1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Geen sigaretten en alcohol meer voor zwangeren

15 Reacties

3601676710_d127e3c633_o Foto: Flickr/Remko van Dokkum (CC)

Roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap is zo schadelijk voor een ongeboren baby dat dit door de wet verboden moet worden. Dit staat in een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dat gisteren openbaar is geworden.

De Raad wil dit gaan controleren door kinderen voor hun geboorte al onder toezicht te plaatsen. Jeugdhulpverleners moeten degene worden die dit gaan controleren en zij moeten het dus signaleren als er sprake is van drugs, alcohol of sigaretten. Als dan blijkt dat de moeder die verslavende middelen inderdaad gebruikt, wordt zij verplicht af te kicken of de middelen te laten staan. Er zou dan expliciet in de wet komen te staan dat kinderen ook voor hun geboorte al beschermd dienen te worden tegen hun moeder. “Ieder jaar worden er nog vijfhonderd baby's geboren met het foetaal alcohol syndroom”, zegt Sonja de Pauw Gerlings, kinderrechter en lid van de RSJ tegen de Volkskrant. “Dat is heel akelig. Het zijn er vijfhonderd te veel. Of denk aan medicijnverslaving. Er zijn kinderen die ernstig verslaafd worden geboren. Heel zielig”.

Dit advies komt, volgens de Raad, voort uit de groeiende kennis over de gevaren van alcohol, drugs en sigaretten tijdens de zwangerschap. Daarom vindt zij het nodig om in te grijpen, zelfs als dit in gaat tegen de wil van de moeder. De Raad acht dan de gezondheid van de foetus van groter belang dan de (on)wil van de moeder. Als de moeder toch weigert, kan zij een dwangsom of gevangenisstraf opgelegd krijgen. In het ergste geval kan de baby zelfs uit huis worden geplaatst.Ook nu worden er al ongeboren baby’s onder toezicht geplaatst, maar omdat dit nog niet vastgelegd is in de wet, duurt dit vaak erg lang.

Wat vind jij ervan als dit verbod zou worden ingevoerd?

15 Reacties

  • gwehkamp zei:

    Het principe is sympathiek,maar de praktijk is veel weerbarstiger. Het gevaar is het grootste aan het begin van de zwangerschap. Dus op het moment, dat mevrouw zelf amper weet, dat zij zwanger is en er geen jeugdhulpverleners in de buurt zijn, die dus ook niets kan signaleren.
    Van wie het wel weet, de arts, wordt niets gevraagd. Dit is de zoveelste maal, dat jeugdzorg wordt opgezadeld met verantwoordelijkheden, die zij niet kunnen dragen.
    Kwalijk is, dat deze (ex)kinderrechters dat heel goed weten. zij komen daarmee op het moment, dat drang in verklaard is en dwang uit. Dus minder kinderrechters i.p.v. meer.

  • AvanBreeschoten zei:

    Goed werk !!

  • Alice zei:

    De vaders blijven buiten schot. Dat terwijl meeroken ook enorm schadelijk is. Gewoon het hele roken verbieden. Wel zo makkelijk. In een provincie in Australië mogen kinderen die vanaf 2000 zijn geboren nooit sigaretten kopen. Zo kweek je een rookvrije generatie.

  • cora zei:

    Als iemand zwaar verslaafd is aan drugs of alcohol is dat vaak wel bekend en/of merkt je het wel aan de persoon, maar hoe wil je gaan controleren of iemand thuis rookt en/of drinkt???
    Populistisch geroep zonder effect!!!!

  • Jet zei:

    Sorry hoor maar niet te controleren! Mensen die zwaar verslaafd zijn zijn meestal wel bekend maar er zijn genoeg mensen die (teveel) drinken terwijl niemand dat echt in de gaten heeft.

    Eigenlijk net zo zinloos als mensen gaan bestraffen die hun kind een tik geven; je kunt beter hulp bieden dan straf, behalve waar er geen verbetering optreedt, daar zou je hulp kunnen verplichten.
    De ergste gevallen gaan als reactie onder de radar zitten!

  • Marinka zei:

    Het is mooi dat het belang van de zwangerschap en de gezondheid van een embryo in de aandacht komt. Hoe het gebeurt is wel erg eenzijdig; hoe zit het met de hormoonverstorende stoffen die weer buiten dit verhaal worden gehouden maar heel schadelijk voor ontwikkelend hersentjes zijn? En waarom wordt roken er bij genoemd terwijl in het verhaal alcohol en medicijnen als de grootste boosdoeners genoemd worden? In de reacties die ik gelezen heb zijn ook al iemand die alleen roken benadrukken en niet de andere 2 terwijl die de hele maatschappij veel ellende en geld kosten.
    Is het niet beter meer geld en energie te steken in betere voorlichting/begeleiding en volledige informatie voordat vrouwen/meisjes zwanger worden? Er gaat al de nodige tijd overheen voordat een vrouw weet of ze zwanger is en dan is het veel lastiger bepaalde gewoontes/verslavingen te overwinnen. Dit controleren achteraf door jeugdhulpverlening die nu al de overbelast zijn met 'al geboren kinderen met problemen' lijkt mij zoals alles nu geregeld is niet echt een oplossing.

