1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

AFM: Verplicht pensioen voor ZZP’ers

27 Reacties

Het is niet eerlijk dat mensen in loondienst verplicht pensioenpremies moeten afdragen, terwijl zzp’ers dit zelf mogen bepalen, vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zelfstandigen zouden daarom ook verplicht pensioen moeten gaan opbouwen.

Dit geeft de AFM aan in een ‘pensioenvisie’ die dinsdag gepubliceerd is. Onderdeel van de visie is dat werknemers er juist voor kunnen kiezen om minder pensioenpremie af te dragen dan dat zij nu doen.

De AFM is de onafhankelijke financiële toezichthouder op het gebied van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De toezichthouder geeft aan dat het belangrijk is dat de pensioenopbouw voor werknemers verplicht is, omdat de meeste mensen pas te laat gaan nadenken over hun eigen pensioen. ‘Zij hebben gebrek aan tijd en motivatie om financieel te plannen voor de oude dag, en hebben grote moeite met het begrijpen van risico’s’, aldus de AFM. Het gevolg is dat zij flink in inkomen dalen als zij met pensioen gaan.

Dit uitstelgedrag is goed zichtbaar bij zzp’ers. Het merendeel van de bijna 1 miljoen zzp’ers in ons land bouwt geen pensioen op. De AFM vindt daarom dat zij daartoe verplicht moeten worden. Daarnaast ziet de AFM het verschil tussen zzp’ers en werknemers graag kleiner worden. Als zzp’ers verplicht moeten gaan afdragen voor hun pensioen, zullen zij dit doorberekenen in hun tarieven, waardoor de concurrentie eerlijker wordt.

27 Reacties

  • Willemijn zei:

    Wie zal dat betalen?
    Vind het idee dat werknemers in loondienst kunnen kiezen wel of niet betalen voor pensioen wel een mooie oplossing.
    En hoe gaat dit dan, is dit een vast bedrag voor elke zzp-er? Of naar rato (zoals in loondienst?)
    Hoezo worden de prijzen dan gelijk. Gaan we dan ook zo moeilijk doen als bij een WW / WIA verzekering voor zzp-ers (in mij geval niet te betalen omdat ik diabetes 1 heb, en maar tot een bepaalde leeftijd mag verzekeren)
    Zullen we dan in alles 1 lijn trekken?

    overpeinzingen van de dag.

  • Willemijn zei:

    Misschien beter gezegd... wie KAN dat betalen

  • Jose de Goede zei:

    Wat een idiote redenering. Laat iedereen vrij om te kiezen om deel te nemen aan pensioen. Er zijn nog zoveel andere manieren om hier invulling aan te geven. Het zelf in de hand hebben van wat je wilt is juist de kracht van ZZP-ers.

  • karin zei:

    Idd wie kan dat betalen. Ik niet, alleebijstandmoeder zz-per in de zorg met zware atrose reuma en copd .Houd nergens mijn hand op kan zelf mijn dagen invullen en rekening houden met mijn lijf. Verdien daardoor met genoeg om met 3 kinderen rond te komen maar houd niet veel over. Prima ben er gelukkig mee. .. Maar niet meer als ik pensioen moet betalen daar heb ik nu echt de middelen niet voor.
    Geeft de overheid liever dat ik in de bijstand ga.

  • Nelleke Leutscher zei:

    Inderdaad is voor ons onbetaalbaar,Hebben wij ook recht op W.W. en Arbeidsongeschiktheids uitkering,nee dus

  • Herry Neijenhuis zei:

    Hallo allemaal,

    Mensen verplichten om pensioenpremie te betalen is wat mij betreft uit den boze. Maar dat is al wel heel lang het systeem waar we (bijna) allemaal inzitten.
    Wat is er nu beter :
    de laatste groep mensen (niet-verplicht betalende ZZP-ers) bij wet verplichten dat toch te moeten doen?
    De gevolgen zouden kunnen zijn dat die premies zo torenhoog zijn, dat ZZP-ers stoppen met voor zichzelf te werken ?!
    Of is het misschien een idee om het verplicht laten betalen van pensioenpremies af te schaffen?
    En daarbij mensen de mogelijkheid te geven hun schulden nu af te betalen en (eventueel) te sparen voor hun eigen pensioen?

    Wat mij betreft het laatste.
    Want wat is er tot nu toe is gebeurt met de grote pot pensioen die we samen hadden :
    die is verkeerd belegd. Dus verdwenen in een groot zwart gat.
    Gevolg :
    de premies worden verhoogd of er worden ZZP-ers gedwongen om dat gat weer zo goed mogelijk te dichten.
    Is helaas nog steeds een gat. En zal dat ook wel altijd blijven.

