1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Orgaandonatie: wie zwijgt stemt toe?!

15 Reacties

10296538945_30f9d0a98a_z Foto: Flickr/roel1943 (CC)

Artsen die werkzaam zijn op de intensive care willen invoering van het zogenaamde ‘bezwaarsysteem’ waarbij iedereen donor is, behalve als je nadrukkelijk aangeeft je organen liever bij je te houden.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) deed woensdag een oproep aan de politiek om de wet op orgaandonatie te wijzigen van het huidige systeem, het toestemmingssysteem, naar een bezwaarsysteem. Artsen zien hier vooral de voordelen van in omdat zij nog regelmatig geconfronteerd worden met patiënten die hun keuze niet hebben vast gelegd. "De gevolgen hiervan zijn enorm. Zo worden nabestaanden op een zeer emotioneel moment belast met de keuze tot donatie. Zij geven vaak geen toestemming voor orgaandonatie, en hebben daar soms later spijt van", aldus de artsen.

Volgens de Nederlandse vereniging voor Intensive Care is er in Nederland een groot tekort aan donoren. Een aangepaste wet zou niet alleen dit grote tekort kunnen aanpakken volgens hen, ook worden de nabestaanden van overledenen niet meer belast met (extra) emotionele kwesties.

Momenteel kent Nederland een toestemmingssysteem, ook wel het ‘nee-tenzij’ systeem genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat je geen donor bent, tenzij je aangeeft dat je wel orgaandonor wilt zijn. Het NVIC pleit nu dus voor het omgekeerde, het ‘ja-tenzij’ systeem. Dit ‘ja-tenzij’ systeem, ook wel bezwaarsysteem genoemd, wordt gebruikt in onder andere België en Spanje.

Of een ‘ja-tenzij’ systeem per se zou zorgen voor meer orgaandonoren dan een ‘nee-tenzij’ systeem zoals wij Hollanders dat nu kennen, is niet helemaal duidelijk. België doet het bijvoorbeeld duidelijk beter wat het aantal orgaandonoren betreft, maar uit onderzoek is gebleken dat andere landen met datzelfde systeem als in België minder orgaandonoren hebben. Zeer waarschijnlijk is dat een hoog aantal orgaandonoren niet alleen te wijten is aan een bepaald systeem, maar ook aan externe factoren zoals de organisatie van de zorg, de benadering van de nabestaanden en de publieke voorlichting over donorschap.

Wat denkt u? Zouden we meer profijt hebben van een ‘wie zwijgt stem toe-beleid’ zoals onze zuiderburen dat kennen?

15 Reacties

  • Herry Neijenhuis zei:

    Ieder systeem heeft zijn voordelen en zijn nadelen.
    Als mensen er nou eens op zouden vertrouwen dat andere mensen zelf heel goed beslissingen kunnen nemen, EN DAT NIET ALTIJD OP DE EEN OF ANDERE MANIER WETTELIJK WILLEN VERPLICHTEN, wat zouden we dan voor wereld hebben ?

    IK denk een veel betere !!

    Ook artsen hebben een vrije keuze daarin :
    maar ik vind het onbegrijpelijk dat ze daar andere mensen geen VRIJE keuze willen laten.
    Ze draaien het liever om : de anderen moeten maar vastleggen dat er geen organen uitgehaald worden.
    Hebben ze dat om een of andere reden niet gedaan, dan mogen zij halen wat er te halen valt!

  • Lex zei:

    Beste Herry,

    Zelfbeschikking is juist een van de redenen om dit systeem te willen. In het huidige systeem bepaalt de patient ook niet zelf wanneer hij/zij niet is geregistreerd. Je laat het dan over aan je nabestaanden en dan hoop je maar dat zij jouw wensen kennen EN respecteren!

    Bij de huidige situatie is het helaas zo dat heel veel mensen positief staan tegenover doneren (60%) maar dat zij dit niet hebben geregistreerd. Nabestaanden bepalen - al dan niet geleid door de logische emoties van het moment - om donatie af te wijzen of te overrulen.