  • Ly zei:

    Niemand die nog meld dat ze zwanger is straks. Eenmaal in de molen van de zogenaamde jeugdbeschermers en je komt er nooit meer uit. Daar worden ze namelijk voor betaald. Per kindje een flinke som duiten.

    Maar dat terzijde.

    Hoe gaat het straks met de aanstaande moeders die op advies van de huisarts vooral nu niet moeten stoppen met roken omdat de stress die dat oplevert vele malen slechter is voor moeder en kind?

    Wat een bemoeizieke maatschappij wordt dit. Iedereen is bezig met het wijzende vingertje. Waar is het belang van de eigen verantwoordelijkheid?

    En waar houdt het op?
    Energiedrankjes? Vegetarisch eten? Verplicht een keer per week vis? Geen snack uit de muur? Oh en geen brie natuurlijk of lever, stel je voor!

    Alles met "te" ervoor is slecht. Hoe simpel kan het zijn en hoe moeilijk wil je het maken?

  • madeleine zei:

    En wat betreft vaders die regelmatig alcohol nuttigen en dan een kind verwekken, welke gevolgen heeft dat op de sperma en dus op een eventuele vrucht?
    Voortaan dus beiden volkomen rook en drank vrij voor enige tijd, voor een kind verwekt mag worden. Geen enkele vorm van medicatie, tenzij voor 200% duidelijk is dat het geen enkele invloed kan hebben op een komende zwangerschap. Welk jong stel wil er dan ooit nog een kind, met de risicoos dat je toch een feestje ergens hebt en je een drankje drinkt of de rook van de barbeque in ademt. Over uitlaatgas nog maar te zwijgen. Nederland op zijn allersmalst.

  • Alida zei:

    Nadat ik de voorgaande reacties heb gelezen zie ik heel wat bezwaren en moeilijkheden genoemd. Graag wil ik er daar een paar nog even beschijnen met mijn lichtje. De jeugdbeschermers zijn reeds overbelast .... dat mag een feit zijn natuurlijk. De werkdruk bij deze mensen ligt erg hoog en zij hebben een beroep dat ook nog eens risico's draagt om nog maar te zwijgen van de stress. Ook las ik ergens iets over het eigen verantwoordelijk zijn. Als we kijken naar het stuk dat wij vanuit de overheid 'moeten' is zorgen dat we voldoende inkomen hebben en dat wij daarin een eigen verantwoordelijkheid hebben ......? Natuurlijk wil iedereen in een uitkering zitten???? (Maar dat terzijde) Daarin worden we onder druk gezet met het eigen verantwoordelijk zijn.
    Dan volgen er aan de andere kant zoveel maatregelen/regeltjes en wetten die ons betuttelen als of de volwassenen nog peuters zijn die nog geen gevaar kennen.
    Als ik met mijn kinderen (13 en 14)over verslavende middelen spreek dan merk ik dat zij daar heel veel over weten. Welke uitwerking de verschillende verslavende stoffen hebben op hun eigen lichaam, zowel de positieve als de negatieve. Daar dan op voort bordurend kan ik ook met ze praten over hun toekomst met of zonder deze middelen. Beide kinderen zeggen dat ze de nadelige effecten best eng vinden (sommige positieve trouwens ook), maar dat ze niet kunnen en willen beloven er niet mee te experimenteren. Dat gesprek heeft ook weleens geleid tot de toekomst mbt het krijgen van kinderen ...... ze zien daarvan dan wel de risico's (best knap trouwens voor 2 jongens van die leeftijd). Ze denken er over na maar ben bang dat het daarbij zal blijven.
    Als ik dan voor mezelf verder ga kijken voor het geval dat ze toch verslaafd raken (wat door hun psychiatrische stoornis een grote kans heeft) dan zie ik dat er in het stuk hulpverlening daarin grote hiaten zitten. (Net als in veel andere onderdelen van zorg/hulpverlening).
    Zo ben ik ook van mening dat een opgelegde behandeling of afkickprogramma niet de manier is. O.a. door de stress die dat oplevert, maar ook omdat als iemand niet wil het ook niet zal lukken en is de kans dat het na die periode van afkicken een terugval komt erg groot.
    Nee, denk ook niet dat er dan nog veel mensen van de daken willen schreeuwen dat zij in blijde verwachting zijn ........ oeps jeugdbescherming zou weleens....... En aangezien die niet bepaald een goed imago heeft ..... (Heb persoonlijk geen slechte ervaring met jeugdbescherming, mijn kinderen staan ook onder toezicht maar niet ivm verslaving of mishandeling).
    JA het is vreselijk dat kinderen door het gebruik van verslavende middelen door hun ouders een 'afwijking' hebben bij de geboorte.
    Kijk dan ook eens hoeveel kinderen er worden geboren met een 'afwijking' waarvan de oorzaak niet voldoende bekend is en vooral nog over wordt gespeculeerd ...... ook dat is schrikbarend en verschrikkelijk, vooral als beide ouders wel van al die verslavende middelen af zijn gebleven en netjes gezond leven!!!!
    NEDERLAND wordt op deze manier een land waar je in een bepaalde richting moet lopen ...... een land waar je geen mening meer kan vormen over wat jij zelf met je toekomst wil.
    Laat onze regering eens gaan kijken hoe zij de burgers meer vrijheden en minder stress kunnen bezorgen en een zorg/hulpverlening die sluitend kan zijn voor ieder persoon. Ik denk dat er dan ook minder verslaafden zullen zijn. In mijn ervaring grijpen mensen naar verslavende middelen in traumatische en stressvolle situaties. Misschien zijn al die betuttelende regeltjes dan wel heel wat minder nodig.

