Fijn om in Nederland te wonen, maar niet als je gewoon lekker bejaard wilt zijn!

  • Indira zei:

    Ja natuurlijk, in het gehele begin moesten ouderen naar verzorgingstehuis en of verpleegtehuis dan waren ze niet eenzaam, werd er spelletjes gedaan van alles en nog wat , een heleboel ouderen zijn letterlijk gedwongen hun huis te verlaten voor een verzorgingstehuis tehuis of verpleegtehuis,. En nu zijn de ouderen gewend in deze tehuizen en nu moeten ze weer naar huis of mogen ze niet meer tehuizen in. Is toch belachelijk en onmenselijk, waar gaan wij allemaal naar toe. Waar gaat dit land eigenlijk naar toe !!!de politiek die er nu zit mogen voor mij liever vandaag dan morgen naar huis en nooit meer verkiesbaar worden !!! Maar zolang de mensen die in Nederland wonen niet in opstand komen blijft dit zo!!! Ik wil helemaal niet discriminerend zijn maar als wij allemaal blijven accepteren wat de politiek nu bezig is moeten we straks allemaal ons huis verlaten en of een asielzoeker in huis nemen. Wat asielzoekers worden beter geholpen dan onze ouderen . Of dan wij zelfs. Ik vindt het ook triest voor deze asielzoekers maar , Nederland wil iedere land in het buitenland , helpen, help eerst alle inwoners van hier in Nederland. En dan pas een ander . Diep triest hoe een heleboel ouderen / mensen hier in Nederland wonen diep triest.

  • Carla zei:

    Voor alles is wat te zeggen zie mijn moeder altijd.
    Terug naar die oude tijd. Vind ik best wel eens nodig,
    maar ook alle papierwerk,protocollen,bevoegd en bekwaam
    achterwege laten? Ook het personeel wat nu heel veel scholing en
    bekwaamheden moet hebben, om iemand naar het toilet te kunnen
    helpen, want de persoon zal maar eens vallen. ( wat echt erg is
    als dit gebeurd, maar nu moeten ophouden omdat de persoon in de
    koffiekamer er niet bevoegd voor is. )

    Het wordt een aardverschuiving, maar daar komt m'n ook wel weer
    bovenop.

    Dus schouders eronder en terug minder protocol.

  • Carla zei:

    Over een week heb ik een scholing dag medicatie uitreiking en toediening.
    Leerzaam en nodig om bevoegd te zijn om deze werkzaamheden goed te kunnen
    uitoefenen. Wat voor wetgevingen er zijn ,dat heeft ook te maken met
    verantwoordelijkheid, als er iets fout gaat en niet fout gaat in alle
    omstandigheden hebben wij dit met z'n allen gewild.En in de goede tijd
    kon dit allemaal geëist worden door ons zelf. We hebben gesprekken van
    hoe,wat,waarom,waardoor is er een handeling verricht en alles is tot ver
    verantwoordelijkheid verplicht naar en door elkaar. Goed, maar dit kost
    zorggeld.

  • Cora Postema zei:

    Wat een allerveraardelijkste kop boven dit artikel. Alsof alle ouderen verlangen naar het bejaardenhuis oude stijl. Het blijkt maar 20% van de ouderen te zijn die dit wil.
    De kop had ook kunnen zijn: Overgrote meerderheid van ouderen verlangt helemaal niet naar het bejaardenhuis oude stijl.
    Over tendentieuze berichtgeving gesproken!
    Groet, Cora Postema

  • WAM van Loenen zei:

    Het argument van Politiek Den Haag dat ouderen liever heel lang thuis blijven wonen kwam goed uit bij hun bezuinigingsdrift maar ik heb er nooit wat van geloofd. Alleen al vanuit het oogpunt van eenzaamheid en onveiligheid wonen ouderen vaak graag bij elkaar in een gebouw waar omgekeken wordt naar elkaar en waar je niet met angst en beven de afloop van kloppen of bellen aan de voordeur af hoeft te wachten. Met deur openen nemen ze tegenwoordig een risico. In een verzorgingshuis voelt men zich veiliger en slaapt men rustiger. En ook jammer, hun vaak best grote gezinswoningen waar ze alleen of met z'n 2tjes in wonen komen nu niet beschikbaar voor gezinnen.

  • maan zei:

    de ouderen in nederland zijn in de kou gezet

    geld voor anderen en voor het buitenland is er blijkbaar wel genoeg


    bah

  • Jo zei:

    Ik vind de kop van dit artikel ook raar. Ouderen verlangen helemaal niet naar het ''gezellige bejaardenhuis.'' Ouderen zonder familie en kennissen misschien maar de doorsnee oudere blijft liever thuis met thuiszorg. Bejaardenhuizen zijn helemaal niet gezellig. Trouwens, niemand gebruikt het woord bejaardenhuis meer tegenwoordig, het woord is tegenwoordig verzorgingshuis!
    In een verzorgingshuis (bejaardenhuis) zitten ook mensen die niet bejaard zijn. Beetje respect a.u.b.

