1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Geen uitstel voor nieuwe Wmo

19 Reacties

436751400_42777e881d_z Foto: Flickr/Dominik Golenia (CC)

De kogel is door de kerk. Ondanks protesten van o.a. de Raad van State, Sociaal Cultureel Planbureau en vakbond Abvakabo FNV stemde de Eerste Kamer dinsdag in met de nieuwe Wmo. 37 Senatoren stemden voor, 36 tegen. De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal dus niet uitgesteld worden, maar volgens planning ingaan op 1 januari 2015.

Hoe werkt het?

Wie hulp nodig heeft moet vanaf 1 januari 2015 aankloppen bij de gemeente voor een persoonlijk gesprek. Naar aanleiding van dat gesprek onderzoekt een deskundige of de hulpvrager het misschien toch zelf kan oplossen. Zo niet, dan wordt er gekeken of er al een voorziening is die de hulpvrager in zijn of haar behoefte voorziet. Als dat ook niet het geval is dan wordt er geïnformeerd of familie, vrienden of buren de zorg kunnen verlenen. Na zes weken brengt de deskundige een advies uit voor de zorgvrager, inclusief financiering. Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren met ondersteuning van de gemeente.

Klinkt goed!

De voorstanders van de nieuwe Wmo 2015 zien alleen maar voordelen in de nieuwe wet. Zo blijft langdurige zorg langer betaalbaar omdat een belangrijke focus van de gemeente zal liggen op de mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen er volgens de voorstanders ook voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. “Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis”, aldus van Rijn tegen de NOS. Een ander groot voordeel volgens van Rijn is dat de gemeente veel dichterbij haar inwoners is en deze beter kent, waardoor zij ook beter kan inspelen op de behoefte van de inwoners.

Maar..

Van Rijn heeft echter niet iedereen kunnen overtuigen. Het CDA was bijvoorbeeld één van de tegenstanders. De belangrijkste motieven van het CDA en andere tegenstanders zijn tijd en geld. Zo is het volgens de tegenstanders irreëel om alles rond te hebben voor 1 januari 2015. Dat gehaast kan volgens de tegenstanders nooit in het voordeel zijn van de zorgvragers. Naast tijd, is ook geld een belangrijk motief voor tegenstanders. Deze nieuwe wet moet namelijk 700 miljoen euro bezuinigen wat onvermijdelijk, direct of indirect, betaald zal worden over de rug van de hulpvragers.

Een laatste argument van de tegenstanders is de focus op de mantelzorg. Zij zien mantelzorg als iets positiefs, maar de regelgeving eromheen lijkt krom. Zo zei Van Rijn dinsdag in de Eerste Kamer: "Mantelzorg is natuurlijk nooit verplicht, natuurlijk zullen we nooit zeggen: u moet mantelzorgen!". Niks verplicht dus. Maar als jouw familie of vrienden geen mantelzorg willen verlenen terwijl zij dat wel zouden kunnen, dan moet jij de gemeente nog wel zien te overtuigen toch iets voor jou te regelen...

19 Reacties

  • Esther zei:

    ach ja ene bezuiniging erdoor en aan de andere kant er weer een dubbele kostenpost bij;
    Momenteel 3 mantelzorgers op mijn werk zwaar overspannen tot burn-out thuis (werken tevens in de zorg waar men zwaar belast wordt door bezuinigingen)

    Kosten;
    Medische en psychisch hulp (hogere kosten door slechtere gezondheid)
    Bij langdurig ziek: AOW-WW-sociale uitkering
    Hulpvragers hebben geen hulp toch kosten weer terug bij de gemeente
    Niet genoeg geld voor genoeg hulp, hulpvrager verhongert, valt komt voor hogere medische kosten te staan.
    Dit is echt niet verzonnen maar gebeurd momenteel en steeds meer!
    Succes ermee Kabinet!

  • J.Wolters zei:

    Goed artikel , Ik denk en vind (eigenlijk) wel dat deze hele operatie,
    al zeker 30 jaar geleden ingang had moeten worden gezet! En ook had kunnen zijn afgerond!
    Maar goed: "beter laat dan nooit!!!!"

