1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Kabinet trekt portemonnee: voortaan alle peuters opvang

18 Reacties

16173897994_158ba4d79a_z Foto: Flickr/Santa Cruz Public Libraries (CC)

Het kabinet maakt 60 miljoen euro vrij om te kunnen bewerkstelligen dat voortaan alle peuters naar de opvang kunnen. Veel ouders kunnen kinderopvang niet betalen en het kabinet vindt kinderopvang dusdanig belangrijk dat zij voortaan voor de kosten opdraait.

De maatregel geldt voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud. Momenteel zijn er 37.500 peuters die niet naar de kinderopvang gaan. Met de nieuwe maatregel kunnen zij twee dagdelen in de week naar de kinderopvang.

De reden dat veel kinderen nu niet naar de kinderopvang kunnen is te vinden op financieel gebied. Kinderopvang is duur, en kinderopvangtoeslag is alleen voor ouders die allebei werken. In plaats van kinderopvang gaat de betreffende groep vaak naar oma.

Het kabinet wil juist deze groep kinderen naar de kinderopvang hebben om meerdere redenen. Ten eerste kunnen de kinderen ‘in de gaten gehouden worden’, waarbij bijvoorbeeld achterstanden of beperkingen eerder opgemerkt kunnen worden. Daarnaast kunnen peuters zo beter en eerder sociale vaardigheden aanleren door met leeftijdsgenoten om te gaan en te communiceren. Ook is het een belangrijke voorbereiding op de basisschool. Zonder deze voorbereiding doen peuters het een stuk minder goed in het basisonderwijs. Dit zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenvereniging voor ouders in kinderopvang en peuterspeelzalen.

Het vrijgemaakte geld gaat naar de gemeenten, die zelf mogen bepalen hoe ze de kinderopvang gaan organiseren: bij een kinderopvang of bij een peuterspeelplaats. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met de maatregel: "Er zijn nu duizenden kinderen die thuis zijn en niet naar een peuterspeelzaal of de kinderopvang gaan. Wij willen ontwikkelrecht voor ieder kind, zodat alle kinderen op school kunnen starten op eenzelfde basisniveau’’.

18 Reacties

  • ingrid zei:

    Dit vind ik persoonlijk geld verspilling.
    Ik heb mijn kinderen bewust niet naar de kinderopvang gestuurd.
    Bij zuigelingenzorg konden ze onderscheid maken tussen kinderen die wel en niet naar crech/kinderopvang waren geweest.Mijn kinderen hebben ook geen moeilijke start gehad op basis onderwijs integendeel .Ik vind dat het een vrije keuze moet blijven wel of niet naar creche/kinderopvang.Kan het geld beter besteden aan betere ouderen zorg ,bijzonderonderwijs of gezondheids zorg.

  • Sjef zei:

    op zich vind ik het ok, maar ik vind dat er wel onderscheid moet worden gemaakt. Bij vrienden van ons bijvoorbeeld zijn geen geldproblemen, die vinden het gewoon zonde van het geld en besteden het liever aan leuke dingen voor zichzelf. Zulke mensen moeten niet beloond worden vind ik.

  • CORA zei:

    Laat de peutertjes tenminste SPELEN!!! Met ontwikkelingen inu de peuterspeelzalen xie nu oom al de methodes moeten volgen dreigt VRIJ SPEL ook v.a. 2,5 jr al ondergewaardeerd te worden, terwijl het zo waardevol en noodzakelijk is voor de ontwikkeling. Een mens is niet alleen een cognitief brein! Ontwikkelen in eigen tempo zoveel mogelijk en zo breed mogelijk a.u.b.!

  • Emrah zei:

    Het schept wel weer banen in de kinderopvang.

  • wendy zei:

    They say Jump... You say how high!!

  • Lutske zei:

    Wat een onzin!
    Sorry hoor, maar het is toch aan de ouders om voor opvang te kiezen? Ik vind het toch echt altijd nog het allerbest dat kinderen in een gezin opgroeien en niet in een fabriek, ook al zou dat beter zijn voor de ontwikkeling, wat ik zeer betwist... Het is maar net naar wat voor ontwikkeling je kijkt.

