1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Chronisch zieken gaan er financieel flink op achteruit

25 Reacties

werkdruk thuiszorgVanaf 1 januari zullen veel chronisch zieken en gehandicapten financieel geraakt worden door de afschaffing van meerdere compensatieregelingen. 1,3 miljard euro zal het Rijk erdoor bezuinigen, maar gedupeerden gaan er daardoor wel 395 tot 1.916 euro per jaar op achteruit. Het Nibud heeft dit berekend in opdracht van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG.

Hoewel de bezuiniging op thuiszorg, waar wij eerder over schreven, zeer waarschijnlijk wordt geschrapt, worden chronisch zieken en gehandicapten wel door een andere bezuiniging getroffen. De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verdwijnt helemaal. Ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten en de korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo verdwijnen de komende jaren.

Maak je als stel in de bijstand veel zorgkosten, dan ga je er jaarlijks netto 1.031 euro op achteruit. Een WIA-uitkering en alleenstaand? dan zul je 1.486 euro minder krijgen per jaar. Een chronisch zieke of gehandicapte Wajonger die in een zorginstelling woont, zou er maar liefst 1.916 euro op achteruit gaan. Dit laatste ging zelfs staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te ver. Dinsdagavond schreef hij aan de Tweede Kamer dat gemeenten 706 miljoen euro krijgen voor het bieden van maatwerk aan chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen. Voor mensen die in een instelling wonen, wordt 248 miljoen euro vrijgemaakt.

Zal dit vrijgemaakte geld wel bij de juiste personen terecht terechtkomen? De CG-Raad maakt zich hier zorgen om, aangezien gemeenten zelf kunnen beslissen waar zij het aan uitgeven, zolang dit maar binnen het ‘sociale domein’ gebeurt. Daarnaast klinkt er geluid uit de hoek van de goed verdienende chronisch zieken. Zij geven aan de compensatieregelingen niet nodig te hebben. Zou het niet beter zijn om te kijken naar het inkomen, waardoor de vergoeding alleen nog gaat naar diegenen die het hard nodig hebben?

25 Reacties

  • agrimony zei:

    Ik ben een chronisch zieke alleenstaande moeder. De overheid gaat mij op twee fronten korten....hoe ga ik dat financieel bolwerken ?
    Maak me grote zorgen. Kan nu al amper het hoofd boven water houden en dat terwijl ik erg goed met geld om kan gaan. Nooit het gevoel gehad te hebben dat ik tekort kom en nooit rood gestaan. Maar nu is dat ene ander verhaal.

  • Marianne zei:

    Ik ben ook een chronische zieke alleenstaande moeder met een zoon van 17 jaar.
    Ook ik word volgend jaar flink gekort.
    Het kind gebonden budget valt weg, kinderbijslag gaat naar beneden.
    Mijn zoon word volgend jaar 18 en krijgt dan helemaal geen kinderbijslag meer.
    Wat kan je dan nog voor je kind betekenen?
    Helemaal niks meer.
    Werken voor hem zit er ook nog niet in, vanwege zijn geestelijke beperking.
    Weet echt niet hoe ik me volgend jaar moet redden met een bijstandsuitkering,

  • asjemenou zei:

    In het verleden kreeg ik altijd voor meer dan € 400,= per maand terug vanwege zorgkosten, het laatste jaar minder dan de helft door al doorgevoerde veranderingen nu wordt het dus afwachten! Maar ik heb ook minder kosten nu door de afgelopen jaren betere WMO. Afwachten wat de WMO nu gaat doen.
    Maar ik heb drie maal eerder meegemaakt langere tijd noch geld in de portemonnee, noch op de bank te hebben en ik ben er nog ;-).
    Droog brood eet ik al jaren uit vrije keuze en vind ik lekker, dus da's oké, maar daar valt dan ook niet meer op te bezuinigen. Bezuinigen kan in dit huishouden nergens op, aangezien ik superzuinig leef. We zien het dus wel.

  • Hilde zei:

    Ik ben een alleenstaande moeder met vier chronisch zieke kinderen. Ik betaal nu al 150 euro bij aan medicatiekosten. Ook het vervoer naar ziekenhuizen ed kost me tot in de meerdere honderden euros per jaar. door de tog kon ik dit iets compenseren. Ik zal straks de kinderen niet meer de zorg kunnen geven die ze nodig hebben. Ik moest vandaag al een controle afspraak afbellen omdat er geen geld meer was voor benzine, omdat er 500 euro aan medicatiekosten was afgeschreven. Ok ik krijg er 350 van terug, maar ja het moet wel worden voorgeschoten.

  • Hilde zei:

    en met 150 bedoel ik 150 euro per maand dan he voor medicatie die voor bepaalde aandoeningen niet worden vergoed.