    Met het wijzigingsvoorstel laat juist iedereen zelf weten wat hij wil (Ja of Nee)
    Overigens is het niet zo dat je zomaar donor bent als je niets doet

    Proces is als volgt:
    STAP 1 IEDEREEN wordt actief benaderd met de mededeling dat wanneer je niet reageert je als donor wordt geregistreerd. Wil je geen donor worden of het aan je nabestaanden overlaten kun je dat eenvoudig online in het donorregister aangeven.
    STAP 2 Wanneer je niet hebt gereageerd krijg je een bevestiging dat je als donor bent geregistreerd en kun je op dat moment eventueel nog een wijziging online doorgeven
    STAP 3 Je kunt op ieder moment dat jij dat wilt je voorkeur in het donorregister aanpassen

    Niemand is dus zomaar ineens donor.

    Maar natuurlijk moet dit samengaan met betere voorlichting en de initiatieven in ziekenhuizen om patiënten en nabestaanden te informeren.

    Of het nu een JA of een NEE is - beide keuzes zijn goed, maar laat de nabestaanden in ieder geval weten wat jij wilt.

  • Herry Neijenhuis zei:

    Hallo Lex,

    Heel veel ouderen hebben geen internet. Of zijn alleen.
    En kunnen dus niet reageren omdat ze niet weten hoe of waarom ze zouden moeten reageren.
    Dan staat deze groep dus straks in de statistieken als donor.

    Hoe kan dit opgelost worden?

  • Jenny zei:

    Beste allemaal,
    Ik vind dat je eerst in andere landen goed naar het ja-tenzij systeem moet kijken en niet klakkeloos in moet voeren .
    Hoe kan het zijn dat België wel meer donoren heeft met dit systeem en andere landen niet , dat moet eerst duidelijk zijn .
    Het doel is , meer donoren en dan moet je met een goed uitgekristalliseerd plan komen !
    Daarbij blijft iedereen toch baas over eigen lichaam en dat moet ook gerespecteerd worden .

  • Anja zei:

    Beste mensen,

    Er vanuit gaand dat iedereen zelf beslist, zoals Lex ook al aangaf, is dit toch echt een beter systeem. Nu komen er per jaar zo'n 200 mensen onnodig te overlijden. De nabestaande geven (overmand door emoties) geen toestemming voor donatie. Zonde, want op deze manier gaan er heel veel potentiele donor organen verloren.
    Ook voor de overledene was dit vaak niet zijn/haar wens geweest.
    Zijn wij hier in Nederland niet altijd zo bijdehand om meteen te reageren als we het ergens niet mee een zijn? Welnu, degene die dan om welke redenen dan ook GEEN donor willen zijn, die geven dat echt wel aan. Wat betreft ouderen en internet. Er zal vast een mogelijkheid zijn om dit ook per post te doen. Ik ben er van overtuigd dat als we meer mensen willen helpen, dat er dan over moet worden gegaan op dit systeem.
    Voorlichting blijft hierbij erg belangrijk en ook dat er de nadruk op zal worden gelegd dat ieder mens recht heeft om te weigeren en dat het niet een wettelijke verplichting is zoals Herry suggereerde.
    Heel veel patiënten die nu op de lijst staan voor een donor orgaan zullen erg blij zijn met deze beslissing.

  • cora zei:

    Als dit plan doorgaat laat ik me onmiddelijk uitschrijven als donor.Ik beslis en verder niemand!!!!

  • Leah zei:

    In Nederland is er een groot tekort aan orgaandonoren, en als nabestaande wil je op, of vlak voor, het moment van overlijden niet over dit soort zaken na hoeven denken, dan wil je kunnen rouwen... Ik vind dit nieuwe voorstel zeer goed, juist omdat je hierin zelf kan beslissen wat je wil en de artsen je (toekomstige) nabestaande, niet in moeilijke uren lastig hoeven te vallen. Daarnaast hoop ik dat het systeem zeker meer donoren opleverd. Juist als 60% van de mensen die niet geregistreerd staan als donor, aangeven dat ze dit wel zouden willen, blijkt het actief aangeven van jezelf als donor kennelijk voor veel mensen een te lastige stap te zijn. Door deze laksheid overlijden mensen. Ik denkl daarom dat het beter is om de stap om donor te worden gemakkelijker wordt gemaakt.

