1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Ongezond leven? Dan geen behandeling

17 Reacties

2934797540_918ca83705_z Foto: Flickr/Arne List (CC)

Je komt bij de huisarts, want je hebt ergens last van. De huisarts constateert – al dan niet na enkele pogingen je te helpen – dat je naar een medisch specialist moet. Die is veel beter in staat om jouw gezondheidsprobleem te verhelpen. Je laat je doorverwijzen, want je wil toch echt wel van je ongemak of aandoening af. En als je dan eindelijk in de spreekkamer van de specialist zit, weigert die je te helpen omdat je ongezond leeft.

Moet kunnen, vindt meer dan een derde van de specialisten. Moet kunnen, vind jij misschien wel tijdens een ontspannen gesprek met vrienden en/of familie. En je maakt nog een biertje open. Of steekt een sigaret op. En geef de zoutjes eens door, hier zitten ook mensen…Maar nu heb jij die aandoening, dat ongemak of wie weet wel die ziekte. En zegt die arts dat hij jou niet hoeft te helpen. Ga eerst maar eens gezond leven, dan zien we wel verder…

Uit een onderzoek van het tv-programma Brandpunt onder 1.500 medisch specialisten vindt meer dan een derde van hen dat ze medische hulp moeten kunnen weigeren als een patiënt er een ongezonde leefstijl op nahoudt. Dweilen met de kraan open, daar voelen de medici weinig voor. En ze zouden wel willen dat dit wettelijk wordt geregeld. Natuurlijk worden mensen met een acuut levensgevaarlijk probleem wel geholpen, ook al spuit de ongezonde leefstijl van hun lijf. Maar daarmee zou het dan ook klaar moeten zijn, vinden de ondervraagde artsen.

Eerder al was er eens de vraag of mensen met een ongezonde leefstijl meer verzekeringspremie zouden moeten betalen, of mensen die sporten en meer kans op sportblessures hebben. Of andersom, mensen die alleen maar op hun luie kont zitten (hmm... dan ga je eigenlijk al richting ongezonde leefstijl). De medisch specialisten denken ook dat de kosten van de gezondheidszorg flink omlaag gaan als patiënten regelmatig op hun ongezonde leefstijl worden gewezen (68%) of als patiënten met een ongezonde leefstijl ronduit worden geweigerd (37%). Nog even en we kunnen de minister ook wegbezuinigen…

Rest de vraag wat een ongezonde leefstijl is, en hoe ze dat, indien de wens van die specialisten zou worden gehonoreerd, zouden moeten vaststellen en controleren. Want als je in de spreekkamer de vraag krijgt hoeveel je rookt of drinkt en je weet wat de consequenties zijn als je eerlijk bent, dan drinkt iedereen hooguit twee glaasjes per dag en rookt de verstokte roker maximaal vier sigaretten per dag. Iedereen gezond bezig, dus! Dag onderzoek!

17 Reacties

  • Carla zei:

    Zo ver niet laten komen. Dat je alleen de specialist de keuze laat.

    Mensen meer durven praten met elkaar, mijn vader lustte goed zijn eten
    en ik zelf ben een dochter die met matte eet omdat ik heb gezien dat
    overgewicht problemen kan opleveren.

    Ik heb gezien dat de ontwikkeling in onderzoek naar meer mogelijkheden tot behandeling wat ook specialisten persoonlijk status ten goede is gekomen. Nu zijn we aan een grens gekomen, de voor- en na zorg wordt
    niet in balans mee berekend .

    Dus durf ook weer een aan elkaar te zeggen: Ga, het wel goed met u.

  • Jose zei:

    Tjonge Jonge gaan we alles vastleggen. Waar eindigt het en waar begint het. Geven wij de gezondheidszorg zoveel macht? Is dit democratie? Wat als je dik wordt door medicijnen of gewoon omdat je verkeerde genen hebt? Wie betaald de ziektekostenverzekering? de regering? Klant is koning hoor! Hoe ver willen we hier in gaan?

