1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Autisme: jongens versus meisjes

33 Reacties

Kinderen houden elkaar in ene kring vast en zijn gefotografeerd van beneden af, ze kijken ook naarbeneden

Autistische jongens en autistische meisje gedragen zich heel verschillend. Dat concluderen onderzoekers van Stanford University.

Dyslectische jongens en meisjes blijken bijvoorbeeld wel sterke overeenkomsten te hebben als het om sociaal gedrag en communicatievaardigheden gaat. Autistische jongens bleken zich echter op meerdere punten anders te gedragen dan het andere geslacht. Meisjes vertonen bijvoorbeeld veel minder routinegedrag, zoals bijvoorbeeld flapperen met de handen. Ook bleken meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd dan jongens.

Doordat de meeste meisjes niet voldoen aan de standaard kenmerken waaraan autistische kinderen worden herkend, zijn de onderzoekers bang dat autisme bij veel meisjes niet (op tijd) ontdekt wordt, daardoor zij niet de begeleiding kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Er is gewoonweg te weinig bekend over autistische kenmerken bij meisjes. Hierdoor hebben hulpverleners er vaak te weinig verstand van, waardoor meisjes of jonge vrouwen te vaak andere diagnoses krijgen zoals stemmingswisselingen, angststoornissen, depressies of bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen. Meer onderzoek naar autistische kenmerken bij meisjes en een grotere bewustwording van de verschillen tussen jongens en meisjes bij professionals zou het probleem op moeten lossen.

33 Reacties

  • Monique Zonland zei:

    Als moeder van 2 kinderen van ASS; een jongen en een meisje kan ik beamen dat er grote verschillen zijn. Hier zo veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

  • MH Visser zei:

    Ik ben het helemaal met Monique eens. Ik heb ook een jongen en een meisje
    met ASS. Het meisje toont depressies en haar broer niet.
    Maar het kan ook zijn dat het te maken heeft met haar hormonen, omdat ze
    in de pubertijd zit.

  • D paulissen zei:

    Onzin mijn dochter flapperde echt wel met haar handen. En ze is geen jongen!!

  • Metha van der Wouden zei:

    Nog een moeder met een ASS meisje en jongen. Onze zoon kreeg de diagnose Asperger toen hij net 7 jaar was.
    Bij onze dochter was het een diagnostisch traject dat 3,5 jaar duurde en vervolgens nog een half jaar voor een second opinion,
    voordat dezelfde diagnose werd gesteld. Zij was toen 13 jaar.
    Meisjes zijn veel beter in staat sociaal gedrag te kopiëren en er wordt ook anders naar meisjes gekeken.
    Een meisje dat teruggetrokken gedrag vertoont, wordt vaak als verlegen gezien.
    Bij een jongen gaan de alarmbellen eerder af.
    Uiteindelijk vertonen zij duidelijk dezelfde problematiek, maar het plaatje naar de buitenwereld ziet er anders uit.

  • Monique Zonland zei:

    Mee eens Metha,
    al is ook mijn dochter sociaal veel sterker is zij net zo overstuur als er onverwachtse veranderingen zijn en heeft zij dezelfde moeite de wereld te begrijpen. Ook ik heb therapeuten horen zeggen dat mijn dochter geen ASS zou hebben, terwijl dat zeker wel zo is. Lastiger te zien, dus.

  • Tanja zei:

    Als depressief gewezen puber wil ik graag het volgende zeggen in reactie op MH Visser.
    Er zijn meerdere oorzaken voor depressie. Een negatief zelfbeeld is hier hoedanook vaak onderdeel van. Heeft je dochter hulp hierbij? Heb je zelf hulp hierbij?
    In mijn ervaring kan het soms zo confronterend zijn voor een ouder, als het niet goed gaat met je kind... waardoor je eigenlijk zelf niet meer goed kunt helpen, behalve door aan jezelf te blijven werken...en een stuk verantwoordelijkheid uit handen te geven.
    Vriendelijke groeten,
    Tanja

  • Wil zei:

    Hier ook een moeder met een zoon ( oudste) en dochter met ASS. Bij de geboorte van mijn dochter had ik meteen door dat er iets was en daardoor had ik dus veel later door dat er ook meer dan verlegenheid was bij mijn zoon. Mijn kinderen waren 2 en 4 jaar dat ze de diagnose kregen. Te gelijk. Alleen denk ik nu dat ASS meer te maken heeft met dat deze kinderen hoog gevoelig zijn waardoor ze hun gedrag vertonen dat ze vertonen.

