1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Houd van jezelf – eet minder!

13 Reacties

254200598_cb5d618057_z(1) Foto: Flickr/Yusuke Kawasaki(CC)

Sommige supermarkten verkopen het al: eenmansporties voorverpakt voedsel. Erg prettig voor wie alleen voor zichzelf kookt, of voor wie verschillende ingrediënten in een eenpansgerecht wil gooien. Door grote verpakkingen te kopen, maak je vaak meer of te veel eten klaar, of je moet het overgebleven voedsel na een paar dagen weggooien. Allebei de opties zijn jammer.

Over wat wij per jaar schaamteloos aan voedsel weggooien, gaat dit stukje niet. Wel over het (te) veel eten klaarmaken, waardoor je jezelf en je gezinsleden met een grote portie eten opzadelt. Wat we instinctmatig wel aanvoelden, is nu ook door onderzoek bewezen: een grote portie op je bord maakt dat je meer eet dan eigenlijk nodig is.

“Eet je bord leeg”, klonk het in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Naoorlogse kindertjes kregen in wezen de frustratie van hun ouders over zich heen over het tekort aan voedsel in de Tweede Wereldoorlog. “Ik zou een moord hebben gedaan voor zo’n bord lekker eten”, “Wij hadden in de oorlog niets te eten, jij wel. Eet door.” Nu weten we al lang dat als een kind niet wil eten, je ook niet moet aandringen, maar toen was dat anders…

Mensen eten meer als ze grote porties krijgen aangeboden of groot servies gebruiken. Dat is de conclusie van de Universiteit van Cambridge na een analyse van 61 studies in dit kader waarbij 6.711proefpersonenen waren betrokken. Wie een kleine portie voedsel krijgt, hoeft daarna niet nog meer te eten. In Het Verenigd Koninkrijk zouden mensen die op kleiner porties overstappen 10 tot 17 procent minder eten, ofwel 290 kilocalorieën minder tot zich nemen. In de VS zou dit zelfs 18 tot 30 procent schelen en dat komt uit op 547 kilocalorieën. Het maakte niet uit of de proefpersoon man of vrouw was en ook de BMI (Body Mass Index) speelde geen rol.

Hier valt dus een wereld te winnen… Stel je eens voor dat iedereen die de neiging heeft te zwaar te worden of al veel te zwaar is, gewoon minder gaat eten doordat hij minder op zijn bord(je) krijgt, letterlijk. Niet alleen thuis, maar ook in restaurants, en in supermarkten (kant-en-klaar maaltijden). Maar hier is het nodig een knop om te zetten; nog maar al te vaak wordt in een recensie over een restaurant gezegd dat ‘de porties wel erg klein waren’.

Zou het mensen lukken? Zouden mensen die knop kunnen omzetten? Jong geleerd is oud gedaan, zouden ouders er in slagen hun kind(eren) minder eten te geven zonder zich schuldig te voelen? Liefst dan nog gezond eten, maar ook dat is weer een ander verhaal. “Houd van jezelf (en je gezinsleden) – eet minder!” Dat moet toch te leren zijn!

13 Reacties

  • H zei:

    Eet alleen als je echt hoger hebt en niet omdat het ''etenstijd'' is of voor de ''gezelligheid.''
    Eet niet om van het eten te genieten maar om de honger te stillen.
    Minder eten en meer lichaamsvetreserves opmaken voorkomt ziektes, net als voldoende bewegen ziektes voorkomt.
    Alles wat teveel voor het lichaam is, is een last voor het lichaam.

  • cora zei:

    Niet van je eten genieten? Nooit voor de gezelligheid met vrienden of familie gaan eten?
    Wat een triest leven!!!

  • Jos zei:

    @cora, als je een keus moet maken om af te vallen en gezond te leven is het juist een goed idee. Het is pas triest als jij je niet kan beheersen en anderen opzadelt met zorgkosten die voorkomen hadden kunnen worden. Men moet meer stilstaan bij het eten en meer over nadenken in plaats van alles maar naar binnen te bunkeren omdat dit zo ''gezellig'' en goedkoop is.
    Kleine porties zijn daarom zeer belangrijk in plaats als een beest en ongegeneerd alles maar naar binnen bunkeren. Meer respect voor bijv. vlees (geslachte dieren) en verspilling van voedsel is toch niet teveel gevraagd? Het leven bestaat niet maar alleen uit eten (van dieren). Er is veel meer dat men samen met vrienden en familie kan doen dan alleen maar eten, eten, eten.
    Wie dat niet kan heeft pas een triest leven!!!

  • cora zei:

    Beste Jos in de eerste plaats hoef ik niet af te vallen en in de tweede plaats ben jij volkomen off topic. Beter lezen!!!Waar heb ik gezegd dat je grote porties moet eten? Maar waarom zou je niet van je eten kunnen en mogen genieten? Je hoeft geen grote hoeveelheden te eten om er van te kunnen genieten en je kunt ook goed en gezond koken. En eten met familie of vrienden hoeven geen schranspartijen te zijn maar kunnen een aangenaam, sociaal gebeuren zijn naast de andere activiteiten. Moet je ook eens proberen word je leven vast een stuk leuker van.