  • evedawn zei:

    Mantelzorg is goed; sta ik helemaal achter en doe ik al ruim 10 jaar voor mijn 2 kinderen met Down syndroom. Maar....dan moet ik wel ondersteuning krijgen vanuit de samenleving. Mijn kinderen zijn niet welkom in vele sportclubs en ook niet in het reguliere onderwijs. Zij worden dagelijks naar speciaal onderwijs gebust hier ver vandaan. Geen mogelijkheid een sociaal netwerk (vriendjes, een toekomst) op te bouwen in de buurt. Ga er maar aan staan; 6 weken lang 3 kinderen continu vermaken die in de speeltuin worden aangestaard door leeftijdgenootjes en nooit eens worden gevraagd mee te spelen. De overheid trekt hulp/geld weg maar zet zich niet in voor een inclusieve samenleving. Inclusief onderwijs, betere toegankelijkheid voor evenementen, openbaar vervoer, openbare gebouwen,het is er niet in Nederland. Nederland heeft het Internationaal verdrag voor de rechten van gehandicapten getekend maar houdt zich niet aan zijn verantwoordelijkheden en plichten.

  • Irma zei:

    Ik geef nu al zeventien jaar 24 uurs zorg aan mijn dochter. Participeren doet de samenleving niet,ik heb nog steeds geen vader buur,vriend of familielid aan de deur gehad om de helpende hand uit te steken. Een ieder is blij dat zij deze zware taak niet op zijn bord hebben liggen. Ik bezwijk inmiddels onder deze enorme last. Gaat mijn gemeente straks mijn weinige hulp ontzeggen omdat ik zelf wel tijd heb??? Een spookbeeld doemt op dat ik tot mijn dood deze zware zorg zou moeten uitvoeren. Het beneemt me mijn vrijheid om mijn eigen leven te leiden en beneemt mij de adem.

  • Anna zei:

    Weet je, ik vraag mij af wat te doen met NAH aandoeningen zoals afasie cognitieve stoornissen. Hoe kan men nu in gesprek gaan met deze mensen. Agressief,niet de juiste woorden vinden , overal oke opzeggen of jaja, en dan beoordeelt worden door een deskundige. Tja ga er maar aan staan. Ben zeer somber over het geheel.

  • Margreet zei:

    Wat gebeurt er als je al hulp hebt.

  • Christine zei:

    Er wordt dus een termijn van 6 weken gehanteerd om een advies uit te brengen over hoeveel hulp en/of zorg men nodig heeft etc.? Is in veel gevallen {te}lang, wordt er ook in spoedprocedures voorzien ?
    Ben ook somber over het geheel.

  • Marijke zei:

    Maar wat als je iemand hebt die je huihoudelijk hulp wil vervangen.
    mijn zus die niet dichtbij wooont die zorgt al voor de bepaalde dingenn maar verder lukt niet.
    Buren willen niet en vrienden heb ik niet , wat dan ?

  • Margreet zei:

    Ik heb hulp van TSN. Gaat dat ook verdwijnen dan.

  • evedawn zei:

    Ironisch dat ik lees dat de meest zwaar belaste mantelzorgers eigenlijk geen vrienden hebben (geen tijd voor sociaal leven) en dat juist in de zwaarste gevallen de familie het vaker laat afweten. Triest, ik zit in hetzelfde schuitje.

  • Ahi zei:

    Wij hebben geen vrienden omdat we geen tijd hebben voor anderen. We moeten helaas 24 uur naast ons zoon blijven. Wij zijn niet de enige denk ik. Wat jammer dat regering dat niet ziet.

  • alex zei:

    ook wij hebben een zoon die 24 uur zorg nodig heeft en de verzorging en verpleging word uit de pgb betaalt wij zijn blij dat dit kan zodat wij worden ontlast als dit zou veranderen moet mijn zoon worden opgenomen in een instelling want dit word dan te zwaar voor ons.

  • Paul Stolwijk zei:

    Wie is die deskundige van de gemeente die deindicaties gaat beoordelen ? Ik heb ooit gesolliciteerd als medewerker WMO in Den Haag. Mijn sollicitatie is afgewezen door het niet voldoen aan o.a. gebrek aan juridische kennis terwijl ik inmiddels 19 jaar ervaring heb als bejaardenverzorgende !
    Zijn ze bij de gemeente bang dat ik "te soft" ben en te weinig op de centen let ?
    Mijn oude moeder moest van de WMO-mevrouw bij aanvraag van zorg thuis trap op en neer lopen terwijl we een traplift in huis hadden omdat mijn moeder moeilijk lopen kan !