  • Linda zei:

    Bij een ongezond levens stijl is het terecht dat hulp geweigerd woord
    Want dit jaag de kosten op in de zorg
    En wie niet luisteren wil moet ook de gevolgen op de koop toe nemen .
    Want dit jaag alleen de kosten op voor ons alle .

  • Belinda zei:

    Ik rook niet , ik drink niet maar toch heb ik overgewicht. Doch ik kan er niks aan doen. Ik heb reuma en om te bewegen sport ik onder begeleiding van een fysiotherapeut en best wel intensief maar toch heb ik overgewicht. Ik gebruik medicatie die dit doet. Ik zou hier dus op afgerekend kunnen worden omdat ik niet genoeg actief zou kunnen zijn. Ik heb het al eerder te horen gekregen namelijk omdat de arts mij niet geloofde . Dus met andere woorden ik wordt straks dus echt niet meer geholpen. Hoe ga ik dit dan oplossen? Ik kijk hier met enige angst toch naar uit.

  • Meina zei:

    Dit vind ik wel erg ver gaan, want de ene arts zal dit dan anders kunnen beoordelen dan de andere.
    Maar ze zouden wel mensen kunnen doorverwijzen om ze bewust te maken en te helpen om een gezonder leefpatroon te kunnen ontwikkelen daar waar nodig zou zijn.

  • Elly zei:

    wat is gezond en wat is ongezond.
    volgens het voedingscentrum moeten we massaal aan de plantaardige olieen, terwijl er ook weer voldoende bewijzen zijn dat juist verzadigd vet gezond is en bewerkte plantaardige vetten juist overgewicht en ziektes in de hand werken.
    het ligt er dus net maar aan welke informatie iemand belangrijk vindt.
    ook het beweegpatroon is uiterst belangrijk, voor sommige is een half uur per dag genoeg om het gezond te vinden, voor de ander betekent het de hele dag meer bewegen en zo weinig mogelijk zitten.

    waar blijft de norm? wie bepaalt die ? wetenschap is ook maar hoofdzakelijk aannames

  • jantje zei:

    beste mensen,
    ik vroeg me zomaar af hoeveel artsen er gezond leven?
    niet roken, niet drinken, vooral rustig eten, genoeg slapen, tijd hebben om te sporten, genoeg tijd hebben voor gezin ( want ook dat kan een stress factor zijn)..... nog meer?.....

  • Roelie zei:

    Hallo,

    Het is nog niet zo lang geleden dat artsen voeding en slechte gewoontes niet eens als oorzaak zagen voor ziekten. Nog steeds wordt er door artsen weinig gevraagd naar eetgewoontes van mensen. Voordat je ophoud of weigert te behandelen, omdat je patienten zich niet goed voeden etc., ga eerst eens energie steken, beste overheid, onderwijs instellingen, artsen etc. in voorlichting, dus ga aan preventie doen.

    Begin bij de geboorte van een kind. Hoe kan het dat babies nu al verrotte tandjes hebben? Al die suiker die ze binnen krijgen, en wat zal dat verder niet aan ziekten gaan geven? Ouders zouden voorgelicht moeten worden over hoe ze hun kinderen voeden. En zoals Jantje al zei: voeding is niet de enige boosdoener. In mijn praktijk kom ik bijv. mensen met obesitas tegen. Bij doorzoeken wat de oorzaak is, komen we op verlatingsangst, sexueel misbruik, fysiek geweld, zowel in de kindertijd als in het volwassene leven. Mensen eten, drinken, roken hun ellende weg. Natuurlijk is dat niet de oplossing, maar de maatschappij biedt nog te weinig alternatieven. Daarbij komt nog dat de massa geen geld heeft om echt goede voeding te kopen, biologische, onbespoten en ongemanipuleerde voeding, blikvoer is makkelijker, goedkoper en natuurlijk ongezonder. Het is een complexe materie.