  • Diana zei:

    laat kinderen spelen.Er wordt al zoveel nadruk gelegd op de ontwikkeling van kinderen.Al deze informatie,wordt weer vastgelegd en gaat mee naar de basisschool, zodat niemand er meer fris tegenaan kijkt. Men heeft dan al een plaatje van hoe een kind is. En waar wordt de nadruk op gelegd? Op de cognitieve ontwikkeling? Laat een kind kind zijn met ieder zijn eigen kwaliteiten.En vooral jonge kinderen moeten vooral heel veel kunnen spelen...

  • wim zei:

    Ik ben het helemaal eens met Lutske en wil daar zelfs nog wat aan toevoegen nl;Laat het kabinet dat geld besteden voor de mensen die het nodig hebben zoals verzorging in verpleeg-bejaardentehuizen daar wordt maar op bezuinigt.Laat ouders hun kinderen zelf opvoeden etc. nee deze moeten carriere maken en een ander kan voor de lasten opdraaien. te gek voor woorden zoals zoveel voorstellen die het kabinet heeft. Ze beloven van alles kort voor de verkiezingen,maar zodra ze op de stoel zitten vallen ze in slaap en weten niks meer wat ze de kiezer hadden beloofd.

  • Else zei:

    Tsja, ik denk dat het wel zijn voordelen kan hebben. Ik werk veel aan de zgn. 'onderkant van de samenleving' en vooral waar het deze mensen betreft denk ik dat het zowel in financieel als in ontwikkelingsopzicht voor ouders en kind erg goed kan zijn om naar de kinderopvang te gaan. Onderschat niet het aantal ouders dat moeite heeft met het opvoeden van hun kind! Veel ouders doen weinig of niets om de ontwikkeling te stimuleren, daar gaan deze kinderen gevolgen van ondervinden.

    Nu ben ik zelf (nog) kinderloos, maar als ik kinderen zou hebben zou ik ze ook absoluut niet 5 of zelf maar 4 dagen bij de kinderopvang willen hebben. 1, hooguit 2 dagen in de week lijkt me prima, maar ook meer dan voldoende. Is goed voor hun sociale ontwikkeling en weerstand lijkt me.

    Kortom, zolang mensen zelf maar de keus blijven houden, vind ik het prima.

  • Else zei:

    Excuus, ik kon mijn reactie niet meer wijzigen.

    Wat ik nog wilde aanvullen: Denk er om dat het maar om twee dagdelen in de week gaat.

  • Carla zei:

    Je kan de lat net zo hoog leggen als m'n wilt.
    Ervaring uit spelen is net zo belangrijk als
    theorie,maar je moet het willen zien.

    Daarom is de roep naar mensen in de techniek
    nu zo hoognodig. Er is teveel gehamerd op theorie.

    Heeft ook met status te maken.

  • Jan zei:

    Ik heb begrip voor veel van de commentaren, maar we moeten niet vergeten dat er steeds meer immigranten bijkomen. Het integreren van deze nieuwe Nederlanders is geen eenvoudige taak en het is daarom zaak daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen om zodat ook zij onze normen en waarden gaan accepteren. Hoewel het inburgeren de nieuwe Nederlanders een blijkt dit nauwelijks te lukken. Het verplicht een paar dagdelen naar de opvang van jonge kinderen kan daar bij helpen. Spelen kan ook in de dagopvang.

  • Jan zei:

    Een vergissing in mijn vorige post.
    "Hoewel ......"

    Hoewel het inburgeren van de nieuwe Nederlanders een verplichting is blijkt dit nauwelijks te lukken.

  • Wil zei:

    Hier kan ik toch zo pissig om worden. Mijn kinderen (3) zijn vanaf 2 jaar tot 4 jaar naar de peuterspeelzaal geweest 2 dagdelen per week, heb ik zelf betaald omdat ik dat belangrijk vond.