    Via de huisarts en keuringsarts van een beroepsinstanie heeft mijn moeder de indicatie gekregen waar ze recht op had ! We hebben de WMO-mevrouw afgewezen.

    Staatssecretaris Van Rijn zei dat hij erbovenop gaat zitten: als hij zijn billen maar niet brandt!!!

  • marijke twisk zei:

    Ik hoop dat alle gemeentes in gaan zien dat als je bejaardeninstellingen gaat inkrimpen dat dan de thuiszorg moet worden uitgebreid. Of het moet zo zijn dat er minder oudere mensen komen maar dat is juist niet het geval. Als het zo is dat de meeste oudere mensen fitter zullen gaan blijven dan zouden de oudere mensen bij elkaar in de buurt moeten komen te wonen zodat ze elkaar kunnen helpen. De jonge mensen zijn namelijk aan het werk binnenshuis of buitenshuis. Of is het misschien de bedoeling dat nu er veel werkeloosheid is de vrouwen maar weer naast het runnen van het huishouden en opvoeden van de kinderen weer terug naar de mantelzorg moeten?
    Ik denk dat de politici een beetje wereldvreemd zijn geworden en zich meer in de levenswijze van zijn burgers moet gaan verdiepen. Iemand die in de huishoudelijke dienst werkt verdient gemiddeld 10 euro bruto per uur. De directeur van onze nationale bank ABN AMRO (dus in dienst van de overheid) verdient 500.000 euro per jaar terwijl onze overheid een balkenende norm heeft ingesteld van 180.000 per jaar! Hoe kan zo'n inconsequente aanpak van de crises door de overheid nu ons land ooit uit de schulden helpen? Ik ben blij dat de gemeentes nu de verantwoordelijkheid krijgen over de aanbesteding van zorg omdat ze in de gemeenteraden in ieder geval dichter bij de werkelijkheid staan en ook makkelijker bereikt kunnen worden in de raadsvergaderingen. Dus goed in de gaten houden en dan gezamenlijk bij de gemeente aan de bel trekken als het uit de hand dreigt te lopen.

  • G.Middeljans zei:

    Ik ben moeder van 2 dochters, respectievelijk bijna 17 en 18 jaar.
    De overheid wil hebben dat deze jonge studenten hun diploma halen, sporten om geen overgewicht te krijgen, stage lopen een baantje moeten hebben om zo hun dagelijkse beslommeringen te kunnen blijven betalen, en daarbij moeten ze ook nog mantelzorger zijn? Hoe komt het toch dat er steeds meer jongeren oververmoeid raken en in een depressie belanden.
    Ze mogen niet meer genieten van het uitgaansbestaan omdat dit veelal te duur is, wie zorgt er dus voor dat de kinderen in een isolement terecht komen? Wij als ouders of de overheid.
    Wil je op zoek om een baan te vinden omdat je man het alleen moet verdienen en ook twee kapotte knieën heeft en je kunt een opleiding niet betalen omdat je twee kinderen hebt die Mbo'ers zijn en je niet nog een Mbo'er kunt onderhouden, dan wordt je verteld ,,mevrouw het potje is leeg, ga maar vrijwilligerswerk doen". We hebben ons eigen bedrijf op moeten geven omdat ik chronisch ziek ben (zonder een invalide uitkering), en we hebben tevens ons huis al 5 jaar te koop staan, en hebben hem zelfs al meer dan 75000 euro laten zakken. De overheid stelt wel hele hoge eisen aan chronisch zieke mensen die in hun ogen niet geschikt zijn om te leven in deze maatschappij. Maar wij zijn er wel en betalen net als elke nette Nederlander onze vaste lasten.

  • Roos zei:

    Schoonouder, 86 jaar, kregen gisteren een brief van de gemeente.
    Per januari 2015 is huishoudelijke zorg categorie 1 "afgeschaft"

    U zal de zorg zelf moeten regelen en betalen.....

    Aanvraag 3-wieler afgewezen
    Tax-bus afgewezen.
    Parkeerkaart voor de deur....liever niet-word overwogen.

    En nu ook geen huishoudelijke zorg meer terwijl hun gezondheid zo broos is.
    De kinderen die in de buurtwonen:
    Zoon 1 62 jaar heeft gezin van zijn dochter in huis genomen omdat ze kanker heeft.
    Zoon 2 arbeidsongeschikt, ziek, met 2 gehandicapte kinderen en ziek vrouw.