  • wil zei:

    Mijn dochter is zwaar gehandicapt, heeft een wao voor 32 uur,(zij is n.l. in september ziek geworden en heeft dus geen vol jaar gewerkt, vandaar die 32 uur) zij heeft een korting op de eigen bijdrage awbz, krijgt van het cak en uwv de tegemoetkoming in ratio dus niet max, ze heeft huursubsidie en tegemoetkoming zorgkosten (ziekenfonds), deze 2 laatsten zijn inkomens afhankelijk, en ze mag specifieke zorgkosten aftrekken. Nu op een rijtje wat dat betekent.

    In 2014 1. geen korting op de eigen bijdrage
    2. geen tegemoetkoming cak en uwv
    3. geen aftrek specifieke zorgkosten
    gevolg 4. lagere of geen huursubsidie meer
    5. lagere of geen tegemoetkoming zorgkosten

    Nu mag de gemeente gaan kijken wie het nodig heeft. Onze gemeente heeft de tegemoetkoming in vervoerskosten totaal geschrapt (er moet n.l. een nieuw stadhuis komen) Deze gemeente wijst een aanvraag om kwijtschelding gemeentelijke belastingen af omdat mijn dochter een tegemoetkoming zorgkosten krijgt want daarvan kan ze mooi deze gemeentelijke belasting betalen vinden zij, daar is het volgens mij niet voor bedoelt. Nu denken ze in den haag dat de gemeente dan de mensen gaat compenseren, ik dacht het niet ze worden alleen nog maar verder uitgeknepen.

    Mijn dochter kan de rest van haar leven opgesloten zitten in haar flat en op een houtje gaan zitten bijten, want geld voor een fatsoenlijke maaltijd zit er dan niet meer in.

    Wat zorgen we toch weer goed voor onze gehandicapte/chronische zieke medemens.

    Ga jullie schamen daar in Den Haag.

  • marco zei:

    Als dit zo doorgaat gaan velen regelrecht de armoede in dankzij onze regering en we kunnen ook niet massaal naar de voedselbanken gaan omdat ze gewoon te weinig voedsel krijgen(in een rijk land begrijp u het?)van supermarkten en vooral vanwege den haag ja weer zijn zij het die het veroorzaken vanwege dat zij het niet willen erkennen dat hier armoede heerst krijgen alle voedselbanken in nederland geen subsidie.Wel zoveel geld lenen aan griekenland maar vervolgens flink bezuinigen op ons eigen land knettergek zijn ze.Maar we zeuren en zeiken wel maar we protesteren maar niet meer hier in nederland wat is er met dit land aan de hand.Dat lukraak bezuinigen steeds daar gaat de economie juist door naar de klote sorry maar ik ben gewoon tegen dat asociale beleid van de regering en ze schamen zich helemaal daar niet in den haag dat blijkt wel want ze gaan er vrolijk mee door wil.Ze weten wel wat ze doen maar ze zijn het land kapot aan het bezuinigen en alles word steeds duurder en zullen velen de huur niet meer kunnen betalen als ik wil moet geloven zal ik binnenkort met een kartonnen doos onder een brug moeten gaan slapen dankzij den haag

  • Nathalie zei:

    Dit kan toch allemaal niet?
    Ik heb ook 100% Wao ,al jaren.Alleenstaande ouder,die dus ook te maken krijgt met al die dingen die weg gaan vallen.
    Mijn zoon is autistisch ,mijn dochter woont nog thuis omdat ze een eigen huisje niet eens kan betalen,maar ze wordt wel geacht voor zich zelf te zorgen(voor haar krijg ik niets meer)Ze heeft heel weing inkomen om genoeg mee te kunnen betalen.Maar,ik mag haar niet meer mee rekenen.
    Voor mijn zoon is het budget ook al enorm om laag gegaan,zelfs op school is er minder geld voor begeleiding.
    Ik kan van mijn inkomen nu net rond komen,krap maar goed te doen.

    Net die beetjes extra heb je zo hard nodig,nu willen ze dat ook af nemen?
    Hoe ga ik dan straks mijn huur betalen?Waar moet ik geld vandaan halen om mijn zoon te kleden?etc.etc.....

    Moet opeens denken aan een zin die Balkenende een tijd geleden zei"Gelukkig zijn er voedselbanken in Nederland"Gelukkig?...Die zouden er helemaal niet moeten zijn....en dan nog,de voedselbanken moeten zelfs bezuinigen.....Koekkoek...

  • Nathalie zei:

    Daar naast maak ik mij zorgen als mijn zoon straks naar de middelbare school gaat.Is er dan nog wel hulp voor hem...
    Wordt hij zo in het diepe gegooid ?

    Wat moet er dan van terecht komen?

    Geld om zelf hulp te kopen zit er dan al helemaal niet meer in.