    Nu heeft de regering geld over nadat ze het bij ouderen en zwaar invalide weggehaald hebben bij mijn dochter gaat het om 25.000.00 euro op jaar basis dat ze gekort is, en dus evenredig minder zorg ontvangt, ze is voor 98% invalide maar ja die kunnen zich niet weren tegen zoveel bruut geweld.

    Die ouders waarvan die kinderen thuis zitten interesseert het geen moer of hun kinderen naar een peuterspeelzaal gaan of niet. Er moeten dus weer 37.500 kinderen worden op gehokt en dat gaat ten kosten van evenzoveel minder valide weer zo'n uitglijder van deze fijne regering die niet weet om te gaan met geld.

    Het is een grof schandaal mooi weer spelen met het geld van mindervalide.

  • José zei:

    De keuze zou vrijwillig moeten zijn. Voor mensen met een laag inkomen of uitkering, zou het een oplossing zijn. Ook voor diegenen waar de kinderen thuis geen mogelijkheden hebben om te spelen en contacten met andere kinderen te leggen, is het ook een oplossing.Twee dagdelen is mooi. Voor die ouders die de kinderen thuis laten is dan ook een keuze die ze zelf willen maken.
    Kinderen moeten kind kunnen zijn en kunnen spelen en ontdekken. Daar leren ze heel veel van. Op een peuterspeelzaal kan het ook erg gezellig zijn en de sociale omgang is daar vanzelf sprekend meer dan in een thuis situatie. Kinderen moeten het vooral ZELF leuk vind. Als ze er dan nog wat van opsteken is meegenomen. Het is zeker niet waar dat kinderen die thuis blijven i.p.v. naar een peuterspeelzaal gaan, minder goed mee kunnen later. Ook een achterstand zal niet altijd aantoonbaar zijn.

  • h.klompemaker zei:

    Berichtje van een oma !!!

    Weer een (R)overheidsmaatregel om kinderen los te weken van hun familie..terwijl die zo belangrijk zijn..de mijne was afwezig zeg maar daardoor ben ik onder en overontwikkeld sociaal vaardig was onderontwikkeld dus ik noem het maar een prooi..
    qua kennis en wijsheden overontwikkeld..dus een prima slaaf voor het systeem..er hebben heel wat mensen geld aan me verdiend..
    Zelf zit ik nu in de wsmp die ik geen schuldhulp noem maar erkenningshulp. De arm rijk maatschappij word steeds zwart witter..vermogensvermeerdering over de zwakkeren..of kleintjes en de mensen zitten op een tribune toe te kijken met witte petjes op..doof stom en blind !

    Dit systeem wil in zijn industriële rijkdom alle geestelijke rijkdom afpakken denkt alleen in goud en geld

    Aan de witte petjesmentaliteit, we zijn in Nederland gerechtigd een zwart petje op te hebben, er is de wereld aan sexindustrie waar onze kinderen al opa's pijpen sorry..ik ben het DAAR niet mee eens..en seks tourisme

    Ik geloof niet in God, maar de Godin.. respect your mothers and children respect mother earth

    Ik ga als het nodig is graag oppassen op mijn kleinkind

    toen mijn jongste werd geboren waser al een regel vanaf 0 jaar werden moeders verplicht om te solliciteren..hoezo vrijheid !!!???

    gepeste of mishandelde kinderen komen veelal uit gezinnen waar ze geen bescherming word geboden..

    maar iedereen moet maar zijn eigen conclusies trekken..denk zelf en vooral VOEL zelf..een trotse oma

  • Kir zei:

    Vroeg opstaan om naar school te gaan, niet uitslapen zoals het lichaam naar verlangt, verplicht op een stoeltje zitten, praten en spelen wanneer de juf het zegt, kan nooit goed zijn.

  • Jannie zei:

    Ik zou dat wel fijn vinden. Ik merk dat mij. Dochter op de peuterspeelzaal veel leert. Wil haar een extra dagdeel laten gaan..... Maar ja de centjes... die heb ik er niet voor. Omdat we alle bij werken en net iets bovenmodaal verdienen betalen wij
    €118,00 iedere maand voor 1 vrijdagochtend van 3 uurtjes.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.