1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Knagende onzekerheid

19 Reacties

Man die zich op zijn hoofd krabt van onbegripNog even en de feestdagen zijn er weer – ze komen elk jaar sneller terug dan je dacht, trouwens. Veel mensen verheugen zich op die dagen, die hen gezelligheid, warmte, ontmoetingen en familie brengen. Met als klap op de vuurpijl Oud en Nieuw, en daarna een nieuw jaar vol beloftes, mogelijkheden en goede voornemens. Gezellig hoor, al die lichtjes overal, de verlichte kerstbomen, een kerstmarkt hier of daar en een kerstdienst in de kerk…

Het nieuwe jaar houdt voor veel mensen niet alleen beloftes in, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zien dat nieuwe jaar bezorgd tegemoet. Zeventig procent van hen weet nog niet wat hen boven het hoofd hangt nu de thuiszorg wordt overgeheveld van het Rijk naar de gemeente. En van degenen die al wel bericht van de gemeente hebben gekregen, gaat 48% er op achteruit wat zorg betreft of krijgt helemaal geen zorg meer. Dit blijkt uit onderzoek van het programma EenVandaag. Dat meldt ook dat een op de vijf mensen die contact met de gemeente hebben gehad, toch nog niet begrijpen wat de nieuwe situatie voor hen gaat inhouden. Dat gaat lekker zo.

Door de veranderingen in de thuiszorg, die vooral een bezuiniging betekenen, wordt er veel meer beroep op de mantelzorg gedaan. Vrienden, familieleden en buren zouden meer moeten bijspringen in de zorg voor mensen die wel thuis wonen maar zich niet meer alleen kunnen redden. Daarbij gaat het vooral om lichte zorg en huishoudelijke klusjes en boodschappen doen. De gemeente moet zorg op maat leveren nadat er overleg is geweest met de hulpvrager. Hoe groter het (bereidwillige) netwerk, des te minder thuiszorg, is het uitgangspunt.

Vóór de zomer is de nieuwe wet van kracht geworden, daarna pas zijn de gemeenten op de hoogte gebracht, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat lijkt me een sterk verhaal. Gemeenteambtenaren die nietsvermoedend naar hun werk gaan en ‘opeens’ een nieuwe wet op hun bureau aantreffen? Is echt een beetje ongeloofwaardig. Er is toch wel overleg over en weer geweest? Ambtenaren overleggen toch altijd tot het gaatje? En bij zo’n grote verandering helemaal, natuurlijk. Die wet is toch niet op een achternamiddag door iemand op het ministerie in elkaar gedraaid?

Dat gemeenten nog niet klaar zijn met het regelen van zorg op maat die per 1 januari ingaat, vind ik vreemd. Zelfs als er te weinig tijd was om alles rond te krijgen, dan huur je toch een paar maanden een paar deskundigen die helpen de stapel werk weg te werken? Er worden voor wel minder belangrijke zaken externen aangetrokken… Daar is externe deskundigheid ook voor bedoeld. Me dunkt dat juist de minder krachtige inwoners van een gemeente ze snel mogelijk moeten worden geholpen. In dit geval met een goed gesprek rond de keukentafel om tot de meest wenselijke en best mogelijke oplossing te komen. De Wet maatschappelijke verantwoordelijkheid… die is er toch voor de minder sterken onder ons? Schiet op dan!

19 Reacties

  • Florentine zei:

    Goedemorgen,

    Zijn er al tarieven bekend die ZZPers vanaf 1 jan zouden aan verdienen? Vaag bericht gehoord via SVB info dat ZZP zorgers in vijf klassen worden ingedeeld en dat de tarieven behoorlijk lager liggen dan ze gewend zijn.

  • Lien zei:

    Het is toch ongelooflijk!
    Minder verdienen, het is één van de zwaarste en meest verantwoordelijke beroepen die er zijn.
    Waar is dit land mee bezig in godsnaam??????
    Laat ons toch met RUST!!!!!

