1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Ouderen aan de drank – zet de BBQ weg!

14 Reacties

68077608_ebeb94c28e_o Foto: Flickr/TheArches (CC)

Oh, oh, die ouderen… Niet alleen kosten ze de gemeenschap klauwen vol geld in de zorg, worden ze almaar ouder dus blijven ze langer AOW en pensioen snoepen, nu worden er ook steeds meer probleemdrinkers onder hen gesignaleerd.

Ja, logisch, denk je dan, meer 55-plussers (want dan ben je al een oudere, ook al voel je je niet zo), meer mensen in die groep die drinken, dus ook meer ‘probleemdrinkers’.

Moeilijk begrip, ‘probleemdrinker’. Als vrouw ben je dat al als je twee glazen wijn of bier per dag drinkt. Ik ben een grote wijnliefhebber en vrouw en ver boven de 55 en ik zeg: twee glazen per dag? Wat is het probleem? Ik ben nog nooit aangesproken door de politie dat de buren last van me hebben, heb mijn man of kleinkinderen nog nooit in elkaar geramd, loop niet te zwalken over straat of op de zeeboulevard, luid schunnige liedjes zingend en voorbijgangers lastig vallend. Geloof me, ik drink wel eens meer dan twee glazen.

Mijn kleinzoon van vier zou zeggen: wat is het probleem? (zegt hij elke keer als opa of oma even niet happy kijken).

Mannen mogen nog eens zeven glazen per week meer drinken voordat ze een probleemdrinker zijn… Eén glas wijn per dag is goed voor de gezondheid, is lang geleden vastgesteld. Eén glas méér en je hebt een probleem… Oei!

Maar het grappige is nu, blijkt uit de commentaren op de voorlopige telling van het Trimbosinstituut (dat zich met verslavingen bezighoudt), dat niet het groeiende aantal ouderen de oorzaak van meer probleemdrinkers zou kunnen zijn, maar het feit dat die oudjes niks anders te doen hebben dan BBQ’en, lekker sociaal actief zijn, bij elkaar op bezoek gaan of een dagje er op uit. Ja, en dan wordt er natuurlijk flink ingenomen! Dat doe je nou eenmaal als je aan het BBQ’en bent. Wanneer BBQ’en we weer, dan kan ik mijn probleem nog wat vergroten!

Deze suggestie kwam van een lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim. Ik zal zijn naam niet noemen, want het is te gênant voor woorden om de toename te koppelen aan de vrije tijd van steeds meer ouderen. Laat me deze lector eens één ding zeggen: de eerste oudere die alleen maar vrije tijd heeft en dus aldoor BBQ-t moet ik nog tegenkomen. Ik ken om me heen alleen maar actieve ouderen met overvolle agenda’s. Geen sociale aangelegenheden, nee, gewoon werk – ook na je 65-plus – vrijwilligerswerk, zowel overdag als in de avonduren, kleinkinderen opvangen en meer van dat soort zaken. De mij bekende gemiddelde oudere komt niet eens aan zijn gezonde ene glas wijn toe! Behalve ik dan, want naast werkzaamheden, vrijwilligerswerk, kleinkinderen opvangen, hobby waar alleen koffie wordt geschonken en malheur zoals het huishouden, laat ik me het genot van wijn niet gauw ontzeggen!

Te veel alcohol is niet goed voor hart en bloedvaten en ook bepaalde ingewanden zijn er niet blij mee. Dat geldt ook voor te veel suiker, te veel vet, te veel koolhydraten, te veel water, te veel van dit en te veel van dat. Te is altijd fout, maar wie bepaalt bij een ander dat 'te'?

Trouwens, een middagdutje van een uur zou fantastisch helpen tegen te hoge bloeddruk. Dat hebben Griekse artsen van het Asklipieio Voula ziekenhuis vastgesteld, volgens het blad Medical Xpress. Ook het hart heeft baat bij een kleine siësta. Ja, de Grieken hebben het door!