    Ja, wijs mensen op hun eigen verantwoordelijkheid, we zijn verantwoordelijk voor ons leven, totaal. Dus dat vind ik wel goed, dat dat gesignaleerd wordt, maar ook daarin moeten mensen opgevoed worden. Wie in deze maatschappij neemt werkelijk toaal de verantwoordelijkheid voor alle aspecten van zijn of haar leven? Ga maar na bij jezelf. Dus ga niet bestraffend te werk. Ga voor preventie en vroegtijdige signalering van dingen die misgaan bij het kind. Hoe eerder de ongezonde factoren aangepakt worden, hoe beter, en dan heb ik het dus niet alleen over voeding. Maar ga niet zomaar mensen niet meer behandelen, lariekoek!

    Vriendelijke groeten, Roelie

  • Lien zei:

    Wat doet de voedingsindustrie met ons?
    Ze doen overal kankerverwekkende stoffen in, waardoor wij ziek gemaakt worden.
    Wordt het niet eens tijd dat daar aandacht aan besteed wordt??????

  • Anne zei:

    En moet je eens zien wat de overheid doet..... Of niet doet. lol hier maar eens naar:
    http://www.npo.nl/zembla/10-06-2015/VARA_101374315
    En wat vinden we daar nou van?

  • Loes Knetsch zei:

    Dit is glad ijs! Wat doen ze met hardrijders die zichzelf in de poeier rijden.
    Oh agent? Wat zegt u? hij reed 180? Zuster rijdt u die brancard maar dat kamertje in, zijn levensstijl was "ongezond".

  • Martje zei:

    Ik rook al (te) lang en hou ook wel van een glaasje...Toch ben ik een actief mens, die werkt en in beweging is en die uit is op gevoelens van wel-zijn en daar hard voor aan de gang is. Het roken stoppen zou goed zijn, maar er is stress en dat is niet echt zo verwonderlijk in deze rare wereld.... dus bestrijd ik de stress...in de hoop dat het rustig word in mij en ik zou kunnen gaan stoppen met roken. Wie weet. Verder ben ik slank, 62 jaar en doe ik het goed al zeg ik het zelf. Oja, ik hoef ook geen 110 te worden! Ik ken vanuit mijn werk genoeg bejaarden die helemaal niet zo blij zijn met hun ouderdom+beperkingen van dien!
    Ik ben en voel me verantwoordelijk voor wat ik doe!!!!

    Ik vind het een absurd en discriminerend idee dat er zo gedacht wordt door een deel van de specialisten!
    Stop ermee, dit soort idiotie de wereld in te brengen!!!!!

  • Martje zei:

    Wat jammer dat er geen LIKE knop is...

  • Elly zei:

    Maakt het overigens uit of artsen zelf gezond leven? Zij zijn net zo beinvloed door de voeding en farmaceutische industrie als de meeste mensen.
    En daar doet ook de overheid aan mee....
    Er zijn er niet zoveel die gewoon hun gezonde verstand gebruiken!

  • mat zei:

    Als je de oorzaak zelf wel kunt maar niet wil wegnemen, moet je ook de gevolgen = geen behandeling accepteren.
    OF ZELF BETALEN
    Als je auto verkeerd behandeld wordt krijgt die ook geen garantie

  • WAM van Loenen zei:

    Niet aan beginnen dit advies van de medisch specialisten. Wie bepaalt wat een gezonde leefstijl is? Als de medisch specialisten er geen zin meer in hebben om algem,ene gezondheidsvoorlichting te geven dan moet het maar een extra specialisme worden in het ziekenhuis, een soort maatschappelijk werk voor het lijf.

  • J zei:

    Sorry, maar ik ben niet bereid om premie te betalen voor mensen die totaal geen moeite doen om eigen gezondheid. Val me maar aan, maar op den duur is dit niet meer te betalen. Stel dat iedereen aan de drank en sigaretten ging, wat dan? Ga nou niet zielig zitten doen want er zijn heel veel mensen die wegens geldgebrek gedwongen gestopt zijn met roken en drinken, dan kan het INEENS wel...

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.