  • Jacqueline zei:

    Drie citaten die ik vind als ik google op 'vaccinaties en autisme"
    "We raden we ouders aan, om zoveel mogelijk informatie over vaccinaties bij elkaar te sprokkelen als ze kunnen. VOORDAT ze kinderen laten vaccineren."
    "BMR-vaccinaties en autisme: Amerikaanse rechtbank bevestigt link"
    "Geen autisme of ADHD bij niet-gevaccineerde kinderen"
    Op engelse websites kan je veel lezen over moeders die overtuigd zijn dat hun kinderen autisme gekregen hebben na de vaccinatie.

    Het spijt me zo dat er zoveel kinderen zijn met autisme.
    Laten we voorkomen dat er nog meer kinderen beschadigd worden door onvoldoende kennis over vaccinaties!

  • Monique Zonland zei:

    Mijn beide kinderen zijn niet gevaccineerd, omdat we dat niet wilden.

    Kunnen we ophouden ergens schuld te zoeken voor deze aangeboren ziekte! In de baarmoeder kon ik al geen contact met mijn zoon leggen. Het is niet iets wat wij doen of laten. Het is erfelijk bepaald.

    Tanja, heel veel succes! Ik voel je zorg in deze naar ons ouders. Daar heb je helemaal gelijk in.

    Monique

  • Wil zei:

    Mijn hond heeft ook een vorm van ASS, klinkt raar maar is wel zo. Zij heeft niet de zelfde vaccinaties als mijn kinderen gehad dus daar komt het niet door.

  • Annita zei:

    Toen ik dit las, waar ik het helemaal mee eens ben, moest ik ineens denken aan een boek van Martine Delfos: 'een Vreemde Wereld'. Zij verwoord heel mooi hoe autisme bij meisjes eruit kan zien. Ook de film van Temple Grandin een autistische vrouw die uiteindelijk universitair afstudeerd is heel beeldend. Zij geeft nu lezingen over de hele wereld.

  • ank van beek zei:

    ik weet niet veel van autisme heb ooit een film gezien,
    maar worden jullie kinderen niet in een hokje ge plaats wat hun niet willen
    er word ontzettend druk uit geoefend op iedereen , dit roep de pressie op,
    ik heb het al op de manier hoe ze binnen kommen. en ik ben niet autist

    Maar de wereld is gek maar we moeten het met zij alle doen

  • Milanka Brandsma zei:

    Ik ben moeder van 2 kinderen, een meisje 11 jaar en een jongen 14 jaar, beiden hebben autisme. Mijn zoon was 5 jaar toen hij zijn diagnose kreeg dat duurde sl lamger dan nodig. Mijn dochter kreeg de diagnose pas op haar 9e en nog is het moeilijk om de zorg rond haar geregeld te krijgen.

    En voor diegenen die over hokjes en labels beginnen, raad ik aan om je eerst goed in de materie te verdiepen voordat je je mening geeft en onnodig mensen kwetst. Dan kom je er snel achter dat labels en hokjes nodig zijn in de medische-/psychiatrische wereld om de juiste hulp/ behandeling/ begeleiding te krijgen (als je tegenwoordig geluk hebt).

  • Jacqueline zei:

    Hallo Wil,
    Je schrijft dat jouw hond ook een vorm heeft van ASS. Het kan wel zijn dat bepaalde ziekmakende ingredienten in de vaccinatie zowel in de mensen- als in de dierenvaccinatie zitten. Jouw conclusie dat het dus niet door de vaccinatie komt, hoeft dus niet te kloppen.
    Super Monique dat jouw kinderen niet gevaccineert zijn en het spijt me voor je dat je kinderen wel ASS hebben. Er zijn ondanks dit feit vele aanwijzingen dat vaccinaties verschillende vormen van autisme (en andere ziekten) kunnen veroorzaken.