Zo, de zaak weer in evenwicht gebracht, niets aan de hand. Huh… de oudere heeft geen tijd voor dat dutje… Oeps!

14 Reacties

  • Mary zei:

    ha ha, wat een mooi stuk. Ja ben ook zo'N oudere aan het worden. Heerlijk glas wijn, maar ook druk, druk, druk. En als we ons dan even een paar dagen vrij plannen worden we aangekeken met een blik van " waar doen ze het van". Maar wij onthouden ons niet van een aangenaam leven. En onze vrije tijd, die vullen we met oppassen, vrijwilligerswerk, bezoek aan familie, mantelzorger voor oude vader, partner en vriendin. We hebben heerlijk druk bestaan

  • Helena Delissen zei:

    Ja ja, Alles waar TE voor staat is teveel. Behalve tevreden.

  • Merel zei:

    Ach ik heb net een fles schelvispekel (35%) aan mijn vader van 87 kado gedaan. Daar geniet hij van. Genieten is nix mis mee toch?

    Maarja dan die dure ouderen... Daar lees ik net wat over en het blijkt dat een groot deel van de AWBZ helemaal niet naar de gezondheid gaat.

    http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/Blogs/Henk-van-Gerven/Bericht-Henk-van-Gerven/145988/Het-AWBZbedrog-Henk-van-Gerven.htm

    En dus heb ik mijn 4500 euro terug gevraagd:

    http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9692:wij-willen-ons-geld-terug&catid=9:binnenland&Itemid=22

    Daar kan ik dan heel wat flessen drank van kado doen...

  • Henny Groote zei:

    Zielig hoor zo'n onderzoek logisch dat er gedronken moet worden bij de BBQ want hoe krijg je anders de vieze smaak van het verbrande kiloknallersvlees weg?
    Het is smerig en niet alleen voor de buren die op mooie zomeravonden in huis moeten zitten vanwege de stank. En uit pure woede een hele fles leeg drinken.
    Wees blij met regen en slecht weer. Geen drank meer nodig? Of,.....of uit woede km zoveel onzin?

  • Serendipity zei:

    Verhuiis naar een land a d Middelandse zee. Vind men juist dat 2 glazen wijn p dag gezond is (zelfs als je zwanger bent!) Of noem het een ziekte, dan is het toegestaan!
    Bv. Als je een bmi hebt van boven de 40, krijg je op kosten v de belastingbetaler een maagverkleing, psychologische hulp, etc. Geen eigen verantwoording want u bent ziek, verslaafd aan eten....
    Wat een geneuzel

  • Alida zei:

    Wat een leuk geschreven stuk .....
    De vraag wordt gesteld wie dan dat TE bepaald......... Volgens mij zal dat vooral te maken hebben de mensen die jou gemeenschap vormen, een onderdeel van een ingewikkelde maatschappij. Waarin normen en waarden door vele factoren worden bepaald.
    Maar ja we weten ook dat de ene persoon na 1 Irish coffee al "straalbezopen' aandoet, terwijl de ander dat nog niet is aan te zien na een flesje of 8 bier.
    Als je mij zou vragen of iemand TE veel drinkt zou ik wss zeggen: "Iemand drinkt teveel op het moment dat het zijn leven gaat bepalen en/of wanneer de drinker een ander tot last is door vervelend gedrag.
    Ken niet zo heel veel ouderen persoonlijk (ben pas 42) maar degene die ik ken genieten graag van de geneugten die het leven bied. Naast hun toch ook nog steeds drukke bestaan.
    Persoonlijk mogen de ouderen van mij van het leven genieten hoor ...... en mogen ze het best rustiger aan doen.
    Maar vooral gun ik hen dat ze plezier in hun leven hebben ...... dat gun ik trouwens iedereen.