  • Florentine zei:

    Ja Lien, mijn dochter doet dit werk nl en meldde dat deze nieuwe tarieven en klassen al bij een client van haar bekend waren.
    Vandaar mijn vraag is er landelijk een tarief vastgesteld nu de functies naar de WMO en zorgverzekeraar overgaan?

  • Ces Hageraats zei:

    Competentie VWS,
    Waarom moeten de tarieven veranderen. Waren die niet goed vastgesteld, net als ZZP en CIZ voor de indicatie. Maar dat proces is door dezelfde afdeling geëntameerd als de nieuwe regels, zij konden het niet goed, dat geeft niet veel hoop voor de nieuwe regels.
    Cees Hageraats, deskundige in functionele indicatie.

  • Florentine zei:

    Zoals ik het begrijp moeten de zorgaanbieders cq bemiddelingsburoos een offerte uitbrengen aan de gemeente. Wie het laagst biedt wordt " de gelukkige" die zorg mag leveren via de ingehuurde zzpers. De buroos moeten ook nog verdienen en het gemeentetarief is al laag. Dat is begrijp ik de reden dat de zzpers dus een lager tarief zullen krijgen. Persoonlijk denk ik dat de schakel bemiddelingsburoos ertussen uit zouden moeten. Zorgkantoren zijn bezig met pilots om zzpers rechtstreeks te contracteren. Enfin het haar 2015 zal een onrustig jaar worden, dat is wel duidelijk.

  • asjemenou zei:

    Ik wist niet dat dit over zorgverleners ging, eerlijk gezegd.... :( .
    En ja, ook mijn hulpverlener weet niet of ze over twee weken nog inkomen heeft van hier...
    Het keukentafelgesprek, dat pas in oktober aangevraagd mocht worden, moet nog plaatsvinden, maar de afspraak is op zo korte termijn gemaakt, dat het een wonder zal zijn als MEE daarvoor een cliëntondersteuner kan leveren en daar moet ik zelf voor zorgen.... Want hoe beschadigd ook, we blijven wel zelf verantwoordelijk, toch??? (en ja ik ben cynisch vandaag).
    Zelf kan ik helemaal geen gesprekken voeren en nog minder met twee personen tegelkijk, door totale doofheid, afasie en informatieverwerkingsvertraging. Ik weet morgen wat vandaag gezegd of gevraagd wordt. Maar er wordt wel een juist antwoord gevraagd en daar pint men me dan ook graag op vast....
    En nee, een ander kan onmogelijk namens mij antwoorden, aangezien ik niet aan telepathie doe.
    En dan zijn er ook nog die leuk bedachte regeltjes. Mijn hulp is in november begonnen en mogelijk telt dan haar contract niet eens. Het is niet door de SVB verwerkt en zij heeft niet uitbetaald gekregen!!
    Pffffff....

  • Florentine zei:

    Dramatische ontwikkelingen. En men loopt ernstig achter de feiten aan. Veel onzekerheid bij ten eerste de clienten over continuering van hun zorg door de vertrouwde zorgverleners en inkomensstress bij de zorgverlener. Om ziek van te worden.

  • Lien zei:

    ZIEK WORDT JE VAN DIT REGELTJESLAND!!!!!!!
    ZE WERKEN DEZE MANIER ZWART WERKEN IN DE HAND

  • Florentine zei:

    Vandaag veel tijd besteed aan het verzamelen van informatie. Geen touw aan vast te knopen. Handig ook dat elke gemeente het ook weer anders mag regelen.... Dat houdt de boel lekker overzichtelijk....wel begrepen dat mijn gemeente het CIz heeft benaderd om alle indicaties weer opnieuw door te lopen. Medio april zal een wijkverpleegkundige clienten thuis gaan bezoeken om te inventariseren wat er "echt" aan zorg nodig is met als doel zo laag mogelijk in te steken qua indicatie want het doel is immers bezuinigen.