  • frank zei:

    autisme, adhd ? een studie Algemene en bijzondere neuroseleer kan een ander licht werpen op situaties en persoonlijkheidsstoornissen,
    En Tanja, er zijn 7 hoofdvormen qua depressieve stoornissen,
    .. en al is de navelstreng doorgesneden, de sterke emotionele band tussen de goede moeder en het kleine kind blijft vooral de eerste 7 jaren heel sterk bestaan en daarom dient het kind juist in die periode zoveel mogelijk bij de moeder te zijn.Het jonge kind beseft maar al te goed waar hij/zij de aandacht, moederliefde, koestering kan ontvangen; deze emotionele band vormt de basis voor zijn latere diep intermenselijke relaties met andere mensen en dat zou heel veel ernstige persoonlijkheidsstoornissen kunnen voorkomen.

  • Riekie zei:

    Roep al jaren dat ze zich heel anders gedragen en dat daardoor meisjes veel minder worden gediagnostiseerd omdat ze minder opvallen .mijn zoon was zes toen hij pdd NOS diagnose kreeg maar mijn dochter, 7 jaar ouder kreeg pas goede diagnose op haar achttiende in leiden bij specialistisch centrum voor vrouwen met autisme en heeft daardoor niet de begeleiding gehad die zo nodig was . Meisjes hebben de neiging zich volkomen aan te passen aan de ander en zichzelf totaal weg te cijferen en lijken verlegen waardoor ze minder opvallen als jongens die het veel eerder in ADHD gedrag laten zien . Maar hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn ! Ikzelf heb Asperger en heb mijn diagnose op 44 jarige leeftijd pas gekregen . Heb veel meegemaakt omdat ook ik me overmatig aanpaste en over me heen liet walsen omdat ik niet voor mezelf op kon komen omdat ik het domweg niet voelde wanneer ik moest voelen door veelheid aan prikkels die je op dat moment niet kunt verwerken en daardoor schakel je een hoop uit waardoor je dus niet ervaart dat iemand je kwetst. En eenmaal thuis wordt je dan overvallen door heel veel gevoelens en herbeleef je het en krijg je te maken met frustratie . Ik ben gelukkig positief ingesteld en heb mijn gezin in mijn eentje opgevoed. Vier kids waarvan twee met diagnose en twee met veel kenmerken . Maar doordat ik ze goed begrijp heb ik hen goed kunnen begeleiden waardoor ze voor lopen op hun lotgenoten maar blijf wel zeggen dat een goede samenwerking met school en / begeleiding heel belangrijk is en goede school hebben mijn kids helaas niet gehad want geen kennis van zaken en star in hun houding . Mijn zoon nu op goed plek , cluster twee maar door bezuinigingen gaan veel van deze kids in een gewone klas terecht komen .hoe kan men dit deze kinderen aandoen . Prikkelverwerking traag en daardoor al vol als ze in de klas komen en dan nog leren ! Kan veel vertellen over autisme en zou dit graag doen want heb juist door mijn leven vol hindernissen een hele goede weg gevonden en zou daar graag meer mensen wegwijs in willen maken want vaak is er niet veel voor nodig om het voor iemand met autisme en hun omgeving gemakkelijker te maken . Zou graag aan het werk willen als ambulant begeleider maar helaas geen papiertje en die heb je nodig , echte ervaring schijnt niet genoeg te zijn helaas . Maar mocht iemand mij hierin kunnen helpen ,[email protected].

  • Cynthia zei:

    Ik zie om mij heen dat sommige mensen bang zijn voor labeltjes. dat kan consequenties hebben namelijk.Denk aan schoolkeuze. Dat snap ik. Toch zie ik zelf een meisje erg ongelukkig zijn als het merkt dat het niet goed kan aansluiten bij de anderen, en haar eigen emoties (ook prikkels) niet goed kan verwerken. Ze begrijpt de wereld niet. Heeft eenzijdige interesse, stemt niet af........Ik hoop dat de diagnose autisme bij meisjes geaccepteerd mag worden en dan vooral door de ouder(s) zelf. Want dat meisjes vaak ondergediagnostiseerd worden komt naar mijn idee niet alleen door het te kort aan inzicht bij de onderzoekers maar ook omdat de ouders het soms willen verbloemen, het niet willen. Of bang zijn voor de consequenties. Arm kind.........Ik zit er echt mee. Maar het is niet mijn kind dus ik kan niets anders doen dan het aankaarten. dat heb ik wel gedaan en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Er is helaas niets mee gedaan.