  • Paul Stolwijk zei:

    Ik krijg tegemoetkoming in de zorgkosten vanwege gebitsproblemen: dure behandelingen waarvan ik de kosten met toestemming van de belastingen ( paradontis is door de belasting erkend als chronische ziekte ) af mag trekken omdat ik last heb gehad van ernstige paradontitis.
    Ik vecht voorbehoud van mijn gebit maar ik zie er van komen dat ik gedwongen een kunstgebit moet nemen. Ik heb al tegen mijn behandelaars gezegd dat ze en masse een brief naar deze idiote regering moeten sturen.
    Van de VVD weten we welke koers deze partij vaart maar van de Pv.d.A niet. In plaats van Partij van de Arbeid is de PvdA een Partij van de Arrogantie geworden !
    Ik merk in mijn portemonnee dat het leven duur is geworden. Vaker in rood gestaan maar red het om van een tientje per week te leven.
    Vind je het gek dat afgelopen jaar het aantal zelfmoorden met 200 doden is toegenomen?
    Dit kabinet is een GODDELOOS kabinet want ze ontneemt mensen die hard werken en eerlijk leven alle perspectief op een hoopvolle toekomst.
    Daar waar geen hoop meer is is God afwezig!

  • tamara Aalbregt zei:

    wat zijn jullie aan het doen ons kapot te maken
    wij kunnen hier ook niks aan doen
    dat wij Chronisch zieke hebben
    help ons gewoon

  • Marieke Visser zei:

    Ik heb een zoon die meervoudig gehandicapt is en 17 jaar is.
    Ik heb een dochter die authisme heeft. Ze zitten allebei op een
    speciale school. Ik probeer mijn zoon zo zelfstandig mogelijk te maken. Toch vind ik het heel belangrijk dat hij straks opzich zelf
    gaat wonen. Dit wil ik omdat hij dan later als ik er niet meer ben
    zelfstandiger is. Als de Wajong uitkering nog lager wordt krijg
    je het risico dat ouders hun kinderen thuis houden. Door zijn handicap
    zit hij op een hele hoge verzekering. Hij houdt al bijna niks over dan. We zullen nu al bij moeten springen. Ik vraag mij af hoe alleenstaande moeders met gehandicapte kinderen dit moeten bolwerken.
    Daarbij val ikzelf ook onder de chronische zieken.
    De mensen die in de politiek zitten weten absoluut niet wat ziekte is'
    laat staan dat ze geconfronteerd worden met elke dag pijn.

  • Kees zei:

    Telkens weer laat dit kabinet proefballonnetjes op en trekt ze vervolgens gedeeltelijk in. MAAR INLEVEREN MOETEN WE !!! Want gedeeltelijk gaan ze door.
    Ik (het) moe.
    Keer op keer wordt ik de dupe omdat ik chronisch ziek ben. Ik heb een Wajong uitkering deze gaat waarschijnlijk weg (van de 230.000 mogen er nog maar 40.000 overblijven) omdat mijn uitkering meer is dan 100% van de bijstandsnorm (wegens een belasting voordeel bij de Wajong) krijg ik in de gemeente waar ik woon geen tegemoetkomingen en kwijtscheldingen zoals andere die in de bijstand zitten. Daardoor heb ik onder de streep minder inkomen als iemand in de bijstand. In omringende gemeente krijgen mensen met 120% van de bijstandsnorm nog wel tegemoetkomingen en kwijtscheldingen van de gemeente. Dit lokaal beleid is volgens mij in strijd met art. 1 van de grondwet, “(gelijkheidsbeginsel) discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht OF OP WELKE GROND DAN OOK is niet toegestaan (discriminatieverbod)”. Op gemeentelijk niveau mag het dus wel. Niemand die hier iets aan doet of een proef proces aanspant. En nu willen ze vanuit Den Haag nog meer naar de gemeentes delegeren, dus nog meer willekeur en in mijn gemeente mensen die niets meer krijgen. Maar wel een nieuw gemeentehuis bouwen.
    Doordat mijn moeder is overleden twee en een half jaar geleden heb ik een kleine erfenis gehad. Ik kwam daarmee (samen met het bedrag dat ik probeer te sparen voor noodgevallen) boven de norm van de +/- 5.500 euro die je mag hebben om bijzonder bijstand te mogen ontvangen. Van dat bedrag heb ik praktische dingen aan kunnen schaffen die ik voor mijn gezondheid nodig had, denk daarbij aan o.a. een senioren bed, dus het geld was snel weg. Maar ik kan al die tijd geen beroep doen op de bijzonder bijstand omdat de belastingdienst de dingen ( na 2.5 jaar) niet op een rij kan krijgen hierdoor ben ik aan medicatie die ik nu zelf moet betalen en eigen bijdragen WMO en nog enkele dingen meer dan €200,- per maand kwijt. En nu willen ze vanuit Den Haag nog meer !!! ik ben op. Al lang kan ik niet meer mee draaien in de maatschappij. Ik kan wat ik ontvang vegeteren, naar buiten kijken, maar niet leven. Ik kan de schuldsanering in als het zo doorgaat. Of mijn toevlucht gaan zoeken in de criminaliteit. Den Haag bedankt!!!
    Je kunt de menselijkheid van een maatschappij aflezen aan hoe ze met de zwakste schakel omgaan.