  • mams zei:

    Ik krijg er grijze haren van.
    We moeten het maar zien als verandering in de zorg, maar het is afnemen van zorg.
    Onze zoon van 22 krijgt al jaren een indicatie voor begeleiding i.v.m. autisme en ADHD, deze indicatie heeft hij tot augustus 2015.
    Helaas kregen wij in september een brief van onze gemeente, zij besluiten even zonder overleg te plegen of het wel haalbaar is, dat hij vanaf 1 januari geen PGB meer ontvangt.
    Dan ga je dus bellen met de gemeente om uitleg te krijgen over hoe ze dit gewoon kunnen besluiten zonder overleg. Dit al vanaf september tot nu en krijg je alleen medewerkers van WMO aan de lijn, met de mededeling dat zij niets van deze brief afweten. Dit besluit komt vanuit het beleid, het enige wat de medewerkers kunnen doen is een berichtje achterlaten in het postvakje van het beleid. We hebben liggen smeken of dat beleid eens wil terug bellen om aan te geven waarom dat ze dit soort besluiten gewoon nemen, terwijl de begeleiding hard nodig is.
    Het gemeentehuis is nog 1 dag open en dan is het al 1 januari en heeft nog niemand bij hun de moeite genomen om eens terug te bellen. Moeten wij nu vlak voor de kerst zijn begeleiding doorgeven dat ze niet meer mogen komen????
    Moeten wij een bezwaarschrift schrijven voor het beleid van WMO????
    We voelen ons goed in de steek gelaten. Moeten we maar mantelzorgers voor onze bij elkaar gaan smeken, terugvallen op een broertje, vader of oma kan ook niet.
    Autisme is erfelijk en gaat nooit over en kan ik als moeder geen mantelzorger zijn voor de hele familie. Mijn gezondheid slijt van de verandering naar de gemeente. Het is voor onze gemeente Echt-Susteren toch een kleine moeite om even te bellen.

  • Leah zei:

    Beste mensen,

    Wat het rijk de gemeenten nu oplegt is te veel in een keer, toen zo'n jaar of tien geleden eenzelfde transitie, van Rijk naar gemeenten, in Denemarken plaatsvond, werd het budget verhoogd, bij ons halen ze er 20 tot 40% vanaf. Ook moet deze hele transitie, in een record tempo doorgevoerd worden, en heeft er totaal geen overdracht plaatsgevonden van Rijk naar gemeenten. Zelfs geen richtlijnen als houvast. Dit maakt de zorg er voor alle mensen die het hard nodig hebben absoluut onduidelijker op, maar ookj op gemeentelijk niveau bestaat deze onduidelijkheid. Iedere gemeente is op dit moment simultaan het wiel opnieuw aan het uitvinden, en overal net even wat anders. Dit betekend dan ook dat waar in de ene gemeente gekort wordt op salarissen van ZZP-ers er in de andere gemeente voor gekozen wordt om niet langer bemiddelingsbureau's te accepteren. Omdat we tot nu toe altijd landelijk dezelfde regels hadden en de gemeenten al doende toch steeds de regels blijven veranderen, omdat of het uitgezette beleid niet blijkt te werken of er vanuit het rijk ineens toch eisen aan gemeenten worden gesteld, is er een hele hoop onduidelijkheid ontstaan, en omdat het allemaal zo gehaast ingevoerd wordt ben ik bang dat we nu aan het begin staan van een enorme puinzooi. Ik denk dat het wel heel gemakkelijk is om te zeggen dsat de gemeenten en ambtenarij niets goed doet. We zitten nu eenmaal in een lang en moeizaam proces.

  • Florentine zei:

    Klopt helemaal Leah! Zelf denk ik wel dat de schakel bemiddelingsburoos veel geld zouden kunnen opleveren, want die bemiddelen niet voor niets. Zij verdienen daar een vaak fors inkomen mee en door die er tussen uit te halen, bespaar je volgens mij heel veel geld. Er zijn ontzettend veel van die buro's overigens.
    Het plan vorige jaar was dan ook weer alle ZZPers via het Zorgkantoor te laten bemiddelen, echter ook die trial staat weer op losse schroeven voor 2015. Kortom: de onzekerheid blijft, die zekerheid hebben we in ieder geval.

