1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Au-pair voor ouderen – misschien een goed idee

14 Reacties

Jonge vrouw legt hand op schouder oudere dameDe ouderen onder ons kennen ze vast wel: au-pair meiden, die na het eindexamen middelbare school eind jaren zestig, begin jaren zeventig een jaartje van de vorige eeuw au pair gingen in het buitenland, meest Engeland en Frankrijk. Goed voor je taalontwikkeling, je ziet nog eens wat van de wereld om je heen en snuift ook nog eens een heleboel cultuur op.

De praktijk was indertijd wat weerbarstiger. Onmogelijke kinderen om voor te zorgen (wat wil je, met steeds wisselende au pairs), letterlijk op je knieën het hele huis schoon houden, tot aan de plinten toe, vechten voor je vrije dag en je dagdelen taalonderwijs en als het tegen zat hield de heer des huizes zijn handen niet thuis… En dat alles voor een honger “zakgeld” van omgerekend zo’n 100 gulden per maand. Tegenwoordig is dat maar liefst €800,00, als je het volgens de regels doet.

Gelukkig is het nu beter geregeld. Zo goed zelfs, dat D’66 raadslid Meltem Kaya uit Amsterdam voorstelt om au pairs ook in te zetten voor de zorg voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, maar die wel hulp nodig hebben. Een win-win situatie volgens haar en zij wil graag een proef beginnen in Amsterdam. Dat meldde EenVandaag dit weekeinde.

Een inwonende verzorgende die lichte verzorging en het huishouden voor haar rekening neemt. Die dan wel de gelegenheid moet krijgen om de taal en cultuur van Nederland te leren want daar is het au-pair-wezen voor bedoeld. Op voet van gelijkheid in een gastgezin verblijven en hand- en spandiensten verlenen (op kinderen passen, of in dit gevolg een oudere verzorgen). De kostenbesparing is aanzienlijk. Een behoorlijk salaris van een €2.400,00 per maand weegt niet op tegen de zorgkosten van een bewoner in een zorgcentrum: €10.000,00. PGB-budgetten voor thuiswonende ouderen zouden (mede) voor het salaris van de au-pair kunnen worden gebruikt.

Au-pairorganisaties zien wel iets in dit idee, maar er komt ook al weer meteen kritiek. Jonge vrouwen uit economisch zwakke landen zouden worden uitgebuit (nou, met zo’n leuk salaris?), waar is nou al die emancipatie voor bedoeld geweest, de concurrentie met de nu bestaande thuiszorg zou oneerlijk zijn…

Natuurlijk, tussen €800,00 au-pairvergoeding en €2.400,00 salaris bij een 40-urige werkweek zit een brede kloof. Afhankelijk van hoe “au-pair” de au-pair is, kan zij (er zijn nauwelijks au-pair mannen) worden betaald. De “echte” au-pair werkt immers geen 40 uur per week en hoeft dus ook niet dat volledige salaris te krijgen. Zij geniet van haar vrij intensieve taalcursus, cultuur en uitstapjes in gastland Nederland.

Inwonende verzorgenden die op gelijke voet staan met de mensen voor wie zij zorgen (ook een au-pair dus) die 40 uur in de week in de weer zijn, verdienen dat salaris van die 2.400 euro zeker.

Met de toenemende vergrijzing en de afnemende hoeveelheid mensen die in de zorg gaan werken – demografisch gezien dan – moeten we uitkijken naar nieuwe vormen van zorg, nieuwe initiatieven nemen en niet meteen op onze achterste benen gaan staan als iemand daadwerkelijk eens iets wil onderzoeken. Want dat is wat raadslid Kaya wil: met een proef onderzoeken of de au-pairregels kunnen worden aangepast en bekijken of dit een werkbaar idee is. Meer niet. Laat haar nou…

 

14 Reacties

  • M Spannenburg zei:

    ik weet dat dit gegeven allang bestaat in Nederland, met name is hier door één van mijn cliënten, 8 jaar geleden al gebruik van gemaakt.
    Ik heb alleen problemen met het salaris van 2400 euro per maand!!! geen enkele IGer krijgt dit salaris!! dat salaris komt bijna niet voor binnen de gezondheidzorg!!en zeker niet bij een au pair

  • M Reinita zei:

    Leuk idee,

    Maar ik vind dat hier in NL genoeg mensen op zoek zijn naar werk. Daarnaast is het de vraag hoe ver ga je met het zetten van een leek bij de zorg van een oudere? Zorg eerst voor de duizenden werknemers die op straat komen te zitten na reorganisaties en gedwongen ontslagen in de zorg. Een onderzoek bij deze groep lijkt mij wijzer en veel beter. Ze hebben vaak ook al kennis en ervaring.