  • Lex Fauser zei:

    Ik kan na het lezen van jullie verhalen en situaties eigenlijk niets meer aan toevoegen hoe ongelooflijk discriminerend Den Haag bezig is!!!!
    Ook ik ben chronisch ziek en moet van een (gewone!) WWB-uitkering per maand zien rondkomen.
    Daarnaast moet ik ook medicijnen voor mijn chronische ziekte betalen die NIET vergoed worden.
    En DAT terwijl ik een Plus Aanvullende Verzekering heb?!
    Wat als ik straks deze kosten NIET meer kan terugkrijgen van de Belasting??
    Wat als straks de tegemoetkoming voor chronische zieken en gehandicapten afgeschaft wordt??
    Tjonge, jonge, ik begrijp echt niet wat ze daar in Den Haag bezielt??
    Ik heb eigenlijk dit zeer grote probleem in dit klote land (want zo voelt dat voor mij inmiddels en helaas!) allang aan zien komen, en heb NOOIT geloofd in de gedeelde macht van de PvdA met de VVD of CDA.
    De hele rechtse politiek vind ik één grote schijnheilige, egoïstische en discrimineerde kleren zooi!!!
    Laat minister Rutte eens ongelooflijk ernstig ziek worden en zijn baan daardoor kwijtraken.
    Eens zien wie er dan loopt te klagen......
    Het enige wat we NU moeten doen, vind ik, is met zijn ALLEN achter de SP staan en met hun hulp ACTIE VOEREN TEGEN Den Haag!!!
    KOM OP MENSEN, DOEN JULLIE MEE???
    En Rutte en uw naasten: WORDT WAKKER EN KIJK EENS HOE ARM ONS LAND ECHT IS!
    En WEES EENS MENSELIJK EN SOCIAAL!!
    Laat de RIJKEN onder onze bevolking (waaronder uw, minister Rutte) maar eens HET GOEDE VOORBEELD GEVEN, door geld af te geven aan diegenen die het ook ECHT NODIGHEBBEN EN VERDIENEN!!!
    En laat de gemeenten NIET bepalen wat ze met al het (extra?!) geld doen!!

  • Heleen zei:

    tegen mensen in de bijstand wil ik zeggen: -vergeet niet je langdurigheidstoeslag aan te vragen, dit krijg je niet automatisch.- En kijk bij je gemeente het handboek verstrekkingen bijzondere bijstand eens in om te kijken wat er nog wel mogelijk is.

  • Monique zei:

    We moeten pas ECHT gaan oppassen als ze de euthanasie wet gaan versoepelen voor chronisch zieken :-)) !!

    Ik ben 43 jaar en zit met een chronische ziekte al 20 jaar voor 80-100% in de WAO.
    Dat was 70% van het minumum loon toen, dus kreeg/krijg ik aanvulling tot bijstandsniveau vanuit het GAK, nu UWV.
    Inmiddels heb ik een zoon van 12 jaar met authisme en krijg ik geen alimentatie. Net als de mensen hierboven is het niet hebben van een toekomst nu veranderd in een toekomst vol financiele zorgen.

    BRAVO Den Haag,
    de Chronisch zieken hebben EINDELIJK WEER EEN TOEKOMST!
    Alleen is het zwarte gat wat jullie voor ons creeeren, niet echt wat wij bij een toekomst in gedachte hadden.
    OOOH zwarte gat, ik snap hem al!!
    Jullie willen proberen alle chronisch zieken te laten VERDWIJNEN!!


    POSITIEVE TIP TIP TIP TIP

    Ik koop al jaren al onze kleding en spullen op rommelmarkten, leger des heils, kringloopwinkel of op marktplaats.
    Extra vroeg je bed uit(slik) , dan ligt er veel voor weinig op de rommelmarkten en is het nog lekker rustig!! 2 a 3x per jaar sta ik zelf op vrijmarkten om weer te verkopen!...eigenlijk is het dan gewoon ruilen :-)

    Ga in Hoorn wonen!! Het voedselloket is daar SUPER!!
    maar helaas mag het maar voor 3 jaar!
    Van mijn tuin heb ik nu een moestuin gemaakt!

    De sterkste onder ons krijgen de zwaarste lasten!
    Was ik nu maar minder sterk!
    STERKTE en Suc6 allemaal!

  • Anneke zei:

    Is er iemand die weet welke gemeente er wel menselijk omgaat met deze financiële problemen. Die dus werkelijk het geld inzetten voor de (chronisch) zieken en beperkte medemensen?