    Wanneer ik pensioengerechtigd zou kunnen zijn, is er denk ik geen geld meer in die pensioenpot.
    Want dat gat wat er nu in de pensioenpot zit, wordt nooit meer gedicht!

    Bijna iedereen draagt nu gemiddeld 1/3 deel van zijn maandelijkse inkomsten af aan verplichte premies, belastingen.
    En als daar dan verkeerd mee wordt omgegaan, dan verdwijnt het in een verkeerd potje of verdwijnt het in een bodemloze put.

    In wat voor wereld leven wij ?!

  • karin zei:

    In een wereld dat de rijke steeds rijker worden en de arme steeds armer.

  • Chantal zei:

    VVD???? VVD gedachtes zijn: zorg goed voor jezelf en minder voor degene die het al slecht hebben......

    M.i. is hier een tegenstrijdigheid. Hier krijg ik het gevoel (zie tekst) dat wij mensen in het algemeen en als ZZP er in het bijzonder niet in staat zijn voor onszelf te denken en daarom maar geholpen moeten worden. Kennen zij de inhoud van de term ZZP wel? Mn de eerst Z van zelfstandige? Zelfstandig denken, zelfstandig voor een goed pensioen zorgen. Misschien geldt hier wel: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten....Bang zijn dat de ZZP er toch aan gaat kloppen bij de regering om extra's ipv dat de pensioenfondsen rijker van de ZZP-er zal worden?
    Waar blijft de vrijheid van beslissingsrecht in deze tijden waar de vrijheid van....zo hoog in het vaandel staat.

  • Andre zei:

    Laten we het verplicht stellen van pensioen stoppen. Als werknemer betaal je een godsvermogen aan pensioen dat dan door de partijen waar de AFM toezicht op moet houden wordt verkwanseld.
    Of door de overheid gebruikt om gaten in de begroting te stoppen (ABP).

    Ik moet nog maar zien of ik ooit pensioen ga krijgen of dat het dan alweer verkeerd belegd is en dus verdampt.

  • dennis zei:

    Ik heb een aantal woningen voor mijn oude dag in de verhuur... Deze zijn over 25 jaar pas afbetaald.. deze heb ik gekocht omdat ik pensioenopbouw veel te duur vind voor een kleine onderneming zoals wij zijn... Moet ik straks ook nog eens dubbel gaan betalen voor mijn oude dag???
    We worden op dit moment al overbeladen met de vrijheid van meningsuiting.. wordt er ook nog eens bepaald voor ons wat wij met onze oude dag moeten gaan doen... Ik heb mijn oude dag verzekerd maar niet met een pensioen...

  • Cécile zei:

    Het is toch weer grappig om te zien dat als er geld te halen valt (verplicht pensioen) een of andere instantie er als de kippen bij is, om autonomie om zeep te helpen, en dat zelfstandigen jaren lang premies betalen voor Arbeids Ongeschiktheid en WW er totaal GEEN gebruik van MOGEN maken!! Iemand kiest voor ZZP schap met de hele bagage erbij. Er wordt steeds meer getrokken aan het hele ZZP-schap om het geen ZZP meer te laten zijn:vanuit de belastingdienst, vanuit de regering..... Heel wonderlijk.

  • Cécile zei:

    Trouwens.....al die pensioenfondsen met hun riante salarissen in riante gebouwen...... Wil je daar je geld naar toe brengen, en dan later lezen dat het verdampt is.....??

  • hilde zei:

    En dan het idee dat je het kunt doorberekenen naar de klant bewijst dat ze er niets van snappen.

  • Herry Neijenhuis zei:

    Politiek en het volk dat hen 'kiest' staan al heel lang mijlenver uit elkaar!!

    Als het erop aankomt heeft het 'volk' niets te 'kiezen'. Alle politieke partijen zijn ALLEMAAL hetzelfde.
    Om te mogen regeren moeten ze ALTIJD samenwerken met andere partijen. Ze 'moeten' dan voor allerlei politieke standpunten water bij de wijn doen.
    Eigenlijk komt het erop neer dat GEEN ENKELE politieke partij te vertrouwen is.
    Het 'volk' heeft echter 1 groot nadeel : de politiek bepaald alle wetten, regels en verplichte betalingen.
    Heel veel mensen denken hier hetzelfde over : maar we zijn SAMEN waarschijnlijk te bang om daar wat aan te doen.