  • asjemenou zei:

    Erg leuk, vanuit eigen leef- en belevingswereld geschreven, column. Alleen gaat het in het onderzoek dan toch kennelijk over andere ouderen..., mensen die niet een volle agenda hebben en niet een vol adresboek met kennissen en familie en vrienden. En ook deze ouderen bestaan.
    Dus denk ik dat niet de schrijver van het stuk generaliseert, maar helaas wel de dame van de column, die zich onterecht aangesproken voelt.
    Het gaat om de vraag waarom de mensen met alcoholprobleem dat probleem hebben en dat staat los van alle andere mensen zonder problemen.
    Denk ik...

  • José zei:

    Ik ben zelf 59 en nog druk aan het werk in de zorg. Ik denk dat de ouderen die drankproblemen hebben, eerder ook al dronken of ze zijn gaan drinken doordat ze geen contacten meer hebben of uit eenzaamheid of verveling of door andere problemen , waarover ze met niemand kunnen praten.
    Een drankprobleem komt niet vanzelf, er gaat iets aan vooraf.
    Een of enkele drankjes voor de gezelligheid moet af en toe kunnen.
    Zelf drink ik heel af en toe een glaasje wijn of een likeurtje. Omdat ik het lekker vind. Soms weken totaal geen alcohol, maar als ik er zin in heb drink ik soms een enkel glaasje in het weekend. Moet kunnen.

  • maan zei:

    ouderen betutteling
    bah
    alsof het kleine kinderen zijn

  • Ron zei:

    Volgens mij kun je niet eenvoudig zeggen dat ouderen meer aan de alcohol gaan.
    Daarmee doe je veel ouderen tekort.
    Er zijn verschillende redenen dat gebruik van alcohol bij ouderen meer bekend wordt.
    1 Er komen gewoonweg meer ouderen.
    2 de drempel van aanmelding en daardoor bekendheid lijkt lager te worden.
    3 meer ouderen komen op de een of andere manier in de problemen.
    4 mogelijk de cultuur bij ouderen.
    5 meer besteedbaar inkomen.

    Zo kun je verschillende zaken noemen.
    Persoonlijk denk ik dat ouderen meer en meer in de knel komen.
    Van uit de cultuur van de ouderen wordt er sneller naar alcohol gegrepen.
    Het is bekend, gemakkelijk te krijgen.


    Door het beleid van onze rechtse "vrienden"in Den Haag zal dit probleem alleen maar gaan toenemen.
    Vereenzaming, je niet prettig voelen, gevoelens niet meer kwijt kunnen, géén sociale contacten, geen enkele sociale controle.
    De Ík samenleving".

    Jongeren grijpen naar verschillende drugs, welke bij hen bekend zijn.
    Dit mogelijk voor dezelfde redenen.
    Hier vind óók een toename plaats.
    Er is toch iets met onze "sociale" ik samenleving aan de hand zijn
    Of moet ik zeggen onze anti sociale samenleving.

  • Peet zei:

    En maar drinken en roken, de rest vergoed de zorgkosten wel...

  • Ron zei:

    En Peet:
    Wat denk je dat de zorgkosten zijn van de jongeren:
    gebruik van Cannabis, XTC, GHB,Alcohol, speed enz enz.
    Ik denk dat je zult schrikken wat de jongeren kosten aan dit land.

  • Jeroen zei:

    @Ron, het gaat niet alleen om de ''ouderen'' maar om iedereen die lukraak leeft qua alcohol en drugs, en hierdoor anderen met hun zorgkosten opzadelt.
    Het is nu al zo dat mensen die coma zuipen zelf (de ouders) voor de zorgkosten moeten opdraaien. En terecht!

  • Henk zei:

    Net zoiets als mensen die hun gezonde ledematen willen laten amputeren.
    Als ze dit zelf moeten betalen piepen ze wel anders.

    http://www.npogezond.nl/tv-uitzending/VPWON_1230968/BIID-Gezonde-ledematen-laten-amputeren

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.