  • Ikke zei:

    Als je kind al symptomen heeft van ASS voor dat het gevaccineerd is????

  • Monique Zonland zei:

    Voor jongens en meisjes is het een dagtaak om goede zorg te regelen. Het zorgstelsel is een ramp en het vraagt doorzetten, doorzetten en doorzetten om goede zorg voor je kinderen te regelen. Mijn zoon zit op een Rec4 school voor autistische kinderen en alleen daar red hij het. Mijn dochter zit op het gymnasium, maar heeft heel veel hulp nodig. Ik weet niet wie uiteindelijk het meeste last zal hebben van ASS.

    Wat een boel ouders met zowel meisjes als jongens ASS. Je vraagt je bijna af of het inderdaad wel meer de jongens zijn die het hebben.

    succes alle ouders!

  • Greet zei:

    Hoi Riekie,
    Ik wil jou even helpen met het feit dat je geen papiertje hebt. Ik weet dat er tegenwoordig opleidingen zijn die zich speciaal richten op ervaringsdeskundigen. Dat zijn geen zware theoriebommen maar mn hoe je met een groep omgaat en hoe je de informatie het best overbrengt.
    Succes met zoeken.
    Daarnaast wil ik vertellen dat wij ook een dochter met Asperger hebbe. Hooggevoeligheid is daar vlgs. mij een symptoom van. Deze kinderen/mensen kunnen de gevoelens van anderen juist wél goed lezen, ze kunnen er gewoon moeilijk tot niet op reageren.
    Daarnaast heeft autisme zeer zeker een erfelijke component, echter het is zeer zeker beinvloedbaar door de mn de bewaarmiddelen die i de vaccins zitten.
    DR. Tinus Smits (huisarts,helaas overleden) heeft hier de CEASE-therapie op homeopathische basis voor ontwikkeld. Dit is een kuur waarmee je de schadelijke invloeden van vaccins zoveel mogelijk kan ontstoren. Lees als je hier meer over wil weten in het gelijknamige boek.
    Onze dochter heeft een erfelijke vorm van Autisme. Zij kon als basisschoolkind moeizaam een dubbeltaak uitvoeren, hoe klein ook. Na de ontstoring kon zij dit wel. Nu slikt zij iedere dag een combinatie van vitaminen:
    Fish EPA en Vitamine C palmitaat (de versie is van het merk NOW in capsules verkrijgbaar, de rest in poedervorm). C-palmitaat is een vorm die alleen in vet oplosbaar is. In comb met de EPA wordt die ook prima door de hersenen opgenomen. Zij functioneert hierdoor beter qua concentratie en dus minder moeite met overlopen van het hoofd.
    Daarnaast heeft onze dochter, vergoed door de verzekeraar, psychotherapie gehad om trucjes en positieve helpende gedachten aan te leren. Niet makkelijk in te zetten voor haar, maar beter een redmiddel dan helemaal niets. Misschien een tip?

    Liefs Greet

  • Ben zei:

    Tegenwoordig krijgt men veel te snel het etiquette ''autistisch'' opgeplakt. Zelfs mensen die veel praten worden tegenwoordig onterecht ''autistisch'' genoemd.
    Autistisch is eigenlijk totaal iets anders. Mensen die echt autistisch zijn kunnen ONBEWUST geen oogcontact met anderen maken en kunnen vaak ook niet praten. (Niet te verwarren met mensen die doofstom zijn).
    Contact maken, dus gesprekje voeren met autistische mensen is bijna niet mogelijk.
    Dus als iemand je voorbij loopt zonder je aan te kijken wil niet zeggen dat deze persoon autistisch is, omdat deze persoon het bewust doet. Autisme is een ziekte in de hersenen en geen ziekte van het gedrag, zoals men tegenwoordig denkt.