  • Paul Stolwijk zei:

    Als de dames en heren politici nou eens achter hun bureau vandaan komen en stage gaan lopen in de thuiszorg dan zouden ze hopelijk beleid maken op basis van de daadwerkelijke gang van zaken in de zorg en ophouden beleid te maken om te scoren om zo in Brussel te kunnen schitteren !

    Ik ben diep bedroefd in mijn hart als ik lees en ervaar wat er in de thuiszorg gebeurd. Ik heb alleen diep respect voor de harde werkers in de thuiszorg waarin ik tot 3 jaar terug ook gewerkt heb. Ik heb nu gelukkig een baan in een zorginstelling en meer zekerheid.

  • 65 plusser zei:

    NEDERLAND IS EEN VERREGELD LAND

    geeft n hoop dure burocratische mishandeling in de zorg
    daarbij de ouderenzorg op de schop
    kwestbare oude mensen belasten met n moordende onzekerheid
    emotionele schade op je oude dag hakt er zwaar in
    als de wereld plat was dan sprong ik er vanaf

  • Leah zei:

    Er kan een hoop bezuinigd worden op de zorg, zonder dat de kwaliteit van de zorg of de lonen van de zorgaanbieders omlaag gaan. Dit is echter een proces, dat we uitsluitend MET ZIJN ALLEN, kunnen realiseren. Ik wordt zo moe van al die mensen die de schuld leggen bij de politiek en de ambtenaren. Kijk ook naar je eigen gedrag en waar je zelf iets kan veranderen/bijdragen. Nederlanders zijn zo goed in klagen. Ja, er is een hoop mis in de zorg (En zeker niet alleen de ouderenzorg/thuiszorg!), maar als consument ben je hier mede verantwoordelijk voor. Neem die verantwoordelijkheid dan ook, en wordt een kritische consument.

  • Herman zei:

    Regering en belasting beperken de echt zzp er enorm. Er is geen instelling die tientallen zo er apart gaat in huren. Waarom niet, omdat ze dan van iedere zzp er alle papieren moeten controleren hun achtergrond moeten checken en wekelijks veel facturen krijgen die ook gecontroleerd moeten worden op gedraaide uren en berekende tarieven etc etc dit kost de zorginstellingen een boel extra werk en dus geld

  • Florentine zei:

    @herman: bedenk wel dat een bemiddelinsburo gemiddeld per gewerkt uur van de zzper 25 euro winst maakt. Aks je dat landelijk omrekent gaat het giga bedragen. Door op de zorgkantoren hiervoor een afdeling in richten bespaart de regering hele grote bedragen. Er zijn bemiddelingsburoos die een bv of holding oprichten en inmiddels het nodige aan onroerend goed hebben aangeschaft vanuit de gemaakte winsten.

  • dalia zei:

    beste mensen
    ik ben het helemaal met jullie eens maar door dingen op te roepen en verder niks doen komen wij echt niet ver wij nederlamders zijn gek en komen niet eens voor ons zelf n onze ouderen op die de dupe van den haag worden! hoe wij het wel tegen kunnen houden is door niet te zeurwn waar te schreeuwen tegen den haag en met zn allee daar heen gaan en staken! en roepen wat wij willen wn niet wat de overheid wil en dat ze eens moeten bezuinig op andere landen en niet aan hun volk die kei en kei hard werk..

  • truus zei:

    beste mensen

    ja dalia je hebt volkomen gelijk!!!


    ik begrijp onze inwoners niet, die deze schande gewoon laten gebeuren!
    al vaak heb ik getracht inwoners warm te maken om in opstand te komen, tegen deze schandalige regering.
    waarom kan dit alles in belgié wel?
    die zijn niet zo stom en gingen met zijn alle staken en de straat op.
    Heeft geholpen hoor!!
    de mensen welke zorg nodig hebben tellen in dit land niet meer,worden nu geestelijk kapot gemaakt, de ouderen nu helemaal!
    mijn slapeloze nachten zijn al niet meer te tellen!!
    Maar de mensen op het plus redden prima nietwaar?
    vraag me af hoe ze met hun geweten klaarkomen!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.