    Ik zie geen oplossing.
    Ik zie een zwarte toekomst voor deze mensen.

  • Helena Delissen zei:

    Als de nieuwe wet in gaat treden in jan 2015, zal de werkloosheid wederom stijgen.
    Huishoudens zullen vervuilen en de verzorgende worden zieker en ongelukkiger dan zij al zijn: Dit omdat vele hulpbehoevende met een modaal inkomen geen volledig salaris kunnen betalen aan hun huis/thuishulp.

    Een van tevoren openbare berekening naar de cliënten toe zou op dit moment op zijn plaats zijn. Van vage inlichtingen worden hulpbehoeftigen alleen maar onrustig.

    Actie! Collectief hulp weigeren is misschien wel een optie. Kan elke hulpverlenende instantie hun deuren sluiten en blijven vele miljoenen euro.s in de staatskas.

    Helena

  • Greetsche zei:

    Ga geen vrijwilligerswerk doen!!!! Volgens het U.V.W.kan dat overgenomen worden door betaalde krachten.Dus geen koffie schenken,Geen Barhulp enzv.Als je vrijwilligerswerk wilt doen gedraag je of je op bezoek komt.Dus een op een begeleiding en doe niks wat de verpleging moet doen keihard.Zeg nooit dat je iemand hebt die je helpt(in een gunstig geval) Ga niet naar de dank je wel avonden( kan de gemeente zich weer mooi op de borst kloppen) en noteer misstanden.en geef t door.

  • Deana zei:

    Rond uit schandalig hoe wij hier met hulpbehoevende mensen omgaan. En schandalig dat de tweede kamer er mee akkoord gaat. Maar ja het zijn topmensen met een topsalaris die dit bedenken. Zij kunnen zich alle hulp permitteren die hun ouders of zij zelf nodig hebben of niet (hun eigen keus) Kijk maar naar het programma voor jaren terug "Hoe schoon is mijn huis" Studenten die studeren voor een topfunctie en om komen in de rotzooi omdat zij van poetsen geen kaas hebben gegeten of te druk zijn met andere dingen zoals feesten of leren. De tweede kamer moet eens wat vaker naar buiten gaan en bij de gewone man (die niet met een topfunctie zijn afgestudeerd) die er graag netjes bij willen zitten (want dat is het enige wat zij hebben, en hun veel plezier geeft). eens aankloppen. Dan weten zij gelijk wat er zich afspeelt bij de meeste (modale inkomens)mensen. De tweede kamer ziet niet in dat de meeste gezinnen met hun tweeën MOETEN werken en er voor hun kinderen en het huishouden moeten zorgen, en dan mogen zij s'avonds ook nog een uurtje naar vader of moeder gaan voor te strijken, zuigen enz. Of de hulpbehoevende mensen mogen naar buren toe gaan en vragen of zij hun komen helpen (hoe vernederend is dit) om dan te horen dat zij ook druk met werk, gezin en huishouden zijn. Er zijn mensen die best een keer een uurtje willen helpen, maar niet VERPLICHT elke week. Dan zijn deze mensen binnen de kortste keren overspannen als zij ook nog eens uren hulp moeten bieden aan ouder(s) of buren. Kost dit niet veel meer geld? En de hulpbehoevende mensen zijn niet gebaat met eens af en toe een uurtje hulp. Krijgen we dadelijk een nieuw programma?..... De tweede kamer nodig ik uit hoe je een huishouden draaiende houd op 2 a 3 uur PER WEEK. Doen zij dit ook zo snel bij hun thuis? Want dan doe ik schijnbaar al jaren iets fout ook al helpt de hulpbehoevende zelf nog mee. De hulpbehoevende mensen krijgen vaker alleen hulp voor de keuken, woon-, bad- en eigen slaapkamer dit is al een race tegen de klok en dadelijk misschien nog maar de helft van de eerdere uren. En dan moeten wij niet over de ramen, keukenkasten, logeerkamer enz gaan praten. Terwijl het vaker bij hulpbehoevende mensen vuiler word door o.a. meer geknoei omdat mensen het niet meer goed zien of niet meer (goed)zelf kunnen opruimen.De hulpbehoevende mensen zitten er vaker al niet meer zo netjes bij, wat al frustrerend is voor deze mensen en ook voor de thuishulp. Erg jammer dat de tweede kamer wel geld in Griekenland en de bank steekt maar niet in hulpbehoevende mensen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.