  • Monique Zonland zei:

    Mijn hemel, Ben!

    van welke planeet kom jij? Autisme is een hersenafwijking (inderdaad!), maar kan echt heel veel verschillende uitingsvormen hebben.

    stellen dat een autistisch iemand per definitie niet kan praten of oogcontact maken is foutief.

    Het niveau van dit blog is echt raar. Mensen die hun mening over vaccinaties erin willen proppen en nu dus ook iemand die echt geen kennis heeft.

    ik haak nu helemaal af!

  • Ben zei:

    Veel mensen zijn overgevoelig voor de additieven in ons voedsel. Deze additieven zijn vaak de oorzaak van wat men tegenwoordig ''ADHD'' en ''autisme'' noemt. Deze additieven tasten vaak het zenuwstelsel van de mens aan. Daarom moet men goed opletten op de negatieve reactie van levensmiddelen op het lichaam en deze levensmiddelen gewoon bannen. Beter een povere eenvoudige maaltijd dan een maaltijd met van alles en nog wat(sausjes en kunstmatige kleurtjes )erin. Zelfs brood is niet meer zo onschuldig als vroeger. Weet wat je eet en drinkt want pillen voor ditjes en datjes maken de kwaal vaak erger dan het al is. Medicijnen zijn vaak ook chemische.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Additief

  • Ben zei:

    @Monique Zonland, niks ''mijn hemel.''
    Mensen laten zich vaak onbewust een etiquette opplakken door anderen. En anderen willen dolgraag ''behandelen.'' Ieder mens heeft andere kwaliteiten en talenten. Het feit dat de een slimmer is dan de ander maakt de ander nog geen ''autist.'' De een kan goed leren maar de ander is weer beter in sport etc.

  • Greet zei:

    Beste Monique,

    van mij mag je beste afhaken. Ik wil alleen maar delen wat onze dochter geholpen heeft bij het hebben van Asperger. Jij mag mijn "kennis" die ik als ouder heb opgedaan interpreteren zoals jij dat wilt, erover oordelen is weer iets anders, vind ik. Ik wil niets proppen, wel een perspectief delen. Misschien hebben anderen er wel iets aan.
    Voel je vooral niet aangesproken.

  • Yo-an zei:

    We zijn weer lekker bezig op dit topic...Vervelend dat er steeds mensen zijn die zich moeten bewijzen of het beter weten. Wie ben ik: een vrouw, bijna 50 jaar hoog opgeleid (2 specialisaties), 25 jaar werkervaring op HBO+ niveau en JA ik heb Klassiek Autisme..gediagnosticeerd door Klinisch psychologe Annelies Spek (Google maar!).
    En erfelijkheid speelt een rol twee kinderen, een zoon 19 jaar, 6 gymnasium, volgt 2 studieprofielen en een extra vak, gaat zeker slagen dit jaar voor zijn eindexamen en zal vervolgens naar de TU (Technische Universiteit gaan. Oh ja, hij is op zijn 4e jaar door het toenmalige Sophie Kinderziekenhuis te Rotterdam, Professor Ferdinand gediagnosticeerd met PDD-Nos. En mijn dochter, 15 jaar, 4e klas MAVO (Oude stijl), gaat ook zeker haar diploma halen en vervolgens naar een MBO niveau 3 opleiding. Ook zij is op haar 4e levensjaar gediagnosticeerd met autisme, te weten Klassiek Autisme. ook door het Sophia Kinderziekenhuis, afdeling psychiatrie in samenwerking met neurologie vanwege andere problematiek die ze ook heeft.
    Had ik al verteld dat ze regulier onderwijs volgen? Dat alleen mijn dochter een "rugzakje" heeft? Beste Ben, wat denkt u..ben ik in staat om te praten? Mensen aan te kijken?, etc. Ja ik vind mensen aankijken moeilijk en het is aangeleerd sociaal gedrag...met dat aangeleerde sociale gedrag kom ik en mijn kinderen heel erg ver. De vader van mijn kinderen? Overleden tijdens mijn zwangerschap...dus deze Klassieke Autist heeft ook nog zelf haar kinderen kunnen opvoeden.
    Om terug te gaan naar het onderwerp, ja ik zie ook verschil in het uiten van het autisme bij mijn zoon en bij mijn dochter, evenals bij mezelf (Kan ik nog reflecteren ook!). Echter ik wijt het ook voor een deel aan aanleg, karakter, intelligentie, omgeving, kansen die je krijgt, juiste steun, etc.
    En nee, niet iedereen met autisme hoeft een leven te leiden als het onze, en niet iedereen kan dit. Wij hebben geluk gehad om steeds fijne mensen tegen te komen die ons de weg wezen in een land waar niet-autisten de overhand hebben. Echter als wij onder ons zijn, in ons huis, zijn we gewoon lekker autistisch..hoeven we ons even niet aan te passen aan de maatschappij, de één trekt zich terug, de andere computert graag veel, één van ons heeft een obsessie voor piano spelen, we kijken elkaar niet vaak aan, en zorgen alleen voor ons eigen drinken als we 's avonds eens bij elkaar zitten. Niet uit egoïsme, maar gewoon omdat we in onze eigen wereld zijn. Thuis is dit voor ons normaal..de definitie van normaal? Normaal is wat het meest voor komt..bij ons zijn is het dus normaal om te zijn, zoals we zijn.
    Vriendelijke groeten.