    Wat is er geworden van het 'volk'?
    Wat is er geworden van SAMEN zijn we sterk ?

    Waarom doen we daar samen dan niks aan ?

    omdat er door de politiek en de media heel slim mee wordt omgegaan :
    mensen krijgen te horen/zien wat ZIJ belangrijk vinden dat het 'volk' mag horen/zien. En daarover mogen het 'volk' zich een mening vormen.

    Niet wat er daadwerkelijk belangrijk voor ze is:

    Normaal leven in een wereld waar wij als mensheid deel van uit MOGEN maken! HELAAS

  • Herman zei:

    Ook zzp-ers krijgen hun AOW.
    De enige reden voor verplichting kan volgens mij alleen maar een ding betekenen, nl. op den duur het afschaffen van de AOW. Dit kan alleen maar als iedereen aan een eigen pensioenregeling deelneemt.
    Een beetje lange termijn visie. Vandaar misschien ook de bemoeienis van dit kabinet met de dekkingsgraad.

  • Erik zei:

    Als ZZp-er is het over het algemeen veel te duur om alle gemeenschappelijke voorzieningen, die wel gelden voor werknemers in loondienst, individueel te bekostigen. Dat geldt ook voor het pensioen. Allereerst betaal je veel pensioen om alle potten gevuld te houden, die vervolgens vanwege slecht beleid of crisis verdampen, niet meer geïndexeerd worden, lage rente, of waar je geen invloed op kunt hebben enz.

    Ik vind dat je zelf moet kunnen kiezen en betalen hoe en hoeveel pensioen je opbouwt. Of je nu in loondienst zit of als ZZP-er aan de slag gaat. Ik vind vooral ook dat je invloed moet kunnen uitoefenen op je eigen pensioen, wat nu in loondienst helemaal niet kan omdat je verplicht van een of ander fonds lid moet zijn, waar anderen jouw geld beleggen en besturen. Hoe fout dat gaat hebben we de afgelopen tijd wel kunnen ervaren.
    Kortom dat men het wil gaan verplichten voor ZZP-ers alleen omdat mensen in loondienst het ook moeten, roept bij mij direct weerstand op. Je kunt het ook omdraaien door te zeggen, laat de mensen in loondienst de keuze om het ook zelf te bepalen. Lijkt me dan handiger....maar goed dan zien de fondsen direct de gevolgen waar ze niet blij mee zullen zijn.... en ik voorspel ook een leegloop in sommige fondsen vanwege slecht beheerbeleid. Maar goed dat moet in stand worden gehouden, liever verplichten, dan maatwerk.

    Zelf was ik eerst bij het ABP vanwege mijn werk. Toen ik daarna als ZZP-er verder ging wilde ik mijn pensioen bij het ABP verder opbouwen, immers daar had ik al wat opgebouwd en maandelijks iets bijstorten zou dan een mooie optie zijn om mijn pensioen verder op te bouwen. Maar nee hoor....dat kan niet.... hoe zo kan niet....denk eens verder. Men legt liever een algemene maatregel op dan te kijken wat past bij de ZZP-er.
    Ik weet zeker dat dat ook voor vele anderen geldt die eerst in loondienst zaten en daarna als ZZP-er verder zijn gegaan en dus ergens in een verplicht fonds al iets hebben staan. Breek eerst eens die muurtjes af, zodat bovengenoemde optie wel mogelijk wordt, kom dan weer eens langs ipv iets te roepen, zoals nu door de AFM wordt gedaan.

    Het zou de AFM sieren eerst eens andere muurtjes af te breken en meer mogelijk te maken, voordat zij iets roepen waar de gevestigde orde alleen maar blij van wordt, maar ZZP-ers niet mee geholpen zijn.Daar is meer en vooral maatwerk voor nodig (bij ZZP-ers wel bekend!).

  • paul zei:

    mogen mensen nog hun eigen leven in beheer hebben? wordt het niet tijd dat de overheid, landelijk, lokaal, semi overheid, maar 1x belasting kan heffen op iedere euro en daarna de ondernemer met rust moet laten met wet en regelgeving over zijn verdiensten. Het is tijd dat de overheid juist beschermend gaat op treden met wet en regelgeving. De verantwoordelijkheid van zelfstandig zijn, kunnen zzp er's beter aan dan een overheid en pensioenfondsen die steeds terug moeten keren in andermans portemonnee om hun te korte aan te vullen. voor hun is het ondernemerschap niet weggelegd.