  • Erika zei:

    Je kunt niet alles bij wet regelen
    Daarbij wie en hoe gaat dat controleren?
    Dwang is niet de oplossing! Voorlichten!

  • Martine zei:

    WTF. En what about het aborteren van ongeboren kinderen dan? Het uit elkaar rukken van de ledematen van de foetus is dus toegestaan, maar roken of drinken als je zwanger bent niet? Beetje raar... Meten met twee maten noem ik dat!

  • gwehkamp zei:

    P.s.: Minder kinderrechters is geen wens van mij, maar de vaststelling, dat het beleid erop gericht is, dat er steeds minder aan kinderrechters wordt voorgelegd als gevolg van overheid/bezuinigingsbeleid. Uitvoering van het advies betekent meer werk voor kinderrechters.

  • ron zei:

    ik lees veel zaken waar de verantwoordelijkheid van de a.s moeder en de a.s vader niet wordt genoemd.


    Alle verantwoordelijkheid wordt al snel gelegd naar de hulpverlening, de overheid.

    Dit zie ik niet alleen in deze situatie.
    De verantwoordelijkheid van veel volwassenen laat te wensen over op vele gebieden.
    Van uit mijn professionele ervaring kan ik u zeggen dat roken en drinken per definitie schade toebrengt aan de ongeboren vrucht.
    Het aansprakelijk stellen van de ouders als er later geconstateerd wordt dat problemen bij kinderen veroorzaakt zijn geworden door roken en drinken is hier geheel op zijn plaats

  • madeleine zei:

    Als ik zie in de zorg hoeveel mensen al te kampen hebben van de bijwerkingen van medicijnen, en de veranderingen van merken vanwege bezuinigingen, met alle nadelige effecten dan verwonder ik me erover dat ze daar niet beter naar kijken, en de a.s. ouders die tegenwoordig BEWUST kiezen voor een zwangerschap, dankzij alle anticonceptie die er op de markt is, dus ook heel goed in staat geacht horen te worden om hun eigen verantwoording tegenover hun a.s. kind te dragen.
    Of worden we nu nog steeds gezien als een paar domme, onopgeleide pubers die vader en moedertje proberen te spelen?
    Nederland wordt meer en meer een politiestaat, inplaats van een democratie.
    Misschien goed voor de werkeloosheid, zwangerschaps politie.

  • ron zei:

    Madeleine:

    Je hebt in principe helemaal gelijk.
    Echter, er zijn erg veel zaken die een andere meer humane aanpak zouden moeten hebben.
    Wanneer wij met zijn allen het geld, wat in te top van de piramide staat, zo houden dan zal alles maar dan ook alles hieraan ondergeschikt worden gemaakt.
    Ik wil hiermee zeggen dat wanneer aankomende ouders zaken ondernemen die een gezonde toekomst van hun kind in de weg staat in geldtermen moeten worden aangepakt.
    De samenleving kan een ongezonde situatie met hun kind ontstaan door hun eigen gedrag als drinken en roken financieel niet meer opbrengen.
    En, laten we er niet om liegen erg veel aankomende ouders drinken en roken tijdens de zwangerschapsperiode.
    Het blijft in alle opzichten hun eigen verantwoordelijkheid die ze schijnbaar dan toch niet willen en of kunnen nemen.
    Deze discussie was er dan niet geweest

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.