    Ook ik ben 80-100% afgekeurd voor de Wia, 2 gehandicapte kinderen, geen alimentatie, eigen bijdrage voor medicatie en door mijn ziekteproblemen gelukkig ook eigen bjdrage AWBZ en GGZ. Daarnaast veel kosten aan benzine en parkeertickets bij algemene ziekenhuizen ivm mijn lichamelijke ziekte. Gelukkig mag je tegenwoordig ook je eigen aanpassingen in huis anpassen, want die kun je gewoon in een winkel kopen, en gelden dus niet meer als speciale voorzieningen..weet je wel hoe duur een scootmobiel is?Wat douchesteunen, een douchestoeltje, aangepast bestek, een rollater, etc. kost? Darnaast wordt ik helaas ook nog wel eens opgenomen, en niet iedereen wil (terecht) gratis de opvang van mijn kinderen op zich nemen. (Mijn overleden echtgenoot kan dit ook niet...lijkt me logisch). Daar we niet getrouwd waren en de kinderen niet erkend, dus ook geen wezentoeslag..

    Ik stel dus voor dat we massaal gaan verhuizen naar een gemeente die een ruimhartiger beleid heeft. Iemand een idee voor een gemeente die ruimhartig met ons kan omspringen?

  • pgb-er zei:

    ik vind dat er een wet moet komen dat zorggeld ALLEEN aan zorg besteed mag worden
    anders verdwijnt er nog meer in verkeerde zakken

  • johan1965 zei:

    Zo langzamer hand begin ik me steeds meer schuldig te voelen omdat ik chronisch ziek ben. Ligt dat aan mij of ligt het aan al die manieren waarop de regering telkens bij die groep aankomt? Ik besef dat werkende ook gepakt worden, maar die hebben nog een keuze en vaak iets meer wat op een leven lijkt. Maar wat als je afhankelijk van zorg bent en van de regelingen zodat je je rekeningen nog kan betalen?
    Iedereen heeft vaste lasten, maar er is een groep mensen wat ook meer vasten lasten hebben waar zijn zelf niets aan kunnen doen maar daar wel voor gestraft worden, althans zo voelt het!!

    Zelf voel ik me al een kostenpost voor de gemeenschap die niets heeft te bieden en wat kan ik daar zelf nog aan doen? Mee helpen om de zorgkosten omlaag te brengen? Nou daar zijn er duizenden mensen van te vinden die alle liever dood zijn dan leven, maar welke keuze hebben zij?

    Geen enkele, vrijwillig willen sterven en daarbij de kosten lager maken kan en mag niet met als gevolg dat mensen op een andere manier hun einde zoeken. Je zal maar enkel je zelf voor de trein werpen als een oplossing zien voor je ziekte, je bestaan en hoe onmogelijk het word om de kosten nog te betalen voor je chronische ziekte waarvoor je niet hebt gekozen!
    En stel dat je dat doet, dan is de gemeenschap nog kwaad omdat ze een paar uur vertraging hebben en zouden die mensen beseffen dat dat hun laatste keuze was?

    Nee, het is moeilijk voor te stellen maar wel de dagelijkse werkelijkheid en die nieuwe plannen waarin je mensen nog meer gaat straffen zal enkel mensen die hoek indrijven en je kan nu al meer zelfdodingen verwachten.
    Waarom kan Rutte en zijn bende wel mensen straffen, maar niet kijken naar de draagkracht van mensen? Zou hij kunnen voorstellen dat er steeds meer mensen liever aan hun einde komen? Nee, dat kan hij niet en waarom niet? De man zich totaal niet verplaatsen in mensen die niets hebben te besteden, net als mensen die naar dit land zijn gevlucht vanwege oorlogen in hun landen.

    Weken geleden werd bekend dat de laagste inkomens 1% koopkrachtverlies zou krijgen volgend jaar, op basis van wat is dat gebaseerd? Stel dat je in het beste geval maar 400 euro inlevert en dat 1% van je inkomen s, wat is je inkomen dan wel niet? 40.000 euro zou ik zeggen en welk mens heeft er 40.000 per jaar in de laagste inkomensgroepen? En dan hebben we het nog niet over huurverhoging, verlaging huurtoeslag, duurdere energie, water en andere vasten lasten.

    Ik zou zeggen dat we eerder bij 5% koopkrachtverlies zitten en wat zal het gevolg zijn als we 5% minder uit kunnen geven in winkels? Al die bezuinigingen gaan nog meer banen kosten en voor heel mensen een bestaan wat niet meer betaalbaar is en wat is dan je alternatief?

    Als dakloze de straat op, de bajes in omdat je de zorgpremie niet kan betalen inclusief de krankzinnige boete die je dan nog krijgt!!

    Wat is volgens Rutte het alternatief voor duizenden mensen? Springen voor een trein omdat je niet Fatsoenlijk mag sterven uit pure armoede en of een uitzichtloze bestaan met je ziekte?

    Zelf heb ik al een euthanasieverzoek lopen enkel omdat ik geen enkele toekomst heb met mijn chronische ziekteen enkel nog 2 mensen zie die via een PGB mij helpen. Haal die weg en je blijft alleen over, terwijl je jezelf al niet kan redden door je handicap!