  • Herry Neijenhuis zei:

    De politiek gaat zeker niets veranderen. Zij zijn namelijk degene die het beleid bepalen. En dat beleid is er alleen maar opgericht hun eigen potjes te vullen. En hun eigen salaris te bepalen.

    Geld is niet belangrijk, het heeft maar 1 nadeel:
    Je hebt geld nodig om te kunnen leven. Zonder geld kun je namelijk niets !

    Tot we er SAMEN voor gaan zorgen dat we geen geld meer nodig hebben.
    Door bijvoorbeeld dingen te ruilen met elkaar.
    Ik verbouw voor jou aardappels, en wil jij dan voor mij de administratie doen?

    De politiek en het geld maken EN HOUDEN je alleen maar afhankelijk.
    Afhankelijk van een voor systeem.
    SAMEN kunnen we er een ander systeem van maken!

  • Karin zei:

    Hoe haalt het AFM het in zijn hoofd.

    Laten zij eerst eens orde op zaken stellen in hun eigen organisatie en hun toezichtstaak eens goed gaan uitvoeren.
    De klacht indienen bij AFM over een verzekeringsmaatschappij en/of tussenpersoon wordt achter de schermen afgehandeld en van de uitkomst wordt de klager niet eens op de hoogte gesteld.

    Zij willen gelijkheid? Laten ze dat dan ook doorvoeren bij hun boetebeleid en dit ook afhankelijk maken van de omzet van het bedrijf aan wie de boete wordt opgelegd.
    Een bank met een gigantische omzet krijgt bij behoorlijke overtreding van de regels een boete van nog geen 1% van de omzet, een kleine assurantietussenpersoon krijgt voor een kleinere overtreding een boete van 16.000,00 Euro bij een omzet van 80.000,00 Euro, dat is 20%.
    Hoezo gelijkheid?

  • Jolanda zei:

    Ik sluit me graag aan bij de meeste van de vorige sprekers
    Men is duidelijk nog steeds op zoek naar makkelijk geld "verplicht" om de tekorten op te vullen terwijl al deze brede stromen geld verdwijnen in de zakken van een steeds grotere groep extreme rijken.

    Steeds vaker wordt de zaak bekeken van 1 kant klinkt dan logisch in de oren van de meeste mensen, totdat er andere kanten worden belicht,

    Helaas is geld macht en nog meer geld dus nog meer macht!!
    Je kunt de steeds kleinere groep "werkenden" echter niet blijven belasten, we leven namelijk niet meer in de middeleeuwen en ook WIJ weten nu beter!!

    Ook wij kunnen besluiten om te stoppen met onze meer dan 50 urige werkweek en dan.....

  • cora zei:

    Ik vind de reacties wel erg eenzijdig. Weten mensen wel hoe weinig je krijgt met een AOW uitkering en denken ze daar mee rond te kunnen komen? En los van het feit of het al dan niet verplicht moet worden de mensen die nu in loondienst zijn betalen wel premie en hebben in de toekomst wel een pensioen dus geen recht op huurtoeslag, zorgtoeslag ,bijzondere bijstand en de mensen die nu vinden dat ze geen pensioen moeten opbouwen hebben alleen AOW dus recht op alle toeslagen ergo de mensen die een pensioen hebben betalen wederom voor de mensen die geen premie voor een pensioen hebben betaald. Je kunt je afvragen of dat eerlijk is.
    En doorberekenen in de tarieven lijkt mij geen slecht plan. Ik ben helemaal zat van zorgvragers die 10/15euro per uur bieden. Als niemand hier meer voor zou gaan werken is dat snel afgelopen maar helaas er zijn altijd nog mensen die zich ZZP'er noemen die voor zo'n bedrag gaan werken!!!!

  • José zei:

    Cora, als ZZPer in de zorg, behoord ook de huishoudelijke zorg. Ik ben ZZPer in de huishoudelijke zorg en werk bij mensen met een PGB. Het bedrag dat de meesten te besteden hebben is dan ook maar net gemiddeld €16,75 per uur. Nu zullen de meesten zeggen dat dat voor huishoudelijke hulp genoeg is, maar ik moet net zo goed mijn rekeningen betalen en mijn auto loopt ook niet op water. Het is dus niet altijd mogelijk hoge bedragen te vragen aan mensen die het zelf niet bij hun PGB kunnen bijleggen vanuit eigen portemonnee. Ik kan geen pensioen betalen van het aantal bedrag dat ik verdien. Door alle maatregelen van onze k......regering, krijgen steeds minder mensen PGB of een kleiner bedrag per maand voor de h.hulp. De regering zou aangepakt moeten worden en eens zeer duidelijk gemaakt moeten worden dat al hun plannen op niets uit lopen en alleen de problemen in de zorg en OOK de kosten eromheen alleen maar groter worden en zelfs een nog groteere chaos gaat worden dan het al is. Natuurlijk proberen ze met al die idiote pensioen ideeën de overheidskas te spekken of gaten te vullen die ze zelf veroorzaakt hebben. Ik ben het dus duidelijk niet met je eens Cora. Wel met de meeste andere schrijvers hierboven.