    Vis in je eigen vijver voor je de vijver van een ander aanspreekt.

  • Ron zei:

    Dit wordt opnieuw toch een speeltje van de rijken.
    In dit geval de rijke oudere die het toch wel kunnen betalen.
    We zijn weer lekker bezig om het sociale, wat voor iedereen moet gelden en niet alleen voor de rijken, weer lekker op te hemelen.
    We zijn wederom aan het bedenken hoe we het de rijken naar de zin kunnen maken.
    De mensen die het wederom niet kunnen betalen en op alle manieren door de rijken worden gepakt( lees VVD) zijn weer de dupe.
    Wanneer gaan we óók eens op deze manier out of the box denken.

  • j.a.m. wELLING zei:

    Nu eens een reactie van een "mondige"oudere Pakinson Patient. Na tien jaar lang een PGB te genieten en evenzovele jaren van ellende met de talloze kopieen versturen, rechtzaken en foute verplegers te hebben gehad... Mishandeld en met de dood bedreigt te zijn geweest door een neefje die zonodig op mijn 60ste verjaardag dronken en onder de gesnoven cocaine, even op "verhaal"kwam. Zou ik blij zijn met een au-pair.. 20 jaar Parkinson heb ik.. waarvan dus de laaatste tien jaar PGB. Na die verschrikkelijke mishandeling, diverse botbreuken in het aangezicht (oogkassen, kaken, en een verbrijzeld jukbeen) Met een groot vleesmes te zijn bedreigd.. met de dood in mijn hart snachts de tuin in te zijn gevlucht en dit trauma alleen te moeten verwerken. De potensiele moordenaar was binnen een dag weer thuis! Hij bleef nog anderhALF JAAR TEGENOVER MIJ WONEN.. EN KREEG VOOR DEZE ZWARE MISHANDELING EEN TAAKSTRAFJE VAN 90 UUR!! sTELT U ZICH DIT EENS VOOR!! Afgelopen jaar werd ik gekort met 10% minder pbg. IK leef van een aow van €1050 in de maand en loop bij de voedselbank. Verder hebben ze de WTCG afgeschaft.. Het vrijgestelde bedrag is er ook af! Doordat de SVB mijn PGB regelt (de uitbetalingen) kwam ik €700 in het rood te staan. Op mijn pgb rekening.. En nu wil ik een au-pair hulp hebben.. Forget it.. IPV €60 p/u aan de thuiszorg te moeten betalen (dan zou ik dus 50 uur hulp hebben pER MAAND !! Zou ik liever aan een hier inwonende AU-Pair, €2800, mijn volledige PGB betalen zonder al die vreemde handen aan mijn lijf..die nooit op dezelfde tijden komen, allemaal een sleutel moeten hebben etc. etc. ik kan een lijst maken van de thuiszorg perikelen.. Dan raak ik dus pas echt de regie kwijt! Breek mij de mond niet open.
    De gemeente Hulst is ook lekker bezig, die dreigen de Huishoudelijke hulp af te schaffen. Of ik moet maar even 5 euri p/u mee betalen, waarvan?? Ik geloof dat ik als oude nederlander, verder zal moeten strompelen. Tot het moment waarop ik eens niet meer kan opstaan, na de zoveelste smakker.

  • mat zei:

    Als we vergelijken dan wel in balans brengen :
    "Natuurlijk, tussen €800,00 au-pairvergoeding en €2.400,00 salaris bij een 40-urige werkweek zit een brede kloof."
    De Au-pair krijgt ook nog eens gratis kost- en inwoning en verzekering. Dus feitelijk is die € 800,= wat je per maand kunt overhouden / sparen. Dat kunnen er niet veel zeggen..