  • Nic zei:

    @Cora, niet zo hysterisch reageren, dit topic is misschien niet voor jou bedoeld maar er zijn veel mensen die er wel veel aan hebben. Dit thema is zeer actueel. Gisteren in RTL-Late-Night was er ook een professor die over hetzelfde had. Het knop moet bij heel veel mensen om. Sommige mensen zoals jij, worden vaak boos en agressief en gaan anderen beledigen omdat ze dat eetknop niet kunnen omzetten. Als jij maar eens wist wat er allemaal in onze voeding zit...
    Mensen hebben het vaak niet door dat te voedsel mede oorzaak is van heel veel ziekten. Als jij jou leven laat bepalen door eten dan is het heel triest met jou gesteld.

    Kijk naar jou eigen leven, verbeter de wereld en begin bij jezelf. Wie ben jij om over het leven van anderen te oordelen?
    Men hoeft niet door het eten voldoening in het leven te krijgen, he he. Alsof alles in het leven om eten draait...
    Er zijn tig van dingen in het leven waar mensen GEZONDE voldoening in krijgen. Mensen belangeloos helpen met van alles en nog wat, maakt je rijker. Dus minder aan jouw maag denken, helpt!

  • Louis de Wit zei:

    Een bekend gezegde is toch: Waarom zou je jezelf moeten belonen met (veel) eten. Je bent toch geen hond.

  • asjemenou zei:

    Even wachten... als ik het goed begrijp, reageert Cora - en mijns inziens terecht- op H en wordt er vervolgens onjuist op Cora gereageerd... Dus lees a.u.b. even vanaf het begin voor er verder gegaan wordt?
    In mijn ziekenhuistijd gold nu juist dat er niet te grote porties opgeschept moesten worden, omdat mensen er anders zo tegenop zagen, dat ze niet aan eten begonnen. Beter twee keer een kleine portie dan eenmaal een (te) grote.
    Goed en lekker koken, kleien portie opscheppen, daarna pauze, want een gevoel van verzadiging laat even op zich wachten, dus prima tijd voor tafelgesprek :), dan zo nodig (en alleen zo nodig) nogmaals een kleine portie opscheppen. Langzaam eten en goed kauwen en intens genieten van het goed en lekker klaar gemaakte eten en je tafelgenoten.

    En wat overblijft in de koelkast bewaren en de volgende dag verwerken voor bijvoorbeeld op brood, of in een bijgerecht of wat dan ook.

  • Fem zei:

    Cora,
    Even dat je het weet: Ik snap wat je bedoelt.
    Het is tegenwoordig de kunst om stil te staan en bewust te worden van wat je eet.
    Het is ook belangrijk om te blijven/lerengenieten.
    Niet alleen van alle zakken chips en dergelijke (want hier zouden veel mensen in willen minderen) maar vooral genieten van gezonde dingen.
    En juist wanneer je een keer iets ongezonder wilt eten is hetbelangrijk om hier bewust mee om te gaan en dat betekent niet dat je niet een keer een gebakje mag eten. Maar juist als je dit doet; geniet ervan.

  • José zei:

    Voedsel is nodig voor de opbouw van spieren, energie etc. Teveel eten is niet goed, te weinig eten ook niet. Normale porties gezonde voeding is voor iedereen te doen. Als je van vier normale aardappels terug naar drie (normale) aardappels gaat en van een groot stuk vlees of vis naar een kleiner stukje gaat en voldoende groenten en fruit eet, kom je een heel eind. jaren geleden zijn wij al van twee keer eten opscheppen naar een keer overgegaan en de porties zijn in de loop van de jaren ook kleiner geworden. Ik kook minder, hoef ik niets weg te gooien en we hebben toch genoeg gehad. Natuurlijk moet je even wennen aan wat kleinere porties, maar als je het geleidelijk doet, went het snel. Je maag past zich snel aan. Voor ons werkt het. Natuurlijk gunnen we ons ook wat lekkers of uit eten gaan, maar de porties laten we aangepast en genieten doen we ook en niet alleen van het eten.

  • marjo siebers zei:

    Hallo,

    Ik ben 63 jaar en kerngezond zonder medicijnen. heerlijk om lekker gezellig te koken.

    Stamppotjes en iedere dag groente met een stukje vlees.

    Wel voldoende in beweging blijven.

    Weeg wat kilootjes teveel. 78 kg en 1.68 cm. Nou en.....?

    ga regelmatig naar de sauna en geniet van mezelf en het leven.

    15 thuiszorg en over 3 jaar met pensioen of al eerder.

    werk minder en geniet met vollen teugen van mijn leven.

    een advies aan iedereen: luister naar je lichaam en de prikkels die het je geeft.

    Wacht niet te lang met de storingen die je lijf je doorgeeft. Zoals pijn of verdriet of gewoon lachen! Doe daar iets mee en deel het met elkaar.

    Lieve mensen, maak je druk..........waaropver...........?

    iedereen die dit leest een dikke kus en liefs. Samen doen en samen leren te leven in vrede met elkaar.

    Groetjes en geniet van het zonnetje nog even.

    Marjo Siebers uit Apeldoorn.

  • carla zei:

    Bedankt mogen we zeker van genieten van het zonnetje.

  • carla zei:

    Bedankt voor die dikke kus en liefs.
    Moeten mensen elkaar veel meer wensen en geven.

  • Paulien zei:

    Beste Jos en Nic,

    Willen jullie in vervolg eerst goed lezen en dan pas reageren. Graag met respect en zonder vooroordelen. Ik vraag me echt af hoe jullie op een site als deze terecht komen. Als jullie hulpverleners zijn valt er nog wel wat aan te sleutelen. Zeer vooringenomen en oordelend. Zo vol van zichzelf dat wat er staat niet goed gelezen cq. begrepen wordt.

    Paulien

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.