  • Paul Stolwijk zei:

    Mijn overleden vader had een eigen zaak, Heeft veel vermogen gespaard. Tja, wel in een tijd dat mensen sparen konden.

    En wat als ik voor mijn 65e dood ga omdat ik dan me 30 jaar kapot gewerkt heb in de zorg omdat meer dan derde van mijn salaris opgaat aan verplichte betalingen en verhoogde zorgpremies ?

    Ik heb een eigen pensioenpolis , hoe het ook heten moge, blijkt het een woekerpolis van Aegon te zijn ! Rente op spaarrekeningen bij reguliere banken is ook nihil !

    We hopen maar op het winnende lot van de staatsloterij / lotto/ postcodeloterij/ vriendenloterij. Hoewel we beter kunnen sparen dan een lot kopen voor later...

  • Mandy zei:

    Ik bouw een klein stukje pensioen op dmv lijfrente. Dit is belastingtechnisch ook aftrekbaar en aantrekkelijk.

  • cora zei:

    Ja Paul dat iemand doodgaat voordat hij/zij van zijn pensioen kan profiteren geldt natuurlijk voor iedereen!!!!Je betaalt ook jaar na jaar zorgpremie terwijl je b.v. nooit medische hulp nodig hebt!

  • Kees zei:

    Ik ben bijna 60 jaar wel wat pensioen opgebouwd, maar dit is afgekocht omdat ik zzper ben. Hoeveel moet je rekenen voor het rendabel wordt om pensioen op te bouwen en gewoon te leven ieder gezin mag blij zijn als ze de maand de rekeningen kunnen betalen.
    Het is ook makkelijk gezegd door het AFM dat wij pensioen moeten opbouwen. Dit bedrijf verdient genoeg om de rekeningen te betalen en dan ook nog een mooi huis te hebben en niet te vergeten vakantie.
    Lukt mij niet ik ben niet verzekerd als ik ziek word of uit val door omstandigheden, verdwijnt het gespaarde geld, sinds oktober 2013 zijn er ook weer regels veranderd waardoor er geen werk is voor zzpers in de zorg bij groten bedrijven die raamwerkafspraken heeft met randstad. Als we moeten betalen moet er ook de mogelijkheid zijn om het te verdienen en die krijgen we niet. We werken hard maar voor te weinig geld, ik wil ook wel de Balkenende norm verdienen zodat ik wat kan afdrachten. Geen centje pijn bij deze norm. Wil ik zelf de mensen van de AFM verschonen als ze weer in hun luier gepoept hebben. Het gaat er om dat we nu rijk zijn tussen aanhalingstekens en dat als we het halen anderen moeten mee betalen aan ons onderhoud omdat wij zo veel geld hebben opgemaakt.

  • Marie-Jose zei:

    Ik bouw ook een klein pensioen op via lijfrente. En dat doe ik al sinds mijn 25e. Nu ben ik 46 jaar en er is enorm veel veranderd. Toen was er nog sprake van een AOW als ik 65 zou worden. Nu is dat 67 en ik verwacht dat er tegen die tijd niks meer is. Ik hoop dat ik rond ga komen van wat ik nu spaar.
    Als ik niks spaar als ZZPér met baan heb ik straks ook niets en val ik terug op de staat, die ook niets heeft of kan geven. De staat zijn wij allemaal. Als groep betalen we en zorgen we voor elkaar.
    Als je nu niks spaart is dat niet eerlijk tegenover anderen die wel sparen want zij kunnen/moeten dan jouw financiële situatie bijstaan (bijstand), via belastingen. En dat vind ik niet eerlijk.
    Daarom ik vind dat iedereen moet sparen al is het nog zo weinig. Hierdoor draag je je eigen steentje bij aan je eigen pensioen en de samenleving/staat en neem je eigen verantwoordelijkheid hierin en zo schuif het niet op andermans nek.
    Succes en wijsheid allemaal hierin!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.