  • raam zei:

    alleenstaanden vallen zo ie zo af

  • Ron zei:

    Door het bericht van Welling wordt mijn gedachte'dat dit alleen voor de rijken is alleen maar bevestigd.
    Ik weet wat er wordt bedoeld.
    Ik werk deels in de verslavingszorg en deels bij mensen thuis met óók een uitgeklede PGB dank zij het "debiele broertje van de V.V.D, de P.v.d.A.

  • jan welling zei:

    klopt, ron. ik heb nu twee verzorgsters die beiden meer overhouden p/m dan ik..binnenkort moet ik er een ontslaan, daar hij niet big is geregistreerd. mooi is dat! eindelijk een goede en die doet het niet voor 20 p/u.. die komt helemaal uit zoetermeer. en ik woon in zeeuws vlaanderen. gr. en sterkte, jan.

  • jan welling zei:

    klopt, ron. ik heb nu twee verzorgsters die beiden meer overhouden p/m dan ik..binnenkort moet ik er een ontslaan, daar hij niet big is geregistreerd. mooi is dat! eindelijk een goede en die doet het niet voor 20 p/u.. die komt helemaal uit zoetermeer. en ik woon in zeeuws vlaanderen. gr. en sterkte, jan.
    kijk en huiver: http://people.zeelandnet.nl/yopper/

  • jan welling zei:

    de site is voor het laatst bijgewerkt in 2005.. ik ben nu 10 jr, verder.

  • Thij zei:

    Ja ja, ze bedenken van alles om te bezuinigingen. Geloof me, met of zonder au-pairs blijft er toch geld aan de strijkstok hangen!

    Ook bureaus die roepen geen managers te hebben krijgen erg veel geld (verdienen is anders). Het verschil in lonen is gigantisch groot bij deze bureaus. De een verdient rond de 13 euro per uur terwijl de ander rond de 45 euro per uur krijgt voor exact dezelfde handelingen.
    Het is niet zo dat deze bureaus geld teruggeven aan zorgverzekeraars of instanties, ze maken het geld gewoon op.

  • Ron zei:

    ik denk dat we wat gaan afdwalen van het eigenlijke onderwerp.
    Toch geeft dit aan dat er bij een gedeelte van de Nederlandse bevolking veel onrust bestaat over hoe er met het welzijn van onze bevolking wordt omgegaan.
    Er zijn erg veel onderwerpen in onze samenleving die niet deugen.
    We hebben het in de loop van de decennia allemaal maar geaccepteerd omdat we het gevoel hadden er toch niets tegen te kunnen doen.
    Er dreigt nu een doorslaan te gaan plaatsvinden waarin het kapitale deel van óók de Nederlandse bevolking het weer voor het zeggen gaat krijgen.
    Vergelijk het maar met de Middeleeuwen / lijfeigenen enz.
    Dit is volgens mij terug te zien in het feit dat alles maar dan óók alles wordt teruggebracht naar het geld, wat gaat het kosten.
    Of er mensen aan deze gedachte doodgaan dat maakt niets uit.

    Ik wil deze discussie voor mijzelf afsluiten

  • Henk zei:

    We moeten terug naar het oude ziekenfondssysteem. Teveel mensen willen aan de zorg verdienen. Er zijn bemiddelingsbureaus voor ZZPérs die per 24uurs zorg 100 euro per dag inhouden voor zogenaamde ''bemiddelingskosten'' terwijl er maar slechts een keer ''bemiddeld'' wordt aan het begin/start van de zorg. Zo'n bureau verdient dus per dag 100 euro zonder niks te doen zolang de zorg duurt, dagen, weken, maanden. De zorgverlener mag zich uitsloven voor bureautje.

  • Carisia zei:

    Hallo Jan Welling,

    Gezien je schrijnende situatie en de stabiliteit die je nodig hebt, kan ik je uit ervaring een zorg-au-pair aanraden. Het is veelal vanuit het pgb te betalen. Je kunt zelf kiezen met wie je een klik hebt en via mail, chat, skype en telefonisch van te voren kennis maken. Wanneer de zorg gestart is en je toch een andere zorg-au-pair wilt, kan dat ook geregeld worden.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.