  • Jo zei:

    Wanneer is men eigenlijk "bejaard?" Men moet tegenwoordig tot het 67ste levensjaar door blijven werken. "Bejaarden" dragen ook mee aan onze economie!
    Is men soms met 65 jaar al afgeschreven dan? Moet men zich soms met 65 jaar laten opnemen in een "bejaardenhuis?" Dacht het niet!
    Officieel is men met 65 "bejaard" maar mensen van 65 jaar voelen zich tegenwoordig totaal niet "bejaard" en willen zich ook niet laten opbergen achter de zorgmuren.
    Ik denk dat het leeftijd van het "bejaard" zijn best opgeschoven mag worden naar 70 jaar.

  • cora zei:

    Dus 80 procent wil liever thuis wonen!!! En de kop boven dit artikel zou beter in de Telegraaf passen.
    En wie willen er dan zo graag in een bejaardenhuis wonen? Mannen,vrouwen,welke leftijd,achtergrond? Niets van terug te vinden in dit artikel, inhoudsloos geroeptoeter!

  • gwehkamp zei:

    De gemiddelde leeftijd in een "bejaardenhuis" ligt ruim boven de 80. Daar hebben we het over als we het over bejaarden hebben.
    Ik heb de heer van Rijn meerdere keren horen zeggen, dat zijn grootouders uit armoede naar een bejaardenhuis gingen. Nu de meeste ouderen niet meer arm zijn kan dat geen reden zijn voor een bejaardenhuis. Aan het feit, dat bejaarden nu ver over de80 zijn voordat zij naar een bejaardenhuis I.p.v. 60 gaat hij voorbij.
    De citroen," langer thuis wonen " is dus al heel ver uitgeperst. Ik heb nog geen enkele raming gezien, waarui blijkt, dat langer thuis wonen nu nog goedkoper kan.

  • Paul Stolwijk zei:

    Ouderen die eenzaam dood aangetroffen worden, uitdrogen omdat er geen toezicht is op eten en drinken als ze alleen wonen.
    Dan kan een verzorgingshuis een voordeel zijn.

    Mijn moeder woont zelfstandig maar soms voel ik me schuldig omdat ik niet altijd bij haar kan zijn om te controleren of ze genoeg eet en drinkt. Nu heb ik het voordeel dat ik uit een gezin van 9 kinderen kom ( 1 zus is 2 jaar geleden overleden ) en mijn moeder iedere week bezoek van kinderen krijgt. En een broer woont dicht bij mijn moeder. Toezicht verzekerd. Je zal echter als kind ver weg wonen en de ouder(-s ) woont / wonen in een stad (-je ) waar niemand is die een oogje in het zeil houdt.

    Nadeel van verzorgingshuis: eenzaamheid door:
    1: sociale controle:
    bewoners van een verzorgingshuis durven weinig te doen en blijven op hun kamer uit angst door de bewoner aan overkant van de gang bespioneerd te worden.
    Uitsluiting in bijvoorbeeld eetzaal: Bewoners willen niet bij bepaalde bewoners zitten.

    2: Groepsdynamica:
    bewoners hebben van nature moeite en / of door levenservaring ) om
    aansluiting te zoeken bij een groep.

    Bron: "Het is hier goed, maar wel eenzaam"
    Een studie van Jaquomine de Lange: Bron: curusus "Belevingsgerichte Zorg van Imoz - Apeldoorn: Deze cursus is een echte aanrader.

    M.a.w: een verzorgingshuis is ook geen garantie voor een sociaal gelukkig leven. Wel is toezicht verzekerd door aanwezig personeel.
    Misschien terug naar hofjeswoningen gebouwd in opdracht van particulieren die iemand met inwonende huismeesters m/v die de woningen en mensen in de gaten houdt zoals in de tijd van bejaardenhuizen liefst gebouwd midden in een woonwijk ?

    We zien al vormen van wonen in een groep ontstaan op initiatief van "bejaarde" bewoners die met elkaar willen samenwonen en alles in eigen regie organiseren.

  • Greetsche zei:

    Ik kom veel in een gezellig verzorgingshuis,met een leuke verzorgde uitstraling met een mogelijkheid om samen te eten, met een binnenterras en cafe/koffie hoek.In een groot dorp.Met de bewoners van de gesloten afdeling ga ik naar de markt of bij slecht weer wandelen door het gebouw en dan beneden koffie drinken.Als we over de markt gaan zijn er veel bewoners die verzuchten je ziet hier geen bekenden.en als we dan in het verzorgingshuis koffie drinken dan worden ze aangesproken,of herkennen ze oud buurtgenoten.Hier ken ik ze,zeggen ze dan.Want hoe ouder we worden hoe meer bekenden overlijden.Dit verzorgingshuis heeft dan ook veel oude fotoos ophangen en wisseltentoonstellingen van de heemkunde.Conversatiestukken zou je kunnen zeggen.Natuurlijk is het niet altijd pais en vree maar.....Om dit nu af te schaffen Om al die bejaarden thuis op te verzorgen?????? ze moeten de mogelijk hebben om te kiezen.blijf ik thuis,ga ik naar een verzorgingshuis? Woonunit? Appartement met verzorging.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.