    Ik besef nu al dat mijn wens een zinloze vraag is, maar wat is het alternatief? Voor een trein springen en daar duizenden mensen de dupe van maken en een aantal mensen psychisch slopen omdat zij de restjes mogen opruimen!! Wat zou Rutte tegen al die mensen willen zeggen en wat kan hij ze bieden voor een toekomst van de chronisch zieken en mensen zonder baan? Helemaal niets, meneer maakt zich meer zorgen over de hypotheekrente aftrek van mensen die op kosten van de staat in villa's wonen.

    Hoe durft de man de zorg te gebruiken om het weggooien van geld aan frauderende landen te bekostigen en sinds wanneer is de hypotheekrente aftrek belangrijker dan een menswaardig bestaan?

    Deze week hebben we op tv al kunnen zien dat er een toename is van zelfdodingen, ik voorspel dat we een explosie aan zelfdodingen gaan krijgen!! Rutte beweerd dat er bezuinigd moet worden, maar geven ze niet gewoon te veel uit aan luxe? Nog roepen dat er 6 miljard bezuinigd moet worden, terwijl er nu ook voor ruim 4 miljard aan een paar gevechtstoestellen worden uitgegeven.

    Het is maar wat je belangrijker voelt!!

    En hoe kan de PvdA hieraan meewerken als je kijkt naar hun oorsprong en voor welke groep mensen waar ze ooit voor opkwamen en waarvoor zij ooit een politieke partij zijn geworden?

    We hebben miljarden weggegeven aan landen die boel belazerde en op wie worden nu de kosten verhaald? Op die mensen die het minste hebben en daar zijn zelfs heel veel werkende mensen onder? Werken was ooit het motto en onder Henk Kamp is het moeten, maar hoe vreemd is het als je elke maand 7000 banen ziet verdwijnen? Nog 2 jaar en we hebben 1 miljoen werklozen, dat is nog eens een goede visie op een fantastische toekomst!!

    Nederland is ten zielen met dank aan de VVD en PvdA maar laten we het vorige kabinet niet vergeten met gedoogpartner de PVV en het CDA. De PVV heeft nu commentaar, maar had de macht om dit land de goede kant op te sturen maar ook zij lieten de bevolking in de steek en zij zijn verantwoordelijk voor dit kabinet. Als ze dat vorige kabinet niet hadden laten vallen dan zouden we nooit dit kabinet hebben gehad en waarvan nu wel duidelijk is dat dit de slechtste ooit is. Beiden noemen zich democraten en de PvdA zichzelf nog sociaal, nou ik zie het woord sociaal niet meer terug onder Samsom. Bij Greenpeace deed hij nog goede dingen, maar de keuze voor hem als leider ipv bv een man als Plasterk is de grootste fout ooit binnen de PvdA. Het is niet voor niets dat 2 PvdA kamerleden zijn opgestapt en zijn huwelijk naar de knoppen. Zelfs dat kon hij niet naar behoren invullen en was een wip met de persvoorlichtster ook een verkeerde keuze.

    Dit land is naar de knoppen en gelukkig de PvdA ook. Je zelf sociaal noemen en dan al deze bezuinigingen verdedigen heeft niets meer te maken met sociaal. Zij hebben meer met frauderende landen en frauderende VVD politici. De marktwerking onder Hoogervorst van de VVD zou een goede voor de patienten zijn, nou het tegendeel is wel duidelijk!!

    Wat heeft de politiek ooit bezield om zorg een bedrijfstak te maken waar het om winsten gaat, absurde inkomens en bonussen? Wie kan nu nog zeggen dat het daar niet meer omgaat en niet om de patient?

    Nederland is vanaf Balkenende een zinkende schip en het kabinet van nu heeft het enkel versneld!

    Oh ja ik kan niet wachten op de eerste JSF, kan ik zien waarom er enkel voordat al voor ruim 4 miljard word bezuinigd op de gezondheid van mensen!! Nu nog munitie en objecten om op te oefenen en ik denk dat er al heel wat mensen zijn die graag een object willen zijn!!

  • johan1965 zei:

    @ pgb-er.

    Die wet zal er niet komen en de vrijheid van mensen om de zorg in de vorm van een PGB zal eerder bij wet worden afgeschaft. Eigenlijk onbegrijpelijk, buiten dat je betere kwaliteit hebt als je via een PGB zelf zorg kan inkopen bespaart het ook nog velen dure gebouwen en duizenden managers die al die zorgaanbieders hebben.

    Maar nee in Nederland lijkt het juist vaak dat de duurste oplossing de oplossing is. Ik heb zelf een hulpmiddel aangevraagd voor vervoer en heb daarin gevraagd naar iets wat de goedkoopste oplossing was en dat zou ongeveer 700 euro zijn, maar wat beslist de gemeente? Meneer U moet verhuizen om in aanmerking te komen voor een scootmobiel die ook nog eens 5000 euro duurder is dan een fiets met trapondersteuning. Zelfs de verhuiskosten zouden dan betaald worden!!
    Vervolgens ga je zoeken naar een woning die ongeveer gelijk gaat worden aan de indicatie die gaat komen en wat word je huur dan? 60% van je inkomen en dan nog moet je verhuizen om mobiel te kunnen worden.