  • Mel zei:

    Veel mensen verwarren autisme met apathie. Zelfs mensen die beweren hoog opgeleid te zijn.

  • Petra zei:

    Waarheid als een koe.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/4151829/2015/09/29/Niks-adhd-gewoon-een-druk-baasje.dhtml

  • patricia zei:

    Hier ook geen vaccinaties meer. Onze dochter was een gezond gelukkig kind tot ze na een hondenbeet een te hoge tetanus injectie kreeg. Hierna heeft ze drie hartstilstanden( analfytische shock) gehad en lopen we al drie jaar met haar in het ziekenhuis en woont ze vanwege har ingewikkelde problematiek( ernstig trauma) niet meer bij ons. Je mag niet noemen dat het door de vaccinatie komt maar alles wijst erop. Ze is uitgebreid onderzocht . Mensen mogen van ons heilig in vaccinaties blijven geloven maar voor ons niet meer, ik zou er geen minuut meer van slapen na onze ervaringen

  • Angèle Thasing zei:

    Ik heb deze hele discussie tot nu toe gevolgd. Veel zinnige en verhelderende bijdragen waarvoor dank. Maar ook voorbeelden van vooroordelen en gebrek aan kennis en inzicht. Kortom; een weergave van wat er zo al in de maatschappij op je afkomt aan meningen en oordelen over dit onderwerp. Het is niet anders.Daar moeten het we ook maar mee doen. Meer kennis en inzicht zou wel helpen. Voor wie daar de moeite voor wil nemen heb ik een leestip. Het boek heet Niet Ongevoelig vrouwen met autisme geschreven door Henny Struik.

  • Greet zei:

    Dat is inderdaad een echte aanrader voor alle partijen die bij ons leven betrokken zijn: onze dochter, wij als ouders, school, sport,... Noem maar op.

  • Steef zei:

    Deze binnenkopper had iedereen kunnen maken natuurlijk.
    Logisch dat hersenstructuren en hersenactiviteiten anders aangestuurd worden op basis van o.a. de hormoonhuishouding bij jongens en meisjes.
    Dat bij een stoornis hierbinnen je ook andere beelden krijgt lijkt me vanzelfsprekend.

  • Steef zei:

    En verder is ieder mens er 1 en zie je per geslacht vaak een diversiteit aan problematieken. Die ook weer wisselend bij beide voor kunnen komen.
    En vergeet hierbinnen de sociaal-maatschappelijke afgeleide niet.
    Wat zie je een man gemiddeld doen en wat een vrouw? Ook een autist neemt dit waar en zal dientengevolge bepaald gedrag laten zien.
    Het zijn optelsommen die met huidige wetenschap niet te kaderen zijn.
    Je kan hierin toch alleen per persoon kijken, wil je er zinvolle verzorging op zetten.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.