  • Anja zei:

    Goed gezegd Leah, zo is het helemaal. En vor Cora, ik denk dat je het verkeerd ziet, want juist met deze verandering gaat het erom dat Jij zelf beslist en niemand anders. Het gaat er alleen maar om dat de mensen die uit gemakzucht "vergeten" om zich te registreren, dat het die nu gemakkelijk wordt gemaakt.
    Verder verandert er niets aan alle voorwaarden waar je zelf je voorkeur voor kunt uitspreken.

  • Jenny zei:

    En als je stelt :
    Ja of nee tegen orgaandoneren , maar , zeg je nee dan kun je ook niet ontvangen .
    Dat wordt dan een dilemma !
    Het leert je denken naar de andere kant , misschien ?

  • cora zei:

    Ja ik zie het anders,trouwens wat een arrogantie om te zegeen je ziet het verkeerd als iemand een andere mening heeft.Ik vergelijk het met een artikel dat je ongevraagd krijgt thuis gestuurd en jij moet dan aangeven dat je dit artikel echt niet wilt hebben.
    En daarnaast irriteert mij ook heel erg de manier waarop er met name vanuit medische kringen gereageerd wordt.Er overlijden jaarlijks zoveel mensen omdat er geen orgaan beschikbaar was,nee deze mensen overlijden omdat ze een niet functionerend orgaan hadden en dan zou orgaantransplantatie misschien een oplossing zijn geweest.

  • mar zei:

    wie meet zich het recht aan om buiten mijn wil om mijn organen of mijn lichaam toe te eigenen???

    ik vind dit de omgekeerde wereld

    want ik ben geen bezit-en ook geen gebruiks-artikel omdat n ander dat wil

    na mijn dood wil ik heel en compleet begraven worden

  • pge-er zei:

    ik vind die hebzucht op organen stuitend

    ook de uitwassen mbt orgaantransplantatie wereldwijd
    zoals bv;

    organenhandel
    organenmaffia en organen -moorden
    en dan de terdoodveroordeelde /omgebrachte gevangenen wiens lichaam geplunderd worden ter verrijking van anderen
    ik zie daar geen heilzaamheid in
    en al helemaal geen respect
    en alleen omdat zieke mensen niet dood willen gaan
    of dat niet mogen van de medisch wetenschap

    en daar roven ze zelfs anderen hun organen en/of leven voor

    dat zijn zo wat zieke uitwassen van de orgaantransplantatie
    ook wel 2 de hands geneeskunde of lapwerk genoemd
    het is zo ie zo tegen de natuur in


    en waar is het respect voor het leven in harmonie met de schepping???
    de schepping is nog altijd wijzer dan alle geleerden bij mekaar
    dat zou mensen ook eens aan het denken moeten zetten

  • WAM van Loenen zei:

    Als de artsen hun zin krijgen gaan ze er dus van door met organen van je overleden dierbare zonder dat je er als nabestaande er wat tegenin kan brengen?

  • BOOS zei:

    Het is mijn lichaam ik beslis zelf en niet omdat de regering dat van mijn eist. Zijn ze nu helemaal gek geworden. op voorhand oogsten... ik dacht het niet. De regering is dus al op voorhand baas over mijn lichaam. Ik moet een keuze maken??? ik moet helemaal niks het is mijn lichaam en de regering heeft niet te bepalen of ik daarover een keuze moet maken. Zo van aha je bent geboren mooi dan behoor je aan ons toe. als je bezwaar maakt dan ben je weer vrij...................

    mensen die orgaandonor willen zijn die maken zelf wel die keus. dit mag niet opgedwongen worden van wel of niet.
    Ethisch onverantwoord.

  • cora zei:

    Ik ben het zo helemaal met je eens BOOS.Ik vraag me ook af of zo'n besluit niet indruist tegen de rechten van de mens en als het in Nederland echt zou doorgaan dan wil ik er een rechtzaak van maken,ik ken nog wel een aantal goede advocaten.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.