    Inmiddels is per 1 januari de PGB al een moeilijkere verhaal geworden en een indicatie gaat binnenkort nog moeilijker worden. En dat er dan duizenden banen verdwijnen is geen enkele zorg en dat mensen straks in eenzaamheid verdwijnen is nog een zorg minder.

    Nederland heeft altijd wat aan te merken op niet democratische landen, maar zou het beseffen hoe ziek ons eigen land is? Ben je chronisch ziek dan ben je een kostenpost waarop zelfs het laatste dubbeltje van je gestolen word. Werk je en heb je een laaginkomen, dan lijkt het vaak op een straf en heb je vaak nog minder te besteden. Heb je een villa met een hypotheek van 8 ton dan word dat aangemoedigd en is het iets wat blijkbaar geen luxe is op kosten van de belastingbetaler. Kijk op je kassabon van de supermarkt en je zal tot je verbazing zien dat wc papier als luxe word gezien.

    De vraag is, is dit alles nog logisch? Is het aanvaardbaar om van zieken een markt te maken waar het om winst maken gaat? En die winsten die worden gemaakt niet gewoon door ons zelf betaald en wat is daar nog logisch aan? De VVD heeft de marktwerking ingevoerd met het idee dat alles goedkoper zou worden door concurrentie, maar in feite hebben ze het gebruikt om juist winsten te maken, absurde salarissen normaal te maken en zelfs bonussen mogelijk gemaakt hoe slecht werk je ook hebt geleverd. Heb je hypotheekrenteaftrek boven de 5 ton, dan is het vergelijkbaar met geld verdienen en stelen uit de staatskas.

    En dan nu word het laatste stukje zorg straks nog van mensen afgenomen en word er niet eens gekeken wat straks het alternatief voor veel mensen word? PGB maakt het mogelijk om langer zelfstandig te wonen, maar straks zijn er straks weer meer bedden in instellingen nodig met een prijskaartje wat in 2 dagen duurder is dan via PGB voor een maand zorg hebben.

    Nederland is heel ziek, ziek van bemoeizucht van de overheid. De overheid heeft het gebruik om voor de duurste oplossingen te kiezen, liever een bed in een ziekenhuis of verzorgingsinstelling a 500 euro per dag dan een PGB of thuiszorg. De overheid heeft liever thuiszorginstellingen dan zelfstandigen die hun werk doen bij mensen met een PGB en zou men liever betalen voor al die dure kantoorpanden, managers en al die bedrijfsauto's? En over de kwaliteit tussen zorgaanbieders en zelfstandigen maat te zwijgen! Iemand in huren levert veel betere kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ja dan missen we al die managers banen en tenslotte moet je een baan hebben als je uit de landelijke politiek komt!!

    Jammer dat dit kabinet niet persoonlijk in discussie durft te gaan met mensen die afhankelijk zijn van zorg, ze zouden zich namelijk doodschamen en niet kunnen uitleggen waarom chronische zieken zo gestraft worden. En wat zouden ze kunnen als je aangeeft liever te sterven omdat je je zelf als een kostenpost ziet? Intussen praten ze je wel op een slinkse manier een schuldgevoel aan. En hoe zouden ze omgaan met de vraag waarom de gezondheid en zorg van de Nederlanders minder belangrijk lijkt dat frauderende landen met miljarden tekorten. En hoe zouden ze de aankoop van de JSF kunnen goedpraten terwijl er ter gelijke tijd 6 miljard word bezuinigd. Als wij boodschappen doen en kijken naar de kassabon dan zien we dat wc papier als luxe word gezien, ik zou de JSF luxe noemen als er goedkopere alternatieven zijn en waar bij medicijnen wel word gekozen voor het goedkoopste.

    Dit kabinet doet dingen die niet logisch zijn en nog meer geld kosten dan opleveren. Dit is dan ook met verre het slechtste kabinet ooit met dank aan de PVV die het vorige kabinet liet vallen met als gevolg dat we dit nu hebben. Mensen zien in de PVV de oplossing, maar laat de PVV dit land in deze positie hebben gebracht met dit kabinet!!

    Eigenlijk zijn mensen voor dit kabinet net garnalen, eerst flink afpellen en daarna vermorzelen!!

  • Sjani zei:

    Tja, ik heb al jaren het idee dat ik te veel geld krijg. Heb een Wajong uitkering. En ik heb een PBG.
    Van alle kanten hoor je dat er gekort gaat worden en ik ben bang dat de overheid niet kijkt naar de specifieke situaties.
    Even nadenken. Volgens mij krijg ik ieder jaar een tegemoetkoming Chronisch zieken en gehandicapten, maar de enige extra kosten die ik voor mijn idee maak door mijn handicap zijn 1 keer in de 3 jaar het verlengen van mijn rijbewijs met de hele heutemeteut eromheen.
    Ja je kunt de eigen bijdrage van de zorg noemen maar ik hoef nooit naar het ziekenhuis, de eigen bijdrage van het PGB is inkomensafhankelijk en is op te vangen met het niet te verantwoorden bedrag, in mijn geval dan, als je je hele PGB tot de laatste cent toe moet gebruiken natuurlijk niet.
    Ik heb ieder jaar geld over bij mijn PGB, als je een verlenging aanvraagt praten ze je extra PGB aan, sorry ik ben niet zwaar gehandicapt ik moet gewoon op mijzelf letten net als de meeste andere mensen.

    Waarom kijkt de overheid niet bij mensen zoals mij wat ze kunnen winnen aan te veel uitgekeerde bedragen in plaats van mensen die al krap zitten.

    Kost ze dat soms te veel geld?

  • Greetsche zei:

    Johan zelfdoding is geen oplossing.Ieder mens is waardevol.Dat het kabinet heeft gekozen voor deze vorm van passieve euthanasie is strafbaar volgens mij.Die moscowitch die heeft toch niets te doen die zou zijn kennis nou eens kunnen aanwenden om het kabinet voor het gerecht te dagen.Ook al huurt hij dan een collega advocaat in,volgens mij zou er zeker een resultaat behaald moeten worden.Da gemeente,maak dat ze zweten.Ga met jullie klachten na de gemeente liefs allemaal op dezelfde dag woensdagmorgen b.v.Diegene wat kunnen natuurlijk en die zich niet blauw moeten betalen voor vervoerkosten.En niet allleen de chronische cliënten maar ook hun verzorgers en verplegers.Laat de gemeente maar weten dat wij met samengeknepen billen en een steen in de maag bij de cliënten weggaan en denken hoe gaan ze de dag en nacht doorkomen.Nu is er weer zo een leuk bericht dat bejaarden zich het best financieel kunnen redden.Welke bejaarden? Hoe Redden? Welke omstandigheden.? Inco in stukken knippen en in de toilet doorspoelen(geen afvalkosten.)Geen verwarming aan(hadden we vroeger ook niet) niet meer koken,niet meer naar verjaardagen de deur niet open doen,sokken stoppen,kleren aandoen wat in de kast klaarliggen voor als de oorlog weer uitbreekt.hulp opzeggen,en met beleid boodschappen doen.Ja onze bejaarden weten wel met een crisis om te gaan.

  • Justin van Glsen zei:

    Waarom wordt er, als het allemaal zo moeilijk wordt, niet meer omgekeken naar vrijwilligers?

  • Prins zei:

    Hallo allemaal, kinderen kunnen nu al bijna niet zelfstandig wonen met een (wajong) en dat word nog minder dus ze blijven langer thuis wonen tot hoelang? Ik heb kinderen tussen 23 en 16 jaar die dus allen nog thuis wonen omdat het voor nu nog te duur is zelfstandig wonen, wel geprobeerd maar bijna niet haalbaar als je ook elke eten wilt en alle rekeningen netjes betaald en alle extra betalingen die er vaak bij komen en dan praat ik nog niet eens over kleding kopen,roken,uitgaan,iets leuks doen! PPPFFFF het is voor ons als ouders ook moeilijk te zien dat het steeds minder word en wat als je er niet meer bent ? We schieten al hier en daar bij en geven ze onderdak voor nu maar hoe is het over 5 jaar?

  • y.barendsen zei:

    voor de derde keer ben ik in een burn-out beland, amper herstelt van de vorige...ik ben mantelzorger voor mijn autistische man en zoon en dochter. Op hulp hoef ik niet te rekenen, kan via de huisarts een gesprek krijgen om mijn gedachten weer op een rijtje te krijgen...meer hulp is er niet. Daar sta je dan, alleen met mensen die van jou afhankelijk zijn...ik kan die burn-out niet gebruiken, moet door. Naast de inmense zorg hoe je een beperkte dochter de arbeidmarkt op krijg, wat niet lukken wil en een zoon die helemaal niets kan werken dan alleen zorg en begeleiding...ze blijven dus thuis ...moet er niet aan denken als ik ooit weg zou vallen, dat kan niet...er is niemand en familie woont te ver en werken hard om nogeens iets ernaast te hebben...Door alle kosten die stijgen is het beter als ik ook ga werken...hahaha....ben 52 en constant belast hoe ga ik dit doen....ik voel me zoals een circusartiest die alle draaiende boordjes omhoog moet houden....blijven draaien en doorgaan...niet denken, vooral niet denken !!! over de toekomst van mijn kinderen 16 en 23 jaar oud wil ik maar niet teveel nadenken...denken kan ik beter niet doen nu....ga maar een eindje om wandelen....en genieten van de bloemetjes zoals mijn huisarts zo leuk voorstelde.....

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.